Co się stanie, jeśli będziemy jeść samo mięso? Może być nieciekawie

Wiele diet opiera się na odpowiednim dawkowaniu mięsa - dieta śródziemnomorska zachęca, aby spożywać go mniej, a z dietą paleo zjesz go na pewno więcej. A co by się stało, gdybyś jadł samo mięso? Okazuje się, że po prostu nie jesteśmy do tego stworzeni.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jedzenie samego mięsa może być niebezpieczne.
Jedzenie samego mięsa może być niebezpieczne. (Shutterstock.com)

Zamieszczony przez AsapSCIENCE materiał wideo wyraźnie pokazuje, że bez dobrego włókna dostarczanego z roślin strączkowych i warzyw możesz cierpieć na to samo, co kulturyści, którzy przyjmują za dużo białka - na zaparcia.

Poza tym najłatwiejszym sposobem na to, żeby ciało wytworzyło energię, jest zamiana węglowodanów w glukozę - jeżeli rezygnujesz z węglowodanów, ciało zacznie spalać tłuszcz i potrzebne białka. Należy pamiętać jednak, że istnieje też chude mięso takie jak królik, które ma bardzo niską zawartość tłuszczu, a jednocześnie bardzo wysoką zawartość białka - spożywając tylko takie, można dostać zatrucia białkowego.

Ludzie są jednym z niewielu zwierząt, które nie produkują własnych witamin - muszą dostarczać ich z owoców i warzyw. Bez nich nawet ciało nie jest w stanie wytworzyć kolagenu, a to z kolei prowadzi np. do szkorbutu. Jedzenie samego mięsa pozbawia nas możliwości pobierania z zewnątrz witaminy C. A jest to bardzo niebezpieczne dla organizmu. Wystarczy wziąć pod uwagę spadającą odporność. Jest jednak rozwiązanie - mało przyjemne, ale działające. Skóra i tłuszcz z surowego mięsa zawierają dużo tej witaminy. Dopiero proces gotowania ją niszczy.

Oczywiście należy pamiętać o drugiej stronie medalu - jedzenie surowego mięsa może narazić nas na dostarczenie bakterii i rozwinięcia chorób bakteryjnych. Wszystko zależy od świeżości mięsa.

Zobacz też: O czym świadczy kolor mięsa?

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.