Bezy idealne. To niezawodny przepis, który zawsze wychodzi
Zastanawiasz się, jak zrobić bezy? Każdy, kto choć raz próbował wykonać te pozornie proste słodycze, wie, że to nie lada wyzwanie. Są jednak przepisy, które pomagają uniknąć kulinarnej porażki. Oto jeden z nich.
12.09.2020 13:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Słodkie ciasteczka z białek i cukru nie tylko pięknie wyglądają, ale również są doskonałą przekąską i dodatkiem do deserów. Torty bezowe zadowolą najbardziej wybrednych amatorów słodyczy, a ich widok na długo pozostaje w pamięci. Jednak, żeby beza przyniosła oczekiwany efekt, potrzeba trochę wprawy. Wiele osób rezygnuje z tego typu deserów w obawie, że się nie uda. Jak zrobić bezy, żeby były piękne i kruche? Mamy sprawdzony przepis.
Bezy idealne. Jak je zrobić, żeby uniknąć kulinarnej porażki?
Każdy wie, że bezy przyrządza się z ubitej na sztywno piany z kurzych białek wraz z dodatkiem cukru. Beza powinna być suszona w wysokiej temperaturze, która pozwoli jej osiągnąć odpowiedni rozmiar i zachować biały lub kremowy kolor.
Białka na bezy nie powinny pochodzić z najświeższych jajek. Możesz użyć białek, których nie wykorzystałaś w potrawie przygotowywanej kilka dni wcześniej. Oddzielanie białek od żółtek wymaga cierpliwości i skupienia. Jeśli do masy dostanie się choć odrobina żółtka, możemy spodziewać się porażki. Wówczas piana nie będzie wystarczająco sztywna. Miska, w której ubijamy białka, oraz ubijaczka muszą być czyste.
Na każde jajko powinna zostać dodana jedna łyżka cukru. Kiedy piana zwiększy swoją objętość ośmiokrotnie, będzie lśniąca i sztywna, przełóż ją do woreczka z odciętym jednym końcem, bądź szprycy do tortów.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią masę, formując delikatne kształty. Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich odstępów, aby ciastka nie zlały się w jedną całość.
Jeśli wydaje ci się, że najgorsze już za tobą, nic bardziej mylnego. Najtrudniejszym etapem jest suszenie bezy. Nagrzej piekarnik do maksymalnie 140 stopni, a minimalnie 80 i wstaw do niego ciastka. Następnie obserwuj, jak powoli się suszą. Musisz zdać się na własną intuicję. Średni czas pieczenia to około 90 minut. Może się on wydłużać bądź skracać w zależności od wielkości bezy i rodzaju piekarnika.
Zobacz także