Chrupiące krokiety z ziemniaków
Pyszne, proste i sycące. Przepis z 1913 roku odświeżyła Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Krokiety doskonale smakują jako dodatek do mięs lub - w okresie postu – jako samodzielne danie podawane z sosem.
14.10.2016 | aktual.: 26.10.2016 13:53
Przygotowanie krokietów z ziemniaków, wkroić możemy również inne preferowane dodatki. Podstawą jest odpowiednie doprawienie ziemniaczanej masy, bo za tym idzie cały smak potrawy.
Składniki:
*
5-6 ziemniaków
*
2 żółtka + 1 jajko
*
niewielka ilość mleka i ok 2 łyżki masła do zaciągnięcia kartofli
*
mąka i bułka tarta do obtoczenia krokietów
*
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
*
natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
*
olej lub smalec do smażenia
*
opcjonalnie: czosnek, cebula
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub rozgnieść dokładnie na puree oraz zaciągnąć niewielką ilością mleka i masłem. Krótko ubijać razem. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonych ziemniaków wbić żółtka, dodać przyprawy oraz posiekane zioła. Można wycisnąć również wcześniej upieczony w piekarniku czosnek lub podsmażoną cebulkę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać smalec lub olej. W tym czasie z masy ziemniaczanej formować wałeczki, obtaczać w mące a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na rumiano. Podawać samodzielnie z sosem lub jako dodatek do obiadu.
Zobacz także: magiczna chałka z kruszonką - prosta i przepyszna