WAŻNE
TERAZ

Warszawa potwierdza. Reżim Łukaszenki uwolnił trzech Polaków

Cukier to biała śmierć? Czym go zastąpić?

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie herbaty czy kawy bez dodatku cukru. Słodzimy często i dużo, nie zdając sobie sprawy, że te niepozorne białe kryształki nie przynoszą nam nic dobrego, a wręcz szkodzą. Lekarze alarmują – nadmiar cukru sprzyja między innymi otyłości, próchnicy, zakwaszeniu organizmu, utrudnia wchłanianie odżywczych składników. Co więc zrobić? Najlepiej zastąpić cukier zdrowszymi zamiennikami.

Obraz

/ 7Cukier to biała śmierć? Czym go zastąpić?

Obraz
© sxc.hu

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie herbaty czy kawy bez dodatku cukru. Słodzimy często i dużo, nie zdając sobie sprawy, że te niepozorne białe kryształki nie przynoszą nam nic dobrego, a wręcz szkodzą. Lekarze alarmują – nadmiar cukru sprzyja między innymi otyłości, próchnicy, zakwaszeniu organizmu, utrudnia wchłanianie odżywczych składników. Co więc zrobić? Najlepiej zastąpić cukier zdrowszymi zamiennikami.

/ 7Sok z malin

Obraz
© sxc.hu

Gorąca herbata z łyżką soku malinowego to znany „babciny” sposób na przeziębienie. Maliny zawierają szereg witamin – zwłaszcza witaminę C – i minerałów, kwasy organiczne, błonnik. Sok dodany do herbaty działa rozgrzewająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Z powodzeniem możemy go stosować przez cały rok, nie tylko podczas jesiennych chłodów. Kupując sok, wybierajmy ten bez dodatku cukru.

/ 7Miód

Obraz
© sxc.hu

Słodki smak i bogactwo dobroczynnych składników – miód jest jednym z najchętniej stosowanych zamienników cukru. Dzięki obecności witamin, minerałów, flawonoidów, enzymów, kwasów organicznych miód wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Do gustu z pewnością przypadnie nam wyjątkowo słodki miód akacjowy.

Niestety, miód dostarcza pokaźnej dawki kalorii (ponad 300 kcal w 100 g), nie można więc stosować go w nadmiarze. Pamiętajmy również, że wysoka temperatura pozbawia miód odżywczych właściwości – zanim dodamy łyżeczkę nektaru do herbaty, musimy poczekać aż napój lekko ostygnie.

/ 7Syropy

Obraz
© sxc.hu

Syrop klonowy lub z daktyli? Brzmi egzotycznie. Syrop klonowy, jeden ze znaków rozpoznawczych Kanady, powstaje poprzez zagęszczenie soku uzyskanego z pni klonów. Jest produktem w pełni naturalnym i bogatym w składniki odżywcze – w syropie klonowym stwierdzono obecność ponad 20 dobroczynnych substancji, w tym cynku (100 g syropu pokrywa 28 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek) i związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Naturalnym zamiennikiem cukru jest również syrop uzyskiwany ze zmielonych daktyli, nazywany często miodem daktylowym. Dodany do herbaty nie tylko osładza ją, ale i wzbogaca w witaminy i minerały, a zwłaszcza potas, magnez i witaminę B6.

/ 7Stewia

Obraz
© sxc.hu

Jako zamiennik cukru mogą posłużyć również liście rośliny Stevia rebaudiana, a dokładniej sporządzony z nich wywar. Dostępny jest także syrop, tabletki i skoncentrowany wyciąg. Za słodki smak odpowiadają zawarte w roślinie glikozydy, a zwłaszcza dwa – stewiozyd i rebaudiozyd A. Warto wiedzieć, że wyciągi ze stewii wykazują działanie przeciwbakteryjne, regulują poziom cukru we krwi, nieznacznie obniżają ciśnienie i zapobiegają próchnicy.

/ 7Lukrecja

Obraz
© sxc.hu

Zioło to od dawna znane jest medycynie naturalnej jako środek moczopędny, wykrztuśny, przeciwzapalny i wspomagający leczenie choroby wrzodowej żołądka. W kuchni natomiast pełni funkcję naturalnego słodzika. Do herbaty dodać możemy odwar z korzeni lukrecji.

Jak go przygotować? Łyżkę surowca zalewamy szklanką wody, gotujemy około 3 minut, po czym odstawiamy na około 20-30 minut i odcedzamy. Nie należy zapominać, że stosowanie ziół może mieć skutki uboczne. Lukrecji nie powinny spożywać osoby ze skłonnością do wysokiego ciśnienia oraz kobiety w ciąży. Jeśli zamierzamy na stałe wprowadzić lukrecję do kuchni, warto zasięgnąć opinii lekarza.

/ 7Cukier nierafinowany

Obraz
© sxc.hu

Nie odpowiada Ci smak miodu czy syropu i nie chcesz rezygnować z cukru? Możesz wybrać „mniejsze zło”. Zamiast popularnego białego, rafinowanego cukru, wybierz ten nierafinowany, o brązowym zabarwieniu. Czym się różnią? Podczas obróbki kryształków oddzielona zostaje tzw. melasa, czyli syrop zawierający odżywcze składniki, a produktem końcowym jest właściwie czysta sacharoza. W odróżnieniu od cukru białego cukier nierafinowany zawiera melasę, a więc i niewielkie ilości składników mineralnych.

Tekst: Małgorzata Przybyłowicz

Wybrane dla Ciebie

Spotkała się z fanami. Tak o Wiśniewskiej pisze krytyk filmowy
Spotkała się z fanami. Tak o Wiśniewskiej pisze krytyk filmowy
Wlej do odpływu. Wszystkie resztki znikną
Wlej do odpływu. Wszystkie resztki znikną
Tym zajmuje się poza aktorstwem. "Lubię robić rzeczy z odzysku"
Tym zajmuje się poza aktorstwem. "Lubię robić rzeczy z odzysku"
Nowy trend w ogrodnictwie? Posadź zamiast tui, a nie pożałujesz
Nowy trend w ogrodnictwie? Posadź zamiast tui, a nie pożałujesz
Ujawniła, co jej robił. Ze łzami w oczach wspomina małżeństwo
Ujawniła, co jej robił. Ze łzami w oczach wspomina małżeństwo
Zapomnisz o łysych plackach na trawniku. Wiosną będzie gęsty jak nigdy
Zapomnisz o łysych plackach na trawniku. Wiosną będzie gęsty jak nigdy
Założyła małą czarną. Krój to strzał w dziesiątkę
Założyła małą czarną. Krój to strzał w dziesiątkę
Połóż w łazience na noc. Do rana wszystkie rybiki się wyniosą
Połóż w łazience na noc. Do rana wszystkie rybiki się wyniosą
Mogą stworzyć siedlisko pluskiew. Szybko wynieś z sypialni
Mogą stworzyć siedlisko pluskiew. Szybko wynieś z sypialni
Trzy lata temu przestał pić. Mówi, jak zmieniło się jego życie
Trzy lata temu przestał pić. Mówi, jak zmieniło się jego życie
Wskoczyła w strój kąpielowy. Wzrok przyciągają wycięcia
Wskoczyła w strój kąpielowy. Wzrok przyciągają wycięcia
Próbuje sprzedać dom w Grecji. Po roku dodała inne ogłoszenie
Próbuje sprzedać dom w Grecji. Po roku dodała inne ogłoszenie