Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Jeden szczegół ma znaczenie

Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Jeden szczegół ma znaczenie

Czy można mrozić sałatkę jarzynową?
Czy można mrozić sałatkę jarzynową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Kot
26.12.2023 08:34

Sałatka jarzynowa to królowa polskich świąt. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Co zrobić z nadmiarem? Okazuje się, że można ją zamrozić. Ale istotny jest jeden szczegół, na który trzeba zwrócić uwagę jeszcze podczas przygotowań.

Nosi miano "królowej świąt" na wielu stołach. Sałatka jarzynowa to jedna z najpopularniejszych sałatek, która zazwyczaj pojawia się na świątecznych stołach. Jej klasyczny smak, konsystencja, łatwość w przygotowaniu (nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych) i uniwersalność sprawiają, że jest ceniona przez wiele osób.

To danie, które często kojarzy się z tradycją i domowym ciepłem, co czyni je ulubionym wyborem Polaków podczas rodzinnych przyjęć i spotkań świątecznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można mrozić sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową z dodatkiem gotowanych warzyw, jajek i majonezu powinniśmy zjeść w przeciągu czterech-pięciu dni od jej przygotowania. Należy przechowywać ją w lodówce. Nadmiar sałatki jarzynowej można też zamrozić. Ale trzeba zwrócić uwagę na jeden produkt. Chodzi o majonez.

Sałatka z dodatkiem majonezu, po zamrożeniu, straci swój smak i konsystencję. Nie będzie też dobrze wyglądać – jeśli chodzi o kwestie wizualne. Dlatego najlepszym sposobem, by przedłużyć jej świeżość, jest podzielenie sałatki na dwie porcje. Do jednej dodajemy majonez i podajemy na stół, drugą połowę chowamy do zamrażalnika. Po świętach wystarczy dodać odrobinę majonezu i cieszyć się wyśmienitym smakiem.

Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej?

Nie chcesz jej mrozić ? Jeśli zostało ci sporo sałatki jarzynowej, istnieje kilka pomysłów, jak ją wykorzystać. Możesz jej użyć jako nadzienia do wrapów (wystarczy kilka placów tortilli) bądź w roli warzywnej pasty na kanapki. Masz ochotę na jajka? Wykorzystaj resztki sałatki do faszerowanych jajek. Wymieszaj ją z posiekanymi jajkami i przyprawami. Szybki i prosty patent np. na śniadanie.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także