Bób - dlaczego warto włączyć bób do diety?
Bób to roślina strączkowa, na którą warto się pokusić w sezonie letnim. To roślina bogata w wartości odżywcze, dlatego dania z bobem są zdrowe, a dodatkowo bardzo sycące. Dlaczego warto poszerzyć własne menu o bób?
31.08.2018 22:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kilka słów o bobie
Bób znany jest również jako fasola fava i pochodzi z północnej Afryki i południowo-wschodniej Azji. Dziki bób rośnie w Afryce, ale w krajach europejskich nie spotkamy już dzikich odmian tej rośliny. Nasiona bobu mieszczą się w około 10-centymetrowym strąku. W jednym strąku znajduje się od 2 do 5 nasion o kształcie nerkowatym. Nasiona bobu mają jasnozielony kolor, istnieją jednak odmiany o barwie żółtej i brunatnej. Świeży bób po zerwaniu należy spożyć w okresie maksymalnie 2-3 tygodni. Nasiona bobu jednak idealnie nadają się do mrożenia lub konserwowania, więc niejednokrotnie są uprawiane tylko w tym celu. Największymi producentami bobu na świecie są Francja, Hiszpania, Włochy oraz Wielka Brytania.
Wartości odżywcze bobu
Bób jest średniokaloryczny, jednak znany jest ze swoich bogatych wartości odżywczych. Bób nie zawiera tłuszczów nasyconych, dlatego jest idealnym zamiennikiem mięsa dla wegetarian czy osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym, chorobą wieńcową czy miażdżycą. Weganie i wegetarianie powinni bób na stałe włączyć do swojej diety, ponieważ to bogate źródło białka. W 100 gramach bobu znajduje się prawie 8 gram tego związku. Bób znany jest także z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i obniża poziom złego cholesterolu. Nie można zapomnieć o witaminach i składnikach mineralnych, które oferują organizmowi nasiona bobu. W bobie można odnaleźć wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Jednym z wyjątkowych składników bobu jest lewodopa, która jest aminokwasem stosowanym w leczeniu choroby Parkinsona.
Bób - właściwości lecznicze
Nasiona bobu znane są ze swoich zdrowotnych właściwości. Błonnik zawarty w bobie obniża stężenie glukozy we krwi, więc diabetykom poleca się go włączyć do diety. Niski indeks glikemiczny bobu sprawia, że po jego spożyciu nie notuje się nagłego skoku cukru w organizmie. Związki wapnia, sodu czy potasu występujące w bobie sprawiają, że warzywo ma właściwości przeciwdziałające zakwaszeniu organizmu. Organizm zakwasza się, kiedy w nadmiarze spożywana jest kawa, mięso czy słodycze. Dla równowagi kwasowo-zasadowej, warto komponować posiłki z nasionami bobu. W bobie znajduje się lektyna, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Częste spożywanie bobu zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, jednego z częściej występujących nowotworów złośliwych.
Bób a odchudzanie
W 100 gramach ugotowanego bobu znajduje się 110 kalorii. Nie jest to najniższy wskaźnik, ale warto pamiętać, że bób zawiera niewielką ilość tłuszczy i znaczącą ilość błonnika, który stanowi podstawę diety odchudzającej. Bób wspomaga kurację odchudzającą, ponieważ utrzymuje na dłużej uczucie sytości, co zapobiega sięganiu po kolejne przekąski. Bób usprawnia pracę jelit, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Zdrowa dieta odchudzająca powinna zatem zawierać posiłki z nasionami bobu.
Jak jeść bób?
Bób można jeść na surowo, jednak zdecydowanie częściej spożywa się go po ugotowaniu. Przed gotowaniem, bób należy dokładnie wypłukać. Dla wzbogacenia smaku nasion, do gotującego bobu dodaje się łyżkę cukru, a na koniec doprawia się szczyptą soli. Bobu nie powinno się gotować dłużej niż 15 minut. Bób świetnie komponuje się z innymi warzywami, dlatego idealnie sprawdza się w pożywnych sałatkach. Można go połączyć z brokułami i szparagami lub pomidorem i jajkami.