Złote mleko. Napój rozgrzewający o cudownych właściwościach

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy. Jednym z nich jest "złote mleko" - tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy. Jednym z nich jest "złote mleko" - tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający.

W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny. Naukowcy odkryli że kurkumina - podstawowy składnik czynny kurkumy - wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych.
Dr Saraswati Sukumar, onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa, przeprowadziła szereg badań, których wyniki przedstawiła w 300 publikacjach naukowych potwierdzając przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.

Złote mleko to połączenie mleka, kurkumy i miodu. Jak każde mleko wpite na noc ułatwia dobre zasypianie, a pić się go powinno właśnie o tej porze. Oprócz tego to doskonałe smarowidło od wewnątrz na stawy, uelastycznia kręgosłup, usuwa kryształki wapnia. My śpimy a kurkuma zawarta w mleku wspomaga trawienie.
Gdy przeczytacie przepis, zapewne skojarzy się wam z naszym mlekiem z masłem, miodem i czosnkiem, stosowanym na przeziębienia.

Składniki:

- 1/8 łyżeczki do herbaty kurkumy,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 szklanka mleka krowiego pasteryzowanego w niskiej temperaturze lub mikrofiltrowanego albo mleka kokosowego lub ryżowego,
- miód (do smaku).

Kurkumę zalać wodą i gotować ok. 8 min, mieszając, aż uzyska się konsystencję pasty. Jeżeli wygotuje się za dużo wody, to ją uzupełnić. (Można przygotować większą ilość pasty z kurkumy i przechowywać ją w lodówce do 40 dni). Jednocześnie zagotować mleko i odstawić. Następnie dodać do przygotowanego mleka gęstą pastę z kurkumy i - gdy przestygnie - posłodzić miodem dla smaku.

Eliksir doskonale zastępuje posiłek, gdy jesteśmy głodni późno wieczorem, i uspokaja przed zaśnięciem. By unormować nadmierny apetyt i wyregulować metabolizm - do gotowania mleka dodać strączek kardamonu i dosłodzić miodem. Najlepiej pić codziennie wieczorem przez 30 dni.

Wybrane dla Ciebie
Klaudia Halejcio w "nagich" spodniach. Odważna stylizacja na gali Glamour
Klaudia Halejcio w "nagich" spodniach. Odważna stylizacja na gali Glamour
Odsłoniła plecy. Błyszczała w satynowej mini
Odsłoniła plecy. Błyszczała w satynowej mini
Wsyp szczyptę do znicza. Będzie płonął o wiele dłużej
Wsyp szczyptę do znicza. Będzie płonął o wiele dłużej
Był starszy o 14 lat i miał żonę. "Kochałam go, a on na to pozwalał"
Był starszy o 14 lat i miał żonę. "Kochałam go, a on na to pozwalał"
Jedna z najzdrowszych ryb. Zajadaj się bez obaw o rtęć
Jedna z najzdrowszych ryb. Zajadaj się bez obaw o rtęć
Dodajesz codziennie do herbaty? O tym musisz wiedzieć
Dodajesz codziennie do herbaty? O tym musisz wiedzieć
Wlej do muszli wieczorem. Rano będzie lśnić jak w hotelu
Wlej do muszli wieczorem. Rano będzie lśnić jak w hotelu
"Intymna panika" w związkach. Pojawia się w pewnym wieku
"Intymna panika" w związkach. Pojawia się w pewnym wieku
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. 8 zachowań
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. 8 zachowań
Wstajesz co noc do WC? Urolog stawia sprawę jasno
Wstajesz co noc do WC? Urolog stawia sprawę jasno
Nigdy tak nie używaj termostatu. Nagminny błąd
Nigdy tak nie używaj termostatu. Nagminny błąd
30 lat temu śpiewał o Bogu. Tak dziś mówi o religii
30 lat temu śpiewał o Bogu. Tak dziś mówi o religii