Zmniejszenie wagi
Zmniejszenie wagi, zwane jest także chudnięciem, jeżeli mamy na myśli proces zmniejszania wagi ciała, lub niedowagą, jeżeli chcemy podkreślić opisywany stan w momencie jego opisu. Za patologiczny uznajemy stan, w którym BMI obniża się poniżej 19.
13.03.2006 | aktual.: 15.03.2006 14:20
Zmniejszenie wagi, zwane jest także chudnięciem, jeżeli mamy na myśli proces zmniejszania wagi ciała, lub niedowagą, jeżeli chcemy podkreślić opisywany stan w momencie jego opisu. Za patologiczny uznajemy stan, w którym BMI obniża się poniżej 19.
Zmniejszenie masy ciała może być procesem pożądanym, jeżeli jest świadomie przeprowadzanym procesem u osoby z nadwagą - przy zastosowaniu stosownej diety. Może być także stanem niezamierzonym, ale mieszczącym się w granicach fizjologii. Mamy do czynienia z taką sytuacją w przypadku osób, które podejmują zwiększony wysiłek fizyczny przy jednoczesnym utrzymaniu diety na podobnym poziomie podaży kalorii lub w przypadkach oddziaływania zaróno na dietę jak i na aktywność fizyczną.
Względne obniżenie masy ciała (wyrażające się obniżeniu BMI lub innych wskaźników - np. wagi należnej) spotykamy także w przypadku dorastającej młodzież, gdy w trakcie pewnego etapu rozwoju następuje szybszy wzrost w stosunku do przyrostu masy ciała, dlatego ocenę ewentualnej niedowagi u młodocianych należy przeprowadzać bardzo ostrożnie.
W sytuacji dostarczania organizmowi zbyt małej ilości pożywienia dochodzi oczywiście do chudnięcia - a w przypadku dalszego rozwoju tego stanu - do rozwinięcia się choroby głodowej. Należy jednak podkreślić, że ważna jest nie tyle bezwzględna podaż pokarmów, co stosunek podaży do osobniczego zapotrzebowania, które zależy od wielu czynników - np. od aktywności fizycznej, masy ciała, osobniczej szybkości przemiany materii, temperatury i innych warunków w otoczeniu.
Innym przykładem niewłaściwej podaży jest wybiorczy brak lub niedobór poszczególnych składników, przy jednoczesnej odpowiedniej podaży kalorii w pożywieniu. Wśród schorzeń o takim mechaniźmie wymienić należy awitaminozy i następstwa niektórych radykalnych diet. W takim przypadku mówimy o jakościawych niedoborach pokarmowych.
Przyczyną niedoborów pokarmowych mogą być także zaburzenia w łaknięciu, wynikające ze schorzeń zlokalizowanych w ośrodkowym układzie nerwowym, psychoz, niektórych zakażeń i zaburzeń przemiany materii (nadczynność gruczołu tarczowego).
Z innym mechanizmem obniżania się masy ciała mamy do czynienia wówczas, gdy podaż jest dostateczna, natomiast zawodzi wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Wreszcie przyczyną obniżania się wagi ciała może być przyśpieszona przemiana materii - co spotkać możemy np. przy wszyskich chorobach przebiegających z gorączką.