21 sposobów, jak obniżyć ryzyko zachorowania na raka
Oto lista 21 najłatwiejszych sposób, które pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów - w niektórych przypadkach nawet o 60 proc.
Przejęcie kontroli nad swoim zdrowiem wcale nie musi oznaczać żmudnych ćwiczeń i wielkich wyrzeczeń. Wystarczy zwrócić się ku naturze, a dokładniej - produktom, które zawierają cenne właściwości oraz zrezygnować z kilku rzeczy i prowadzić aktywny tryb życia. Oto lista 21 najłatwiejszych sposób, które pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów - w niektórych przypadkach nawet o 60 proc.
Każdy powinien włączyć do swojej diety cykorię endywię. Zawiera ona więcej związków mineralnych i witamin niż sałata. Doskonale komponuje się z różnymi serami i z dodatkiem orzechów. Już jedna porcja dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jajnika.
Tekst na podst. doctoroz.com (ms)/(kg), kobieta.wp.pl
Jedz buraki dwa razy w tygodniu
Burak ćwikłowy to doskonałe źródło witamin i minerałów. Badania wykazały, że spożywanie buraków przynajmniej dwa razy w tygodniu pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Najlepiej jeść je na surowo, ponieważ w takiej postaci zachowują swoje najcenniejsze właściwości zdrowotne. Uznaje je się za dobre lekarstwo na raka, anemię, przeziębienie czy sposób na odkwaszenie organizmu.
Jedz więcej owoców
Co jest najlepszym sposobem na walkę ze słodkimi zachciankami? Owoce! Są świetną i zdrową przekąską. I nie musisz martwić się o kalorie.
Powinnaś codziennie sięgać po jabłka, gruszki, banany, brzoskwinie, czarne porzeczki, itd.
Badania dowodzą, że codziennie spożywanie owoców pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku.
Pokochaj rośliny strączkowe
Czy wiesz, że jedna szklanka gotowanych ziaren serwowana podczas posiłku (przynajmniej trzy razy w tygodniu) pomaga zmniejszyć ryzyko raka jelita? I to nie tylko z tego powodu powinniśmy sięgać po fasolę.
Okazuje się, że jest niskokaloryczna i szybko zaspokaja głód. Zapobiega nie tylko otyłości, ale także chorobom serca i nadciśnieniu, a dzięki zawartości lecytyny poprawia koncentrację i zapamiętywanie.
Jedz cebulę i czosnek
Kilka plasterków czerwonej cebuli dodanej codziennie do sałatki pomaga obniżyć ryzyko raka żołądka. Jest nie tylko aromatyczna, ale i niskokaloryczna. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, dlatego jest świetną propozycją do sałatek. Warto wiedzieć, że wykazuje działanie antyseptyczne. Ponadto pozytywnie wpływa na pracę żołądka, wzmagając procesy trawienne. Obniża poziom szkodliwego cholesterolu, ciśnienie krwi oraz zawartość cukru we krwi.
Zaledwie dwa plasterki cebuli lub czosnku mogą nadać posiłkom intensywny smak. Pomagają zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chłoniaka.
Zacznij dzień z otrębami zbożowymi
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Otręby zbożowe dostarczą tobie dużo cennych składników odżywczych i potrzebnej energii.
Co więcej, naukowcy twierdzą, że jedna porcja otrębów pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Jedz ryby dwa razy w tygodniu
Ryby (takie jak np. łosoś czy makrela) są bogatym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Udowodniono, że ryba serwowana dwa razy w tygodniu pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka odbytnicy. Ponadto łosoś obniża ryzyko chorób serca.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 likwidują stan zapalny i zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki temu przeciwdziałają miażdżycy czy zawałom serca.
Wybieraj brokuły
Brokuły są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych - potasu, wapnia, żelaza oraz witamin - B1, B2, C, beta-karotenu i błonnika. Potrafią hamować łaknienie i zawierają antyoksydanty, które usuwają z organizmu toksyny i wolne rodniki.
Często spożywane (przynajmniej raz w tygodniu) zapobiegają groźnym nowotworom (np. chłoniakowi) i obniżają poziom cholesterolu.
Pij zieloną herbatę
Zielona herbata przyspiesza metabolizm i pomaga spalić tłuszcz w okolicach brzucha. Dodatkowo zawarte w niej flawonoidy zapobiegają niektórym nowotworom oraz wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
Wspomaga ona także walkę organizmu z bakteriami i pomaga leczyć cukrzycę. Badania potwierdzają, że picie zielonej herbaty pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Ogranicz sól
Na pewno słyszałaś, że sól spożywana w nadmiarze ma negatywny wpływ na organizm, m.in. powoduje nadciśnienie.
Czy wiedziałaś, że zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka? Ogranicz spożywanie soli, używaj je oszczędnie.
Sięgnij po pomarańcze
Znowu nie możesz oprzeć się czekoladzie? Pomyśl o pomarańczy oblanej czekoladą. A teraz sięgaj po wszystkie owoce cytrusowe.
Dlaczego? Spożywane przynajmniej raz dziennie pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Jedz szpinak
Badania wykazały, że spożywanie jednej szklanki surowego szpinaku dziennie pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na płaskonabłonkowego raka skóry. Liście szpinaku słyną nie tylko z właściwości antynowotworowych, ale też chronią przed miażdżycą.
Do swojej diety powinny go włączyć osoby z nadciśnieniem i osoby zestresowane. Dlaczego? Jest bardzo dobrym źródłem potasu i magnezu.
Jedz kalafior i kapustę
Warzywa kapustne zawierają cenne związki roślinne, które pomagają walczyć z rakiem. Na przykład kiszona kapusta chroni przed nowotworami jajnika, piersi i prostaty.
Natomiast kalafior zapobiega powstawaniu raka jelita grubego i żołądka. Już mała miseczka dziennie tych warzyw pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na raka.
Zapomnij o mleku sojowym
Francuscy eksperci radzą, aby soję spożywać z umiarem. Dlaczego? Zawiera duże ilości fitoestrogenów, czyli związków roślinnych o działaniu podobnym do hormonów żeńskich.
Zatem według tej opinii rezygnacja z mleka sojowego pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Jedz ser
Już dwa plasterki żółtego sera dziennie (np. gouda, szwajcarskiego) pomogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc.
Żółty ser powinien zagościć na stale w naszym jadłospisie. Dlaczego? Ma także zbawienny wpływ na układ kostny, nerwowy, krwionośny i rozrodczy.
Jedz zielone warzywa liściaste
Pokochaj sałatki pod każdą postacią. Czy wiesz, że napełnianie po brzegi twojego talerza sałatką i zielonymi warzywami pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na raka jajnika nawet o 66 proc.?
Wszystko, czego potrzebujesz do szczęścia, to jedna szklanka surowych lub pół szklanki gotowanych zielonych warzyw.
Chroń się przed HPV
Niektóre szczepy wirusa brodawczaka ludzkiego HPV wywołują raka szyjki macicy. Jak zapobiegać?
Rozważ szczepienie i pomyśl o bezpiecznym seksie. Szczepienie przeciwko HPV daje około 95 proc. skuteczności.
Odwiedzaj dentystę
Czy regularnie odwiedzasz dentystę? Wizyty kontrolne są bardzo ważne nie tylko ze względów higienicznych, ale pomagają także zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej i gardła.
Ćwicz
Każdy powinien dbać o kondycję fizyczną. Jednak po 50. roku życia powinnaś być bardziej zmotywowana do regularnych ćwiczeń.
Kobiety powyżej 50. roku życia, które mają zapewniony wysiłek fizyczny, mają o 67 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi.
Rzuć palenie
Nikogo nie dziwi, że badania wykazały, iż 95 proc. przypadków raka płuc związanych jest z paleniem papierosów. Pomimo tego wiele osób lekceważy główny czynnik ryzyka nowotworu płuca.
Lekarze twierdzą, że przyczyną powstawania prawie wszystkich postaci raka drobnokomórkowego jest palenie tytoniu.
Ruszaj się
Unikaj siedzącego trybu życia. Badania wykazały, że kobiety, które nie są przez 12 godzin aktywne fizycznie (czyli siedzą, np. przed komputerem, telewizorem, itp.), są bardziej narażone na wystąpienie raka piersi.
Długie siedzenie znacznie skraca życie! Przyczynia się do powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego - w tym zawału serca i udaru mózgu.