Czy to prawda, że wegetarianizm u dzieci i nastolatków jest bardzo szkodliwy?
Wokół wegetarianizmu u dzieci i nastolatków narosło wiele mitów, które ciągle pokutują w społeczeństwie, a maluchy na diecie bezmięsnej uchodzą za chorowite i anemiczne. Tymczasem właśnie taki sposób żywienia wzmacnia organizm i sprzyja utrzymywaniu świetnej kondycji. Faktem jest jednak, że wegetarianizm w okresie dojrzewania – jeśli jest źle rozumiany – potrafi przyczynić się do poważnych niedoborów witaminowych.
24.08.2018 | aktual.: 30.08.2018 09:14
Na czym polega racjonalna dieta wegetariańska?
Cenione na całym świecie organizacje, takie jak Academy Of Nutrition and Dietetics, American Academy of Pediatrics oraz British Dietetics Association, stoją na stanowisku, że dieta wegetariańska jest odpowiednia dla organizmu na każdym etapie rozwoju. Pozytywną opinię na temat wegetarianizmu u dzieci i nastolatków w 2013 roku wydało również polskie Ministerstwo Zdrowia. Warunkiem uzyskania korzystnych skutków takiego sposobu żywienia jest racjonalne podejście do diety, które zakłada, że wszystkie niezbędne dla organizmu witaminy i mikroelementy zawarte w mięsie i rybach zostaną uzupełnione odpowiednią podażą produktów roślinnych o podobnych wartościach odżywczych. Bez tego nie można mówić o zdrowej diecie wegetariańskiej ani u dzieci, ani u osób dorosłych.
Jakie zagrożenia dla dzieci i nastolatków niesie za sobą wegetarianizm?
Dzieci znajdują się w fazie intensywnego wzrostu organizmu i rozwoju wszystkich układów ciała. Do 18.–24. roku życia szczególnie niebezpieczne są więc dla nich niedobory pierwiastków budulcowych, których główne źródło w tradycyjnej diecie stanowi mięso. Ubogi jadłospis może przyczynić się do upośledzenia rozwoju fizycznego i umysłowego, a także zwiększyć ryzyko powstania wielu chorób przewlekłych, np. niedokrwistości z niedoboru żelaza (anemii). Jednak to nie wegetarianizm, lecz błędne rozumienie jego zasad stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia. Zbilansowana dieta wegetariańska u dzieci i nastolatków jest nie tylko nieszkodliwa, ale również bardzo korzystna dla wątroby, serca i całego układu krwionośnego. Chroni przed otyłością, czyli jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych, która coraz częściej dotyka również dzieci.
Wegetarianizm w okresie dojrzewania – jak układać menu?
Wprowadzenie diety wegetariańskiej u dzieci i nastolatków kładzie na barki rodziców ciężar odpowiedzialności za staranne układanie codziennego menu. Szczególne ważne jest pilnowanie, by najmłodszym członkom rodziny nie zabrakło wapnia, białka, cynku, żelaza oraz witamin D i B12. Witaminę B12 trzeba suplementować, ponieważ jej jedyne przyswajalne źródło stanowią produkty zwierzęce. Pozostałe składniki da się uzupełnić takimi produktami, jak np.:
- jaja,
- soja,
- soczewica,
- ciecierzyca,
- sezam,
- mak,
- migdały,
- biała fasola,
- groch,
- tofu,
- quinoa (komosa ryżowa),
- szpinak,
- buraki,
- boćwina,
- brukselka,
- brokuł,
- kapusta pak-choi,
- jarmuż,
- rukola,
- pomidor,
- pestki dyni,
- otręby pszenne,
- orzechy,
- pieczarki,
- kurki,
- kasza gryczana,
- kasza jaglana,
- kasza jęczmienna.
Ważne, by wegetarianizm w okresie dojrzewania był kontrolowany przez specjalistę (dietetyka), który nauczy dziecko i rodziców odpowiednio komponować dietę.