Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Jeden szczegół ma znaczenie

Czy można mrozić sałatkę jarzynową?
Czy można mrozić sałatkę jarzynową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Kot

26.12.2023 08:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sałatka jarzynowa to królowa polskich świąt. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Co zrobić z nadmiarem? Okazuje się, że można ją zamrozić. Ale istotny jest jeden szczegół, na który trzeba zwrócić uwagę jeszcze podczas przygotowań.

Nosi miano "królowej świąt" na wielu stołach. Sałatka jarzynowa to jedna z najpopularniejszych sałatek, która zazwyczaj pojawia się na świątecznych stołach. Jej klasyczny smak, konsystencja, łatwość w przygotowaniu (nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych) i uniwersalność sprawiają, że jest ceniona przez wiele osób.

To danie, które często kojarzy się z tradycją i domowym ciepłem, co czyni je ulubionym wyborem Polaków podczas rodzinnych przyjęć i spotkań świątecznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można mrozić sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową z dodatkiem gotowanych warzyw, jajek i majonezu powinniśmy zjeść w przeciągu czterech-pięciu dni od jej przygotowania. Należy przechowywać ją w lodówce. Nadmiar sałatki jarzynowej można też zamrozić. Ale trzeba zwrócić uwagę na jeden produkt. Chodzi o majonez.

Sałatka z dodatkiem majonezu, po zamrożeniu, straci swój smak i konsystencję. Nie będzie też dobrze wyglądać – jeśli chodzi o kwestie wizualne. Dlatego najlepszym sposobem, by przedłużyć jej świeżość, jest podzielenie sałatki na dwie porcje. Do jednej dodajemy majonez i podajemy na stół, drugą połowę chowamy do zamrażalnika. Po świętach wystarczy dodać odrobinę majonezu i cieszyć się wyśmienitym smakiem.

Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej?

Nie chcesz jej mrozić ? Jeśli zostało ci sporo sałatki jarzynowej, istnieje kilka pomysłów, jak ją wykorzystać. Możesz jej użyć jako nadzienia do wrapów (wystarczy kilka placów tortilli) bądź w roli warzywnej pasty na kanapki. Masz ochotę na jajka? Wykorzystaj resztki sałatki do faszerowanych jajek. Wymieszaj ją z posiekanymi jajkami i przyprawami. Szybki i prosty patent np. na śniadanie.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także