FitnessCzekolada może obniżać ryzyko udaru mózgu

Czekolada może obniżać ryzyko udaru mózgu

Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko udaru mózgu.

Czekolada może obniżać ryzyko udaru mózgu
Źródło zdjęć: © sxc.hu

15.02.2010 | aktual.: 22.06.2010 21:44

Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko udaru mózgu, jednej z głównych przyczyn niepełnosprawności i zgonów na świecie - wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z Kanady. Informację na ten temat podaje serwis EurekAlert.

Kakao i czekolada są bogate w roślinne flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające, czyli neutralizują wolne rodniki tlenowe. Badania wskazują, że nadmiar wolnych rodników jest szkodliwy dla wielu tkanek, a zwłaszcza dla tkanki nerwowej.

Zwiększoną produkcję wolnych rodników obserwowano w mózgu w obu rodzajach udaru - niedokrwiennym spowodowanym zablokowaniem tętnicy mózgowej przez skrzeplinę oraz krwotocznym, wywołanym przez pękniecie naczynia i krwotok. Dowiedziono też, że ich nadmiar jest jednym z mechanizmów odpowiedzialnych za uszkodzenie tkanki nerwowej w przebiegu udaru. A rozmiary tych uszkodzeń mogą decydować o stanie niepełnosprawności pacjenta i ryzyku jego zgonu.

Naukowcy z Uniwersytetu McMastera w Hamilton (prowincja Ontario, Kanada) oraz Uniwersytetu w Toronto przeanalizowali wyniki trzech badań dotyczących związku między jedzeniem czekolady a ryzykiem udaru mózgu.

Pierwsze, w którym udział wzięło niemal 44,5 tys. osób, wykazało, że amatorzy czekolady są mniej narażeni na udar mózgu niż ci, którzy jej nie jadają. Wystarczyła jedna porcja tego smakołyku tygodniowo, by ryzyko udaru spadło o 22 proc. W drugim badaniu, które objęło 1.169 osób, uczestnicy zjadający 50 gramów czekolady raz w tygodniu byli o 46 proc. mniej narażeni na zgon z powodu udaru niż ci, którzy jej nie jedli.

W trzecim badaniu nie znaleziono żadnego związku między spożywaniem czekolady a ryzykiem udaru czy zgonu z jego powodu. "Więcej badań potrzeba, by ocenić czy czekolada naprawdę obniża ryzyko udaru mózgu, czy też po prostu zdrowsze osoby jedzą więcej czekolady niż inni" - komentuje autorka najnowszej pracy Sarah Sahib.

Badaczka razem z zespołem zaprezentuje wyniki swoich badań na 62 dorocznym spotkaniu Amerykańskiej Akademii Neurologii, które odbędzie się w dniach 10-17 kwietnia w Toronto. (PAP)

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)