Cebula obniża poziom cukru we krwi i cholesterol
Ekstrakt z cebuli wzmacnia działanie metforminy, wywołując obniżenie poziomu cukru we krwi i cholesterolu u szczurów cierpiących na cukrzycę – zawiadamiają naukowcy z Delta State University w Nigerii.
Ekstrakt z cebuli wzmacnia działanie metforminy, wywołując obniżenie poziomu cukru we krwi i cholesterolu u szczurów cierpiących na cukrzycę – zawiadamiają naukowcy z Uniwersytetu Delta State w Nigerii.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na tegorocznej konferencji Towarzystwa Endokrynologicznego w San Diego (USA), ekstrakt z cebuli zwyczajnej (Allium cepa) w połączeniu z lekiem przeciwcukrzycowym o nazwie metformina sprzyja obniżeniu poziomu cukru we krwi mierzonego na czczo i ogólnego poziomu cholesterolu u szczurów laboratoryjnych z medycznie wywołaną cukrzycą.
Badacze prowadzili eksperymenty na zwierzętach z cukrzycą lub bez. Niektórym codziennie podawali metforminę i ekstrakt z cebuli w dawkach 200, 400 lub 600 mg/kg, innym aplikowali tylko metforminę, a pozostałym nie dawali nic.
Okazało się, że leczenie było najskuteczniejsze w przypadku szczurów z cukrzycą otrzymujących zarówno metforminę, jak i ekstrakt z cebuli w ilości 400 lub 600 mg/kg. Poziom cukru we krwi tych zwierząt malał odpowiednio o 50 lub 35 procent w porównaniu ze stanem wyjściowym. Gryzonie z tej grupy charakteryzowały się też niższym stężeniem cholesterolu.
U zdrowych szczurów ekstrakt z cebuli powodował z kolei lekki wzrost masy ciała. - Cebula nie jest kaloryczna, ale wygląda na to, że przyspiesza metabolizm i nasila apetyt, prowadząc do zwiększenia ilości przyjmowanego pokarmu – tłumaczy koordynator badania Anthony Ojieh.
Badanie histologiczne nie wykazało niestety, by metformina lub ekstrakt z cebuli naprawiały szkody powstałe na skutek cukrzycy w trzustce.
(PAP)/ooo/ mki/