8 powodów, by jeść więcej pomarańczy
Wzmacniają odporność
Ich właściwości zdrowotne są nieocenione. Oto 8 powodów, dla których warto jeść więcej pomarańczy.
Ich właściwości zdrowotne są nieocenione. Oto 8 powodów, dla których warto jeść więcej pomarańczy.
Zjedzenie jednej pomarańczy pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wzmacnia go i czyni bardziej skutecznym w walce z chorobami, m.in. grypą i przeziębieniami.
Witamina C jako naturalny przeciwutleniacz zwalcza także działanie wolnych rodników, które odpowiadają za uszkodzenia komórek i narażają organizm na zachorowanie na raka. Jej obecność ułatwia również przyswajanie żelaza, zmniejszając ryzyko pojawienia się anemii, na którą szczególnie narażone są kobiety.
Pomarańcze zawierają także witaminy A, B, B12 i P oraz wapń, fosfor, magnez i żelazo.
Tekst: Agnieszka Majewska/(AM)/(kg), kobieta.wp.pl