Co zamiast majonezu na Wielkanoc? Sprawdzone propozycje
Bez niego trudno sobie wyobrazić wielkanocną sałatkę, już o fantazyjnie udekorowanych nim jajkach nie wspominając. Jednak w spożyciu majonezu bez wątpienia należy zachować umiar. Warto również poszukać trochę zdrowszej, a często równie smakowitej alternatywy.
Przed świętami Wielkanocy sprzedaż majonezu gwałtownie wzrasta, ponieważ w wielu polskich domach jest to w tym okresie produkt niemal obowiązkowy. Jednak popularny sos z żółtek, oleju, musztardy i przypraw nie cieszy się specjalną sympatią dietetyków, którzy zwracają uwagę na jego wysoką kaloryczność i ciężkostrawność. 100 gramów majonezu (czyli około cztery łyżki) dostarcza bowiem blisko 700 kcal. Sporo kontrowersji wzbudza również jego skład. Choć większość dostępnych na rynku produktów powstaje na bazie olejów roślinnych, bogatych w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, wspomagające przyswajanie witamin, utrzymujące w dobrym stanie układ krążenia i zapewniające właściwe nawilżenie skóry, to często w majonezie znajdziemy również cukier, sztuczne barwniki, emulgatory i substancje zagęszczające. Składnikiem tego typu sosów bywa też soja, pod postacią białka sojowego lub lecytyny sojowej, niekiedy wywołująca reakcje alergiczne. Dlatego majonezu nie należy nadużywać. Tym bardziej że istnieje sporo zdrowszych i nie mniej smacznych zamienników. Oto kilka przykładów.
Jogurt naturalny
Najbardziej oczywiste rozwiązanie. Jogurt naturalny wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom i zaparciom, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą, działa wspomagająco na układ odpornościowy oraz neutralizuje toksyny. Gdy jogurt o gęstej, kremowej konsystencji wzbogacimy świeżymi lub suszonymi ziołami, szczyptą soli i rozgniecionym ząbkiem czosnku, uzyskamy pyszny sos, który wcale nie musi ustępować smakiem majonezowi.
Sos na bazie oliwy lub octu balsamicznego
Świetnie sprawdzi się w rozmaitych sałatkach i surówkach, może z powodzeniem zastąpić majonez. Ostateczny bilans kaloryczny takiej zamiany będzie podobny, ale zawarte w occie i oliwie składniki wspomagają metabolizm i ułatwiają spalanie wyjątkowo opornego tłuszczu. Pomagają także dbać o cerę, stan włosów i paznokci.
Majonez sojowy
Propozycja dla osób, które nie mają problemów z alergią. Pół szklanki mleka sojowego, łyżeczkę musztardy i soku z cytryny oraz ząbek czosnku miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Następnie, cały czas blendując, wlewamy powoli szklankę oleju roślinnego. Mieszamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Majonez kukurydziany
Pół szklanki kaszy kukurydzianej gotujemy w lekko osolonej wodzie (potrzeba jej około dwóch szklanek). Po 10 minutach miksujemy kaszę z wodą, w której się gotowała, a później, nie przerywając mieszania, dolewamy powoli olej roślinny (mniej niż pół szklanki). Na końcu dodajemy trochę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, doprawiamy solą i pieprzem. Początkowo konsystencja sosu może być rzadka, jednak z czasem na pewno zgęstnieje.
Mus z awokado
Aztekowie nazywali ten owoc "masłem bogów", ponieważ 20-30 proc. jego składu stanowią cenne dla zdrowia tłuszcze. Awokado to również skarbnica witamin i licznych antyoksydantów. Jak zastąpić nim majonez? Miąższ dojrzałego owocu wystarczy zmiksować na gładką masę z łyżką soku z cytryny, dwoma łyżkami oliwy z oliwek, łyżeczką musztardy i ząbkiem czosnku, a na końcu doprawić solą i pieprzem.
Hummus
Przysmak pochodzący z Bliskiego Wschodu może być bardzo ciekawą alternatywą dla majonezu. Wystarczy zmiksować ciecierzycę (odsączona zawartość jednej puszki) z sokiem z cytryny (łyżeczka), ząbkiem czosnku, pastą sezamową tahini (5 łyżek), olejem sezamowym lub oliwą z oliwek (łyżka), a na końcu doprawić solą, pieprzem i łyżeczką mielonego kminu rzymskiego. Jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję, możemy w czasie blendowania dodać trochę zalewy z puszki ciecierzycy.
Ricotta
Ten włoski przysmak powstaje z serwatki po produkcji serów podpuszczkowych z mleka koziego, krowiego lub owczego i świetnie smakuje zarówno w deserach (z dżemem czy świeżymi owocami), jak i daniach wytrawnych. Po zblendowaniu z pomidorem i ziołami otrzymamy smakowity sos do sałatek czy wielkanocnych jajek. Może nawet pyszniejszy od majonezu?