Chleb z dżemem może doprowadzić cię do choroby
Polacy uwielbiają śniadania na słodko. Naleśniki ze słodkimi dodatkami, marmolady i dżemy to nieodłączne smaczne dodatki do chleba. Taki poziom cukru dostarcza energii na długi czas, dzięki czemu możemy przetrwać do następnego posiłku. Jednak te produkty, a szczególnie połączenie ulubionego białego chleba z dżemem, są podstępne. Ich spożywanie może doprowadzić do cukrzycy.
Białe pieczywo
Dietetycy nie są zwolennikami jedzenia białego chleba, który jest dla nich bezwartościowym zapychaczem. Jest cukrem „szybkim”, który powoduje gwałtowny wyrzut insuliny. Według badań jego spożywanie jest gorsze niż zajadanie się czystymi kostkami cukru. Gwałtowne podwyższenie cukru zakłóca pracę trzustki, co z czasem może doprowadzić do insulinooporności, cukrzycy, otyłości i chorób sercowo-naczyniowych.
Dżem
Ulubione dżemy owocowe kupowane w sklepie powinny zostać wyrzucone z naszej diety. Do ich produkcji wykorzystywane są owoce, nie zawsze te najlepsze. Często są nadgniłe bądź po prostu zepsute. Nie mówiąc o tym, że wiele z nich jest robaczywych. Dżemy faszerowane są chemią, która nadaje masie piękny kolor. Producenci dosypują mnóstwo cukru, pochodzącego z buraków cukrowych lub w postaci słodzików.
Chleb z dżemem
Połączenie białego chleba z dżemem, czyli dwóch produktów pełnych niezdrowych substancji słodzących, jest szkodliwe dla naszego organizmu. Węglowodany proste powodują szybki skok poziomu cukru we krwi, który równie szybko spada i powoduje, że stajemy się rozdrażnieni oraz zmęczeni.
Cukrzyca
Specjaliści przestrzegają przed takimi nagłymi skokami poziomu cukru we krwi. Mogą one prowadzić do insulinooporności i cukrzycy. Jednak nie musimy rezygnować z ulubionego przysmaku. Wystarczy zamienić biały chleb na zdrowy np. pełnoziarnisty. Polecamy także przygotowanie domowego dżemu, który będzie zrobiony z przebranych przez nas owoców i posłodzony tym, co uznamy za słuszne.
Przepis na domowy dżem
Do przygotowania dżemu wiśniowego potrzebujemy 1,2 kg wiśni, 80 dag cukru oraz 1 torebkę cukru żelującego. Wiśnie płuczemy, przebieramy i drylujemy. Wydrylowane owoce zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc, aby puściły sok (przykrywamy szczelnie ściereczką). Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy cukier żelujący i jeszcze gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty ciągle mieszając. Nakładamy w suche słoiczki, przewracamy wieczkiem w dół na 30 minut, odwracamy słoiczek i dżem gotowy.
Zobacz przepis na: