Trwa ładowanie...
d1xk40k

Ciasteczka grzybki

Zasmakują nie tylko zapalonym grzybiarzom.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ciasteczka grzybki
(www.justmydelicious.com)
d1xk40k

Domowe wypieki mają tę zaletę, że nie tylko wiemy dokładnie, co znajdziemy w ich składzie, ale przy ich przygotowaniu możemy wykazać się inwencją twórczą i puścić wodze fantazji. Przykładem są ciasteczka, które wyglądają jak... grzybki prosto z lasu. Autorka przepisu Paulina Krajewska, z bloga "Justmydelicious", zapewnia, że to jej ulubione ciasteczka z czasów dzieciństwa. Ich wykonanie to frajda dla najmłodszych, którzy mogą czynnie włączyć się w konstruowanie smakołyków.

Składniki na ciasto (około 40 sztuk grzybków): 1/2 kg mąki pszennej, 250 g masła, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany.

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto, a następnie gotowe ciasto włóż na około godzinę do lodówki.

d1xk40k

Składniki na nadzienie: około 400ml mleka, około 1/2 szklanki cukru, około 100 g masła, 2 jajka, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Mleko zagotuj z cukrem i masłem. W misce zmiksuj jajka z mąką i dodaj je do gotującego się mleka, mieszając energicznie do czasu, aż masa będzie gęsta i jednolita. Schłodzone ciasto podziel na 3 części (jedna na kapelusze, druga na blaszki, trzecia na trzonki). Część na kapelusze rozwałkuj i wytnij z niej krążki. Ułóż je na natłuszczonych i obsypanych odrobiną mąki zewnętrznych stronach foremek do kruchych babeczek. Część ciasta przewidzianą na blaszki również rozwałkuj i tym samym naczyniem wykrój z niej krążki, a następnie na środku każdego krążka, np. przy pomocy szerokiej słomki do napojów, wykrój otworek (wetkniesz w niego trzonek). Z trzeciej części ciasta uformuj tyle trzonków ile będzie grzybków.

Dodatkowo: 1 białko, mak.

Każdy trzonek przed upieczeniem posmaruj białkiem, a następnie jego dolną część obsyp makiem. Wszystkie części ciasteczek piecz w 180 stopniach C przez około 10-15 minut do czasu, aż będą złociste i kruche. Upieczone i ostudzone ciasteczka mające stworzyć kapelusz wypełnij kremem, przykryj upieczonymi i ostudzonymi ciasteczkami tworzącymi blaszkę, następnie wetknij w otworki po środku blaszek upieczone i ostudzone trzonki grzybków.

d1xk40k

Składniki na polewę czekoladową: około 100 g masła, około 80 g cukru pudru, około 4 łyżki kakao.

W rondelku roztop masło wraz z cukrem pudrem. Dodaj kakao, wymieszaj na jednolitą masę i już. Przestudzoną polewą udekoruj grzybki, pozostaw na jakiś czas w spokoju, by czekolada trochę zastygła i gotowe.

Sugestie autorki przepisu: nadzienie do tych ciasteczek to tradycyjny krem do karpatki. Możesz do niego dodać na samym końcu również około 50 ml wódki. Krem powinien być na tyle gęsty, aby nie wypływał z kapeluszy, dlatego w razie potrzeby dodaj do niego więcej mąki ziemniaczanej lub mniej mleka. Ciasteczka możesz też nadziać gęstymi powidłami, gotową masą do karpatki lub budyniem (rozrobionym w mniejszej ilości mleka, niż zalecono na opakowaniu, aby nie był zbyt rzadki) itp. Ja jednak zawsze z ciocią robiłam taką wersję jaką prezentuję dziś na blogu i taką lubię najbardziej.

Wersja light: użyj śmietany oraz mleka z obniżoną zawartością tłuszczu. Zrezygnuj z polewy czekoladowej, zastępując ją np. posypką z kakao.

(fot. www.justmydelicious.com)

** www.justmydelicious.com

d1xk40k

Podziel się opinią

Share

d1xk40k

d1xk40k