Czarna lemoniada – poznaj jej tajemniczy składnik!
31.01.2017 13:10, aktual.: 01.02.2017 11:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czarne jedzenie już dawno zdobyło popularność na Instagramie. Po makaronie, lodach, serze, keczupie, bułkach, przyszedł czas na czarną... lemoniadę. Szklanki z ciemnym napojem wyróżniają się na tle kolorowych koktajli z warzyw i owoców. Na Instagramie znajdziemy już blisko 3500 fotografii z hasztagiem #blacklemon. Jednak czarna lemoniada nie tylko świetnie wygląda na zdjęciach, ale przede wszystkim oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie i dodaje energii.
Czarna lemoniada – właściwości
Jaki tajemniczy składnik kryje się za ciemnym kolorem tego napoju? Nie jest to sok z borówek, atrament z kałamarnicy ani chlorella tylko... aktywny węgiel, który powstaje z drewna, łupin kokosa i torfu. Węgiel to jeden z kulinarnych trendów 2017 roku. Dlaczego? Otóż, wykazuje właściwości chłonne, dzięki czemu wspomaga usuwanie toksyn organizmu. Bez trudu dostaniemy go w każdej aptece w postaci kapsułek. Kosztuje dosłownie grosze (ok. 5 zł/30 kapsulek)! Stosuje się go na problemy żołądkowe – zatrucia i biegunkę. W połączeniu z bogatym w witaminę C sokiem z cytryny lub limonki, węgiel daje prawdziwego energetycznego kopa i pomaga skutecznie postawić na nogi po całonocnej imprezie. Co jeszcze znajdziemy w czarnej lemoniadzie? Oczywiście wodę mineralną i substancję słodząca (np. syrop klonowy).
Jak zrobić czarną lemoniadę?
Do niedawna czarna lemoniada nie była dostępna w Polsce. Teraz możemy się jej napić w Poznaniu i Gdańsku. Jednak ten napój możemy także przygotować w domu. Wystarczy wymieszać tabletki aktywnego węgla z wodą mineralną lub kokosową, sokiem z cytryny i syropem klonowym, miodem bądź ksylitolem. Prawda, że proste?