Cudowna moc herbaty
Ten popularny napój jest skarbnicą cennych składników, dzięki czemu nazywany jest eliksirem zdrowia i młodości.
07.10.2009 | aktual.: 23.03.2013 19:30
Ten popularny napój jest skarbnicą cennych składników, dzięki czemu nazywany jest eliksirem zdrowia i młodości. Herbatę pijemy często, ale przeważnie nie zastanawiamy się, co kryje w sobie ten aromatyczny napar. A warto, bo jest on dla naszego organizmu prawdziwym dobrodziejstwem.
To przede wszystkim bogate źródło polifenoli – substancji, które wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Jednocześnie polifenole mają dar obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL), dzięki czemu zapobiegają miażdżycy, chorobom serca i układu krążenia.
W filiżance herbaty znajdziemy witaminy z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera ona także minerały takie jak: żelazo, magnez, potas oraz cynk. Napar mocnej herbaty przynosi ulgę w niestrawności, ponieważ łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Szklanka herbaty pokrywa około 10 procent zalecanej dziennej dawki fluoru. To tylko niektóre z dobrodziejstw aromatycznego naparu, znanego na świecie od kilku tysięcy lat.
Biała, zielona czy czerwona
Najpopularniejsza jest herbata czarna. Swoją barwę zawdzięcza ona procesowi fermentacji, któremu poddawane są liście. Jej charakterystyczna cecha to duża ilość teiny, która sprawia, że ma ona właściwości pobudzające, poprawiające koncentrację i refleks. Czarna herbata usprawnia krążenie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału. Jest również pomocna w leczeniu niestrawności oraz zatruć pokarmowych. Biała herbata z kolei wykazuje najsilniejsze właściwości antynowotworowe. Jej picie szczególnie zalecane jest osobom o genetycznym obciążeniu chorobami nowotworowymi, ponieważ ma największe spośród wszystkich herbat działanie antymutogenne.
Zauważono też, że biała herbata zapobiega aktywności enzymów, które rozkładają elastynę i kolagen, a tym samym ogranicza powstawanie zmarszczek. Zielona herbata zawiera flawonoidy, które wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom. Najnowsze badania dowodzą, że zielona herbata sprzyja zdrowiu kości: stymuluje ich formowanie i spowalnia rozkład. Wiele wskazuje na to, że może pomóc w leczeniu osteoporozy i innych chorób układu kostnego. Czerwoną, czyli Pu Erh charakteryzuje cierpki i wyrazisty smak.
Przyspiesza spalanie tłuszczu, pobudza trawienie i oczyszcza, a więc jest niezastąpiona podczas odchudzania. Osoby, które regularnie piją napar z czerwonej, w ciągu miesiąca tracą nawet 5 kilogramów. Warto ją stosować przy problemach z wątrobą, ponieważ wspomaga jej pracę. Gdy chcesz poprawić sobie nastrój – wypij filiżankę yerba mate. Zawiera mateinę, substancję stymulującą układ nerwowy, która nie uzależnia oraz wiele minerałów: magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem i fosfor, oraz witamin: A, B1 i B2, C oraz E.
Herbata dla urody
Herbata wzmacnia system odpornościowy oraz chroni komórki skóry przed wolnymi rodnikami powstającymi w wyniku działania promieni słonecznych oraz szkodliwych czynników. Ekstrakty zawarte w tym napoju mają też korzystny wpływ na naszą skórę: działają nawilżająco, przeciwzapalnie i bakteriobójcze. Jednocześnie poprawiają jej wygląd oraz opóźniają procesy starzenia. Te właściwości znalazły zastosowanie w kosmetologii, a herbaciane wyciągi znajdziemy w tonikach, mleczkach, kremach czy maseczkach. Herbata jest także środkiem wzmacniającym cebulki włosów, przeciwdziałającym ich wypadaniu oraz łupieżowi, kompresy z niej łagodzą stany zapalne po oparzeniach słonecznych.
Pij dla zdrowia
Chociaż herbata ma wiele zalet, to ten aromatyczny napój może utrudniać przyswajanie białka i żelaza z posiłków. Dlatego nie jest wskazane picie herbaty do jedzenia, co najczęściej robimy. Najlepsze efekty dla zdrowia przyniesie filiżanka herbaty wypita przed posiłkiem lub pół godziny po nim. Warto z tego względu czarną herbatę pić z mlekiem lub sokiem z cytryny.