5 kroków do pięknych i zdrowych paznokci
Przez żołądek do… mocnych paznokci
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Łamliwe, osłabione paznokcie to reakcja na niedobory przede wszystkim białka, witamin i składników mineralnych w codziennej diecie. Podstawą twojego menu powinny być surowe i krótko gotowane warzywa i owoce, a także mięso, jaja i ryby morskie. Kalarepka, rzodkiewka czy seler są bogate w krzem, który zmniejsza łamliwość paznokci, a marchewka, brokuły czy papryka - w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w wit. A. Przyspiesza ona regenerację komórek i wzmaga produkcję głównego budulca włosów i paznokci - keratyny. Nie rezygnuj z pełnoziarnistych produktów zbożowych i brązowego ryżu - zawierają dużo wit. B1. Jako przekąska, idealnie sprawdzą się orzechy, pestki słonecznika lub suszone owoce - dostarczą cennych witamin i wapnia. Ogranicz picie kawy i mocnej herbaty - kofeina i teofilina utrudniają przyswajanie żelaza i cynku. Pamiętaj natomiast o wypijaniu 1,5-2 l wody dziennie.
Zobacz również:
#twarząwtwarz: Sztuczne piersi? Wiemy o nich wszystko!
Malina, śliwka, róża: najlepsze kolory pomadek na jesień