Co zamiast majonezu na Wielkanoc? Sprawdzone propozycje
Zdrowe i pyszne
Przed świętami Wielkanocy sprzedaż majonezu gwałtownie wzrasta, ponieważ w wielu polskich domach jest to w tym okresie produkt niemal obowiązkowy. Jednak popularny sos z żółtek, oleju, musztardy i przypraw nie cieszy się specjalną sympatią dietetyków, którzy zwracają uwagę na jego wysoką kaloryczność i ciężkostrawność. 100 gramów majonezu (czyli około cztery łyżki) dostarcza bowiem blisko 700 kcal. Sporo kontrowersji wzbudza również jego skład. Choć większość dostępnych na rynku produktów powstaje na bazie olejów roślinnych, bogatych w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, wspomagające przyswajanie witamin, utrzymujące w dobrym stanie układ krążenia i zapewniające właściwe nawilżenie skóry, to często w majonezie znajdziemy również cukier, sztuczne barwniki, emulgatory i substancje zagęszczające. Składnikiem tego typu sosów bywa też soja, pod postacią białka sojowego lub lecytyny sojowej, niekiedy wywołująca reakcje alergiczne. Dlatego majonezu nie należy nadużywać. Tym bardziej że istnieje sporo zdrowszych i nie mniej smacznych zamienników. Oto kilka przykładów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl