GotowaniePrzepisyCzekośliwka - królowa słodkich przetworów

Czekośliwka - królowa słodkich przetworów

Czekośliwka - królowa słodkich przetworów
Źródło zdjęć: © 123RF
Magdalena Pomorska
22.09.2015 19:57, aktualizacja: 28.12.2015 20:00

Przygotowując zapasy do domowej spiżarni warto wykorzystać ten przepis. Czekośliwkę pokocha cała rodzina!

Sezon na śliwki powoli dobiega końca. To więc ostatni dzwonek na przygotowanie słodkich przetworów na bazie tych owoców. Jedną z propozycji nie do przeoczenia jest czekośliwka, czyli powidła śliwkowe z czekoladą i dodatkiem aromatycznych przypraw. Przepis jest naprawdę prosty, a radość z konsumpcji ogromna.

Składniki (na 2 słoiki o pojemności 300 ml): 1,5 kg śliwek węgierek, 50 g mlecznej czekolady, 2 czubate łyżki prawdziwego kakao, 1 laska cynamonu lub opcjonalnie 2 łyżeczki mielonego.

Przygotowanie: owoce należy umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do dużego garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu, raz po raz mieszając. Gdy śliwki puszczą sok, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 1,5 godziny. Pod koniec dodać cynamon oraz kakao, dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze kilka minut i zdjąć z ognia. W przypadku użycia laski cynamonu przed napełnianiem słoików należy ją wyciągnąć z masy. Powidła należy nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie dobrze zakręcić. Kolejny krok to pasteryzacja np. w piekarniku "na sucho". Trzeba włożyć słoiki do wcześniej nagrzanego piekarnika do 120 stopni C i pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, a słoiki wyciągnąć, gdy całkiem ostygną.

Czekośliwka doczekała się wielu wariacji smakowych. Oprócz cynamonu można do niej dodać również anyżu, kardamonu czy mielonego imbiru, który dodatkowo podkręci smak tego wyrobu.

Ten specjał to nie tylko pyszny dodatek do kanapek zamiast klasycznego, najczęściej kupnego dżemu z licznymi konserwantami w składzie. Czekośliwkę można dodać też do domowych gofrów czy naleśników.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)
Zobacz także