Domowe frytki jak z restauracji. Sekretem tani składnik

Frytki to idealne rozwiązanie, gdy mamy ochotę na szybką, słoną przekąskę. Muszą być smaczne, chrupiące i pyszne. Czy taki efekt da się osiągnąć we własnej kuchni? Jak najbardziej - wystarczy zastosować ten patent.

Jak zrobić idealne domowe frytki?Jak zrobić idealne domowe frytki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Otacza je zła sława smakołyku rodem z fast foodu, a jednak każdy prędzej czy później ma ochotę na smaczne frytki. Nie okażą się specjalnie szkodliwe dla zdrowia, jeśli będziemy pamiętać o umiarze, a do tego przygotujemy je samodzielnie i w domu – z wysokiej jakości, sprawdzonych składników, a nie podejrzanych półproduktów. Wystarczy pamiętać o dwóch rzeczach, by zawsze cieszyć się idealnymi frytkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Przygotuj dobrze ziemniaki. Frytki wyjdą idealne

Domowe frytki wcale nie muszą być gorsze do kupnych, a wręcz przeciwnie. Jeśli zrobimy je sami, mamy pewność, że wykorzystane składniki będą dobre jakościowo. Aby przygotować porcję frytek, wystarczy: 0,5 kg ziemniaków, ocet i lód oraz skrobia kukurydziana i przyprawy do smaku. Kluczowe jest w tym przypadku odpowiednie przygotowanie ziemniaków jeszcze przed smażeniem.

Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki, a następnie moczymy w lodowatej wodzie z dodatkiem octu (w proporcji 10:1) na co najmniej pół godziny. Taka kąpiel sprawi, że frytki będą smaczniejsze. Po namoczeniu i delikatnym osuszeniu obtaczamy je w skrobi kukurydzianej. Ten sprytny myk zapewni im odpowiednią chrupkość oraz piękny, złoty kolor. Tak przygotowane ziemniaki trzeba teraz usmażyć. Radzimy, jak to zrobić.

Jak zrobić frytki? Metoda podwójnego smażenia

Jeśli zależy nam na tym, aby frytki były jak najbardziej chrupiące, możemy zastosować metodę podwójnego smażenia. Polega ona na tym, że olej rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza, po czym zanurzamy w nim na chwilę porcję frytek. Szybko wyciągamy i odkładamy je na talerz. Gdy całkiem wystygną, ponownie zanurzamy frytki w oleju. Tym razem muszą się ładnie przyrumienić.

Gotowe frytki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie doprawiamy do smaku: solą, solą z pieprzem lub słodką papryką. Każdy lubi coś innego, więc warto eksperymentować w poszukiwaniu najlepszego smaku.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Kończy 82 lata. Tak wygląda dziś gwiazda "Trędowatej"
Kończy 82 lata. Tak wygląda dziś gwiazda "Trędowatej"
Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem