Fitness8 powodów, by jeść więcej pomarańczy

8 powodów, by jeść więcej pomarańczy

8 powodów, by jeść więcej pomarańczy

Ich właściwości zdrowotne są nieocenione. Oto 8 powodów, dla których warto jeść więcej pomarańczy.

Ich właściwości zdrowotne są nieocenione. Oto 8 powodów, dla których warto jeść więcej pomarańczy.

Zjedzenie jednej pomarańczy pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wzmacnia go i czyni bardziej skutecznym w walce z chorobami, m.in. grypą i przeziębieniami.

Witamina C jako naturalny przeciwutleniacz zwalcza także działanie wolnych rodników, które odpowiadają za uszkodzenia komórek i narażają organizm na zachorowanie na raka. Jej obecność ułatwia również przyswajanie żelaza, zmniejszając ryzyko pojawienia się anemii, na którą szczególnie narażone są kobiety.

Pomarańcze zawierają także witaminy A, B, B12 i P oraz wapń, fosfor, magnez i żelazo.

Tekst: Agnieszka Majewska/(AM)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 8

Chronią wzrok

Obraz
© 123RF

Nie tylko skóra cierpi w wyniku naturalnych procesów starzenia. Na to samo są narażone nasze oczy, dlatego z wiekiem widzimy coraz gorzej. Na szczęście istnieją naturalne sposoby, by opóźnić ten proces. Niezwykle pomocna ponownie okazuje się niepozorna pomarańcza, zawierająca bardzo ważną dla zdrowia oczu witaminę A.

Pomarańcze zawierają również luteinę, substancję której działanie można porównać do filtru chroniącego oczy przed szkodliwym promieniowaniem i poprawiającego zdolność widzenia.

2 / 8

Odmładzają skórę

Obraz
© 123RF

Efekty starzenia się organizmu szczególnie dobrze widoczne są na skórze. Zmarszczki, brązowe plamy, przebarwienia powstają m.in. w wyniku działania wolnych rodników. Cały proces można porównać do tego, co dzieje się z metalem wystawionym na oddziaływanie powietrza. Po pewnym czasie osiada na nim rdza.

Tak samo zachowuje się nasza skóra na skutek działania wolnych rodników. Choć jest to proces nieunikniony, można go spowolnić jedząc pomarańcze. Zawierają one bowiem wspomnianą już witaminę C oraz przeciwutleniacze, które sprawiają, że skóra wygląda młodziej, niż wskazuje na to metryka.

3 / 8

Zapobiegają chorobom serca

Obraz
© 123RF

Choroby układu sercowo-naczyniowego to główny zabójca Europejczyków. Jak wynika z raportu "Polki 2013 - zdrowie i jego zagrożenie", zbierają śmiertelne żniwo także wśród Polek. Rocznie z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego umiera ok. 91 tys. Polek.

Tymczasem lekarze i naukowcy szacują, że nawet 70 proc. tych chorób można uniknąć. Wystarczy zmienić styl życia, m.in. zadbać o większą ilość ruchu i wzbogacić dietę o świeże owoce i warzywa. Warto wiedzieć, że pomarańcze zawierają flawonoidy, w tym hesperydynę, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, zapobiegając rozwojowi miażdżycy, atakom serca.

4 / 8

Korzystne działanie na mózg

Obraz
© 123RF

Pomarańcze zawierają kwas foliowy, niezbędny dla rozwoju i prawidłowej pracy mózgu oraz całego układu nerwowego.

Jego spożycie jest szczególnie zalecane kobietom w ciąży oraz tym, które planują urodzenie dziecka. Niedobór kwasu foliowego zwiększa bowiem ryzyko wystąpienia u płodu wad cewy nerwowej.

5 / 8

Wspomagają odchudzanie

Obraz
© 123RF

Średniej wielkości pomarańcza dostarcza ok. 100 kcal. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z tego owocu to ok. 112 kcal. Niewiele, zwłaszcza biorąc pod uwagę odżywcze i zdrowotne właściwości oraz ilość zawartego w nich błonnika (w jednym owocu jest go ok. 4,6 g). Błonnik usprawnia pracę jelit i przyspiesza przemianę materii, dlatego jest szczególnie cenny dla osób stosujących diety odchudzające.

Warto tylko pamiętać, że aby w pełni wykorzystać właściwości pomarańczy, należy zjadać je wraz z białymi błonkami i wewnętrzną, białą częścią skórki (zwaną albedo). To w nich znajduje się bowiem najwięcej błonnika, flawonoidów i witamin.

6 / 8

Uspokajają i odprężają

Obraz
© 123RF

Według niektórych osób już samo obranie pomarańczy wymusza na nas chwilę spokoju i skupienia na wykonywanej czynności, co bez wątpienia przynosi wytchnienie. Właściwości uspokajające i odprężające mają jednak przede wszystkim naturalne olejki eteryczne, wydzielające się podczas obierania owoców ze skórki.

Olejek eteryczny o zapachu pomarańczy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w aromaterapii. Warto mieć go w domu i używać w stanach stresu, zwiększonej nerwowości i rozdrażnienia. Działa bowiem uspokajająco, odprężająco i przeciwdepresyjne, ale także przeciwzapalnie i antyseptycznie. Jego wdychanie pobudza również popęd seksualny.

7 / 8

Chronią przed rakiem

Obraz
© 123RF

Pomarańcze zawierają związek o nazwie D-limonen, który odpowiada za ich przyjemny, charakterystyczny zapach. Badania naukowe pokazują jednak, że ma on także niezwykle cenny wpływ na nasze zdrowie. Otóż D-limonen zapobiega powstaniu niektórych typów nowotworów.

Chodzi głównie o raka płuc, sutka i skóry. Dodatkowo zawarte w pomarańczach przeciwutleniacze, w tym witamina C, wspomagają działanie układu odpornościowego.

8 / 8

Jesienna dieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (7)