Słodkie ciasteczka z białek i cukru nie tylko pięknie wyglądają, ale również są doskonałą przekąską i dodatkiem do deserów. Torty bezowe zadowolą najbardziej wybrednych amatorów słodyczy, a ich widok na długo pozostaje w pamięci. Jednak, żeby beza przyniosła oczekiwany efekt, potrzeba trochę wprawy. Wiele osób rezygnuje z tego typu deserów w obawie, że się nie uda. Jak zrobić bezy, żeby były piękne i kruche? Mamy sprawdzony przepis.
Bezy idealne. Jak je zrobić, żeby uniknąć kulinarnej porażki?
Każdy wie, że bezy przyrządza się z ubitej na sztywno piany z kurzych białek wraz z dodatkiem cukru. Beza powinna być suszona w wysokiej temperaturze, która pozwoli jej osiągnąć odpowiedni rozmiar i zachować biały lub kremowy kolor.
Białka na bezy nie powinny pochodzić z najświeższych jajek. Możesz użyć białek, których nie wykorzystałaś w potrawie przygotowywanej kilka dni wcześniej. Oddzielanie białek od żółtek wymaga cierpliwości i skupienia. Jeśli do masy dostanie się choć odrobina żółtka, możemy spodziewać się porażki. Wówczas piana nie będzie wystarczająco sztywna. Miska, w której ubijamy białka, oraz ubijaczka muszą być czyste.
Na każde jajko powinna zostać dodana jedna łyżka cukru. Kiedy piana zwiększy swoją objętość ośmiokrotnie, będzie lśniąca i sztywna, przełóż ją do woreczka z odciętym jednym końcem, bądź szprycy do tortów.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią masę, formując delikatne kształty. Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich odstępów, aby ciastka nie zlały się w jedną całość.
Jeśli wydaje ci się, że najgorsze już za tobą, nic bardziej mylnego. Najtrudniejszym etapem jest suszenie bezy. Nagrzej piekarnik do maksymalnie 140 stopni, a minimalnie 80 i wstaw do niego ciastka. Następnie obserwuj, jak powoli się suszą. Musisz zdać się na własną intuicję. Średni czas pieczenia to około 90 minut. Może się on wydłużać bądź skracać w zależności od wielkości bezy i rodzaju piekarnika.