GotowaniePrzepisyChrupiące krokiety z ziemniaków

Chrupiące krokiety z ziemniaków

Pyszne, proste i sycące. Przepis z 1913 roku odświeżyła Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Krokiety doskonale smakują jako dodatek do mięs lub - w okresie postu – jako samodzielne danie podawane z sosem.

Chrupiące krokiety z ziemniaków
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl

14.10.2016 | aktual.: 26.10.2016 13:53

Przygotowanie krokietów z ziemniaków, wkroić możemy również inne preferowane dodatki. Podstawą jest odpowiednie doprawienie ziemniaczanej masy, bo za tym idzie cały smak potrawy.

Składniki:

*

5-6 ziemniaków

*

2 żółtka + 1 jajko

*

niewielka ilość mleka i ok 2 łyżki masła do zaciągnięcia kartofli

*

mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów

*

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

*

natka pietruszki, koperek lub szczypiorek

*

olej lub smalec do smażenia

*

opcjonalnie: czosnek, cebula

Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść dokładnie na puree oraz zaciągnąć niewielką ilością mleka i masłem. Krótko ubijać razem. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonych ziemniaków wbić żółtka, dodać przyprawy oraz posiekane zioła. Można wycisnąć również wcześniej upieczony w piekarniku czosnek lub podsmażoną cebulkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać smalec lub olej. W tym czasie z masy ziemniaczanej formować wałeczki, obtaczać w mące a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na rumiano. Podawać samodzielnie z sosem lub jako dodatek do obiadu.
Zobacz także: magiczna chałka z kruszonką - prosta i przepyszna

Źródło artykułu:kuchennykredens.pl
Komentarze (6)