Złote mleko. Napój rozgrzewający o cudownych właściwościach

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy. Jednym z nich jest "złote mleko" - tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy. Jednym z nich jest "złote mleko" - tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający.

W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Naukowcy odkryli że kurkumina - podstawowy składnik czynny kurkumy - wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych.
Dr Saraswati Sukumar, onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa, przeprowadziła szereg badań, których wyniki przedstawiła w 300 publikacjach naukowych potwierdzając przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

Złote mleko to połączenie mleka, kurkumy i miodu. Jak każde mleko wpite na noc ułatwia dobre zasypianie, a pić się go powinno właśnie o tej porze. Oprócz tego to doskonałe smarowidło od wewnątrz na stawy, uelastycznia kręgosłup, usuwa kryształki wapnia. My śpimy a kurkuma zawarta w mleku wspomaga trawienie.
Gdy przeczytacie przepis, zapewne skojarzy się wam z naszym mlekiem z masłem, miodem i czosnkiem, stosowanym na przeziębienia.

Składniki:

- 1/8 łyżeczki do herbaty kurkumy,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka krowiego pasteryzowanego w niskiej temperaturze lub mikrofiltrowanego albo mleka kokosowego lub ryżowego,
- miód (do smaku).

Kurkumę zalać wodą i gotować ok. 8 min, mieszając, aż uzyska się konsystencję pasty. Jeżeli wygotuje się za dużo wody, to ją uzupełnić. (Można przygotować większą ilość pasty z kurkumy i przechowywać ją w lodówce do 40 dni). Jednocześnie zagotować mleko i odstawić. Następnie dodać do przygotowanego mleka gęstą pastę z kurkumy i - gdy przestygnie - posłodzić miodem dla smaku.

Eliksir doskonale zastępuje posiłek, gdy jesteśmy głodni późno wieczorem, i uspokaja przed zaśnięciem. By unormować nadmierny apetyt i wyregulować metabolizm - do gotowania mleka dodać strączek kardamonu i dosłodzić miodem. Najlepiej pić codziennie wieczorem przez 30 dni.

Wybrane dla Ciebie

Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony