12 błędów w żywieniu dzieci
1. Za dużo soli
Gdy dziecko osiąga wiek przedszkolny, zauważamy, że mamy w domu małego i poważnego rozmówcę. Jednak dość często zapominamy, że zwłaszcza w tym okresie powinniśmy zwracać wyjątkową uwagę na nawyki żywieniowe dziecka, bo choć wydaje się nam czasami tak „dorosłe” jak na swój wiek, to przecież jest jeszcze małą istotą.
My, dorośli, jesteśmy przyzwyczajeni do solenia prawie każdego przygotowywanego posiłku. Jak podają statystyki, przeciętnie spożywamy 18 g soli na dzień. A to aż o 12 g za dużo. Chociaż nie możemy się pohamować przed dosalaniem, powinniśmy wiedzieć, że nadmiar soli w organizmie dorosłego człowieka bardzo skutecznie przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, a nawet do raka żołądka. Dlatego w posiłkach przygotowywanych dla naszych maluchów tym bardziej powinniśmy unikać soli. W wypadku jadłospisu małego człowieka musimy koniecznie wyzbyć się naszych dorosłych przyzwyczajeń i podczas sporządzania dań ograniczyć sól do minimum. Ktoś powie, że bez soli nie można przyrządzać smacznych potraw. Nic bardziej błędnego. Dania będą bardziej aromatyczne, smakowite i zdrowsze, jeśli zamiast sporej ilości soli użyjemy przypraw ziołowych takich jak bazylia, estragon, majeranek czy tymianek.