FitnessCo jeść, żeby polepszyć stan włosów?

Co jeść, żeby polepszyć stan włosów?

Jak odżywiać się, żeby polepszyć stan włosów, które są na końcówkach suche i często wypadają.

Co jeść, żeby polepszyć stan włosów?

17.08.2006 | aktual.: 17.08.2006 10:26

Witam serdecznie! Jak odżywiać się, żeby polepszyć stan włosów, które są na końcówkach suche i często wypadają. Nie powiem, że ich mało mam, bo u nasady widać, że rosną i jak chwycić, to czuć, że włosów jest dużo. Będę bardzo wdzięczna! Olga

Nie wszyscy wiedzą, że nasze włosy żyją, rosną i muszą być właściwie odżywiane - tak jak wiele innych tkanek. Cebulka włosów jest zasilana przez naczynia krwionośne substancjami odżywczymi, które codziennie jemy. Jeśli stajemy bezradni wobec łupieżu i łojotoku to znak, że nasze włosy cierpią na... głód witamin, biopierwiastków, ważnych składników budulcowych! Udowodniono, że włosy, którym brakuje witamin i minerałów przetłuszczają się, chorują i wypadają. Włosy nasycone tym, co lubią odwdzięczają się pięknym blaskiem i jedwabistą miękkością. Bardzo istotnym dla zdrowia włosów składnikiem biologicznym jest siarka, powiązana z aminokwasami - cysteiną i metioniną. Od tego, bowiem, czy organizm otrzyma odpowiednią ilość siarki i innych niezbędnych składników pokarmowych do wytworzenia aminokwasów i białek zależy bujność i grubość włosów oraz ich połysk i sprężystość. Jeśli tego budulca jest zbyt mało - włosy stają się cienkie, wiotkie i porozczepiane. Słowem chore i brzydkie. Warto jednak wiedzieć, że w
przypadku niedoboru w pokarmie aminokwasów siarkowych organizm może wytwarzać je samodzielnie, pod warunkiem, że otrzyma odpowiednią ilość siarki. Aminokwasy siarkowe znajdziemy, np. w chudej wołowinie, fasoli, rybach i jajkach. Tradycyjnie, w medycynie ludowej, „lekiem” na zniszczone włosy była czarna rzepa. Inne rośliny bogate w siarkę to rzodkiewka, chrzan, kapusta, brukselka, rzeżucha, brokuły i kalafior oraz zwykła cebula. Inne ważne mikroelementy to cynk, miedź i żelazo. Pobudzają one wzrost i poprawiają kondycję i wygląd włosów. Włosy wchłaniają mikroelementy i dzięki nim podnoszą swą siłę, urodę i blask. Warto zadbać o odpowiedni dowóz tych składników w codziennej diecie. Żelazo znajdziemy w dużych ilościach w wołowinie, bobie, ziarnie sezamowym, podrobach i czerwonym mięsie. Cynk znajduje się w wołowinie i serach żółtych oraz w podrobach, kiełkach pszenicy, drożdżach, jajkach i mleku. Siarkę - w zielonym groszku, cebuli, serach żółtych, rzeżusze. Krzem występuję w płatkach owsianych i kaszy
jęczmiennej, a miedź - również w podrobach oraz fasoli i grochu. Ważną rolę dla wzrostu i wyglądu włosów i paznokci mają również niektóre witaminy -zwłaszcza kwas pantotenowy (witamina B5) i inne witaminy z grupy B. Witaminę B1 znajdziemy w kurzej piersi, kotlecie schabowym, ziarnach słonecznika. Bogate w witaminę B2 są brokuły, mleko, jogurt i wieprzowina. Witaminę B6 mamy w sardynkach, bananach, wątrobie. Kwas pantotenowy - w pieczarkach, fasoli mung, brokułach. Jeśli chcemy wzmocnić włosy i zapobiec ich wypadaniu w diecie powinna pojawić się również witamina B12, występująca w wątróbkach kurzych i wołowinie. Jeśli do wymienionych wyżej pokarmów dodamy te, które są zasobne w witaminę E i A - włosy odwdzięczą się nam pięknym połyskiem i jedwabistością. Nie wystarczy tylko dostarczyć organizmowi minerałów i witamin. Dodatkowo trzeba ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, węglowodanów oraz ostrych potraw i alkoholu, których nasze włosy wyjątkowo nie lubią.

Pozdrawiam,
Ewa Sypnik

www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)