Blisko ludziChcesz zostać mistrzynią grilla? Wypróbuj te triki

Chcesz zostać mistrzynią grilla? Wypróbuj te triki

Majówka to czas inauguracji wszystkich ogrodowych imprez. Najwyższa pora wyciągnąć z garażu grilla i zaprosić znajomych. Chcesz rozpieścić gości pysznie przyrządzony potrawami? Wypróbuj te ciekawe triki.

Chcesz zostać mistrzynią grilla?
Chcesz zostać mistrzynią grilla?
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Thomas M. Barwick
Marta Kutkowska

Polacy czekają na ten moment okrągły rok. Po długiej i kapryśnej zimie wreszcie pogoda zaczyna dopisywać. Majówka bez grilla to żadna majówka. Pora więc wyczyścić ruszt i przyrządzić aromatyczne marynaty. Te triki sprawią, że grillowane dania będą niepowtarzalne.

Wyczyść grilla folia aluminiową

Czyszczenie rusztu, który przez całą zimę kurzył się w piwnicy, to nie lada sztuka. Jeśli nie masz specjalnego czyścika, użyj folii aluminiowej. Wystarczy uformować z niej kulki i pocierać metalowe elementy. Przy odrobinie determinacji grill będzie lśnił.

Kostki lodu nie tylko do napojów

Chcesz, żeby grillowane burgery były wilgotne w środku? Podczas grillowania połóż na uformowanych kotletach kostki lodu. Woda stopnieje i sprawi, że mięso nie wyschnie.

Grilluj ryby na plastrach cytrusów

Ten trik na podwójne zastosowanie. Po pierwsze, delikatne mięso ryby nie wypadnie pomiędzy kratki rusztu, po drugie - ryba nabierze cytrusowego aromatu. Ten patent stosują szefowie kuchni. 

Użyj cegły do grillowania kurczaka

Drób z grilla smakuje wyśmienicie, ale nie jest łatwy do przyrządzenia ze względu na swój nieregularny kształt. By udka z kurczaka równomiernie nabrały temperatury, wypróbuj ten trik. Owiń cegłę folia aluminiową i połóż ją na fragmentach kurczaka. To sprawi, że kurczak nie będzie surowy w środku.

Wykorzystaj foremki do muffinek

Nie, nie będziemy cię namawiać do pieczenia ciastek na grillu. Foremki świetnie sprawdzą się jako… mini sosjerki. W poszczególnych dziurkach umieść różne sosy. Gościom będzie łatwo je nakładać i mieszać.

O mój rozmarynie

Świeży rozmaryn doskonale podkreśla smak grillowanych, czerwonych mięs. Ale podczas przyjęć na świeżym powietrzu może mieć także inne zastosowania. Gałązki tego ziela mogą posłużyć za wykałaczki do szaszłyków. Kawałki mięsa przesiąkną wspaniałym aromatem. Efekt gwarantowany. 

Stek idealny

Stek to król grilla. Potrawa ta wymaga dużego wyczucia. Idealne wypieczenie mięsa zależy od jego temperatury. Profesjonalni szefowie nakłuwają stek specjalnym termometrem. Tobie wystarczy prosty trik. Wyjmij mięso z lodówki 20 minut przed planowanym grillowaniem. Tyle wystarczy, by nabrało temperatury pokojowej. Cieplejsze steki szybciej się zgrillują i będą bardziej soczyste.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość.To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)