Cold Brew opanowało świat. Wiemy, jak zrobić je w domu!
Mrożona kawa to napój idealny na lato. Nie tylko pobudza, ale też doskonale orzeźwia. W tym roku jednak klasyczne frappe ustępuje jednak miejsca czemuś zupełnie z innej beczki. Do akcji wkracza bowiem cold brew. Ten napój to prawdziwy hit wakacji, a my wiemy, jak zrobić go w domu!
Cold brew to nic innego jak kawa parzona na zimno, bez użycia ekspresu. Ma mnóstwo zbawiennych dla zdrowia właściwości i działa również na tych, którzy na działanie klasycznej "małej czarnej" już dawno się uodpornili. Cold brew nie podrażnia żołądka, ma mniejszą zawartość kwasów niż kawa z ekspresu, lepiej smakuje, jest niskokaloryczna i pobudza metabolizm do intensywniejszej pracy.
Większość kawiarni ma ten napój w swojej ofercie. Możemy wybrać wersję klasyczną, albo z mlekiem i syropem smakowym. Jednak zamiast kupować cold brew na mieście, można go zrobić we własnej kuchni. Jest to wyjątkowo proste, tylko potrzeba nieco czasu.
50 gramów świeżo zmielonej kawy należy zalać zimną wodą i odstawić na minimum 12 godzin. Po upływie tego czasu przelewamy cold brew przez filtr i już! Napój podajemy z dużą ilością kostek lodu. Możemy też dodać plasterek cytryny dla podkręcenia walorów smakowych.