6 powodów, by jeść kiełki
Niepozorne nasiona
Jedzenie kiełków to najlepszy sposób, by dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych witamin. Zwłaszcza zimą, gdy rzadziej sięgamy po warzywa i owoce. Kiełki mają mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, bez których nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo.
Jedzenie kiełków to najlepszy sposób, by dostarczyć sobie wszystkich potrzebnych witamin. Zwłaszcza zimą, gdy rzadziej sięgamy po warzywa i owoce. Kiełki mają mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, bez których nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo. A to wszystko w skondensowanej formie. Wystarczy garść kiełków na kanapce czy w sałatce, by uzupełnić niedobory ważnych pierwiastków. Zielony dodatek do dań można mieć zawsze pod ręką, po ich domowa hodowla jest banalnie prosta i tania! W Polsce najchętniej wysiewamy w domu kiełki rzeżuchy i rzodkiewki. Ale równie pyszne i zdrowe są młode pędy z buraków, grochu, soczewicy, owsa, a nawet czerwonej kapusty. Przedstawiamy siedem powodów, dla których warto jeść kiełki codziennie.