Fitness6 powodów, by jeść kiełki

    6 powodów, by jeść kiełki

    Jedzenie kiełków to najlepszy sposób, by dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych witamin. Zwłaszcza zimą, gdy rzadziej sięgamy po warzywa i owoce. Kiełki mają mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, bez których nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo.

    6 powodów, by jeść kiełki
    Źródło zdjęć: © 123RF.COM

    1 / 7

    Niepozorne nasiona

    Obraz
    © 123RF.COM

    Jedzenie kiełków to najlepszy sposób, by dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych witamin. Zwłaszcza zimą, gdy rzadziej sięgamy po warzywa i owoce. Kiełki mają mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, bez których nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo. A to wszystko w skondensowanej formie. Wystarczy garść kiełków na kanapce czy w sałatce, by uzupełnić niedobory ważnych pierwiastków. Zielony dodatek do dań można mieć zawsze pod ręką, po ich domowa hodowla jest banalnie prosta i tania! W Polsce najchętniej wysiewamy w domu kiełki rzeżuchy i rzodkiewki. Ale równie pyszne i zdrowe są młode pędy z buraków, grochu, soczewicy, owsa, a nawet czerwonej kapusty. Przedstawiamy siedem powodów, dla których warto jeść kiełki codziennie.

    2 / 7

    Są skarbnicą witamin

    Obraz
    © Fotolia

    Kiełki to źródło witaminy C, D, E i K oraz witamin z grupy B. Są zalecane w dietach osób chorych na anemię, bo mają mnóstwo żelaza , magnezu i wapnia. Ponadto sprzyjają szczupłej sylwetce. W trzech łyżkach kiełków rzodkiewki czy lucerny jest tyle samo błonnika, co w kromce ciemnego pieczywa z ziarnami.

    3 / 7

    Organizm łatwo je przyswaja

    Obraz
    © Fotolia

    Są dobrym źródłem błonnika, ale nie podrażniają żołądka i nie wywołują wzdęć. Kiełki są lekkostrawne i mają niewiele kalorii. Z powodzeniem można je włączyć do diety dzieci i osób starszych. Sprzyjają również odchudzaniu, bo zawarte w nich substancje pobudzają wydzielanie żółci w wątrobie, co jest niezbędne do prawidłowego trawienia pokarmów.

    4 / 7

    Poprawiają wygląd włosów

    Obraz
    © 123RF.COM

    Regularne jedzenie kiełków, np. pszenicy i siemienia lnianego, zmniejsza wypadanie włosów. Dzięki dużej zawartości białka, wapnia, cynku czy potasu włosy wzmacniają się od samych cebulek. Z kiełków można robić także odżywcze płukanki. Zalewamy je odrobiną wody, dodajemy kilka kropli olejków i odstawiamy na kilka godzin. Następnie wodę wcieramy we włosy, a potem myjemy jak zwykle.

    5 / 7

    Chronią przed rakiem

    Obraz
    © 123RF.COM

    Kiełki brokułów są mało popularne, ale to wkrótce może się zmienić. Wykazują one bowiem silne właściwości antynowotworowe. Zawierają sulforafan, przeciwutleniacz, który działa w naszym organizmie jak tarcza ochronna. Neutralizuje substancje rakotwórcze i zmniejsza ryzyko przerzutów.

    6 / 7

    Poprawiają humor

    Obraz
    © 123RF.COM

    Solidna garść kiełków działa na nasz organizm tak samo jak kilka kostek ciemnej czekolady. A to wszystko dzięki dużej zawartości magnezu. Pierwiastek jest uważany za naturalny antydepresant, który m.in. usprawnia pracę mózgu.

    7 / 7

    Służą kobietom w ciąży

    Obraz
    © 123RF.COM

    Świeże, zielone kiełki to doskonałe źródło kwasu foliowego, który jest wyjątkowo potrzebny kobietom w ciąży i okresie karmienia piersią. Najwięcej znajdziemy go w kiełkach soczewicy, które dostarczają dodatkowo mnóstwo witaminy C i białka.

    mro/Kobieta WP

    Komentarze (6)