Jedz zamiast ziemniaków. Nazywają go sekretem długowieczności
Jeżeli lubisz poeksperymentować w kuchni ze smakami, ta propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu. Chiński karczoch będzie nie tylko świetnym zamiennikiem ziemniaka, ale pomoże ci także przy przeziębieniu. Choć nie jest łatwo dostępny w Polsce, warto "polować" na niego w sklepach online.
25.02.2024 | aktual.: 25.02.2024 11:20
Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Choć teoretycznie są one jedynie dodatkiem do dania głównego, razem z mięsem i surówką tworzą idealną całość. Mimo to warto czasem zaryzykować i poeksperymentować z tzw. zamiennikami, do których zaliczamy m.in. chińskiego karczocha. Jak smakuje to azjatyckie warzywo?
Chiński karczoch jest lepszy niż ziemniak
Chiński karczoch, czyściec bulwiasty, "czysta rosa" - to tylko kilka nazw, jakimi określa się tę pochodzącą z Azji roślinę. Jej egzotyczny, nieco orzechowy smak, z początku może wydawać się zbyt odmienny, aby wpasował się do polskiej kuchni. Jednak nic bardziej mylnego. Chiński karczoch jest na tyle neutralny, że smakuje zarówno na surowo, ugotowany, jak i połączony z innymi produktami - mięsem, rybami, sosami czy śmietaną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najważniejsze w jego przygotowaniu do spożycia jest dokładnie wyczyszczenie, które nie jest prostym procesem. Sprzedawany po oczyszczeniu jest z tego względu dużo droższy.
Jak więc oczyścić chińskiego karczocha? Najpierw należy umyć go w wodzie. Następnie odsączyć i usunąć końcówki nożem. Ułożyć je na ręczniku papierowym bądź ściereczce i obficie posypać gruboziarnistą solą. Potem wystarczy jedynie pocierać warzywem, aby zrobić mu "peeling" i usunąć cienką skórkę. Po tej czynności jeszcze raz opłukać wodą.
Zobacz także
Chiński karczoch rośliną długowieczności
Egzotyczność chińskiego karczocha nie jest jego jedyną zaletą. Roślina ta jest skarbnicą roślinnego białka. Z tego też względu będzie idealna dla wegan i wegetarian, ponieważ dostarczy tego składnika odżywczego bez dużych ilości tłuszczu. Posiada tylko 80 kcal.
Określana mianem "rośliny długowieczności", w naturalnej medycynie chińskiej służy do łagodzenia objawów przeziębienia. Ze względu na obecność antyoksydantów działa bakteriobójczo, przeciwdrobnoustrojowo i usuwa wszelkie szkodliwe substancje z organizmu. W przypadku infekcji poprawia również pracę układu odpornościowego.
Zobacz także
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.