Daj się skusić pełnym smaku świętom z francuskim szefem kuchni
Co mogło wyjść z połączenia know-how Nespresso i talentu wybitnego francuskiego szefa kuchni, Jeana Imberta? Wyjątkowa świąteczna podróż przez smaki i aromaty całego świata… oraz babciną kuchnię, którą pamiętamy z dzieciństwa. Efektem tej współpracy jest limitowana kolekcja kaw i aromatycznych słodkości, zapraszających do odkrywania wyjątkowych, świątecznych doznań.
22.11.2024 15:28
Jean Imbert to prawdziwa gwiazda francuskiej sceny kulinarnej i laureat gwiazdki Michelin.
Jego kariera obejmuje współpracę z największymi luksusowymi markami na świecie, a restauracje, w których pracował od Paryża po Nowy Jork, przyciągają miłośników dobrego smaku z całego globu. Od niedawna w jego ręce powierzono menu najsłynniejszego pociągu na świecie — Venice Simplon-Orient-Expressu. Teraz Imbert dzieli się swoją miłością do kawy, łącząc bogactwo smaków, które odkrywał podczas swoich licznych podróży. Dzięki współpracy z Nespresso limitowana świąteczna kolekcja nabiera wyjątkowego charakteru – to prawdziwa uczta dla zmysłów, która nie tylko wprowadza magię świąt, ale również stanowi idealny wybór na prezent, który można podarować sobie i swoim najbliższym.
"Jestem głęboko zaszczycony, że otrzymałem wyjątkową możliwość współpracy z Nespresso przy tworzeniu tych ekskluzywnych kawowych kreacji. Dzięki wspólnemu zaangażowaniu i ścisłej współpracy z całym zespołem udało nam się stworzyć prawdziwe dzieła sztuki kawowej, które odzwierciedlają moje najcenniejsze wspomnienia z podróży, przywołując aromaty orzechów ziemnych i prażonego sezamu, a także ducha Paryża, wyczuwalnego w nutach kultowych migdałowych croissantów. Kolekcję uzupełnia niezapomniane espresso, które doskonale dopełnia całości tej współpracy" — mówi Jean Imbert.
Kawowa podróż po smakach i aromatach całego świata
Pierwszym przystankiem na drodze kawowej podróży Jeana Imberta jest skromna, ale w swej skromności, potężna klasyka. Unforgettable Espresso i Double Espresso to jego hołd dla długich nostalgicznych podróży pociągiem przez Amerykę Łacińską.
Ta aromatyczna mieszanka, stworzona z ziaren arabiki z Peru i Kostaryki, wzbogacona robustą, oferuje wyjątkowy smak z nutami palonych zbóż i delikatnym akcentem drzewnym.
Dla tych, którzy chcą jeszcze przez moment (lub kolejną filiżankę) pozostać w krainie rozgrzewającej, wyrazistej egzotyk Jean Imbert przygotował kawę, która jest odzwierciedleniem jego najdalszych podróży. Peanut and Roasted Sesame Flavour to niespotykane połączenie nut prażonego sezamu, popcornu i mieszanki orzechów idealnych na ten zimowy, świąteczny czas.
Z kolei Almond Croissant Flavour, stworzona na podstawie oryginalnego pomysłu mistrza, przenosi nas wprost do serca Paryża. To kawa, która pachnie migdałami i maślanym ciastem, przywołując dziecięce wspomnienia szefa kuchni i klimat małych, francuskich kawiarni. Jej subtelne, migdałowe aromaty odkryjesz najpełniej, przygotowując ją w formie cappuccino.
Eleganckie czekoladki z babcinej kuchni
Odwołaniem do dzieciństwa Jeana Imberta są też wyjątkowe czekoladki, inspirowane kuchnią jego babci. To dopełnienie kawowej kolekcji to prawdziwy hołd dla tradycji i wspomnienie domowego ciepła zamknięte w czekoladowej kostce. Wykonane są z wyselekcjonowanych, certyfikowanych ziaren kakaowca z Kongo, a ich smak oparty jest na 70-procentowej ciemnej czekoladzie o intensywnym aromacie, z dodatkiem karmelizowanych orzechów laskowych. To idealny prezent, który ucieszy każdego miłośnika wyrafinowanych smaków oraz doda innym podarunkom słodkiego akcentu.
Słodkie przyjemności dla Ciebie i Twoich bliskich
Tym akcentem mogą tez być dwie kolejne nowości, które marka Nespresso wprowadziła do stałej kolekcji. Od teraz możesz wybierać między inspirowanym Nowym Jorkiem Chocolate Chips Cookie, a smakującym Edynburgiem maślanym Lemon Flavoured Shortbred. Zarówno intensywne nuty czekolady i wanilii, jak i połączenie maślanego smaku i świeżych nut idealnie dopełni filiżankę twojej ulubionej kawy lub napoju na jej bazie.
Rozgrzewające przepisy na zimowe wieczory
A jest z czego wybierać i w tym zakresie! W świątecznej odsłonie Nespresso przygotowało przepisy, które wydobywają bogactwo smaków kaw Jeana Imberta – doskonałe na zimowe dni i wieczory. Spróbuj intensywnej kawy Peanut and Roasted Sesame Flavour, podanej z bitą śmietaną, posypaną prażonym sezamem i skropioną miodem. Z kolei kawa Almond Croissant Flavour nabierze charakteru w wersji Gourmet Almond Croissant Latte z ciepłym mlekiem i subtelnym aromatem kwiatu pomarańczy. Wszystkie wyjątkowe przepisy, które wprowadzą ciepło i magię do każdego świątecznego spotkania przy filiżance kawy znajdziesz na stronie Nespresso w zakładce przepisy.
Po jednym okienku do celu
Oczekiwanie na święta możesz też umilić sobie odkrywaniem zawartości okienek Kalendarza Adwentowego, występującego w wersjach pasujących zarówno do systemu Vertuo jak i Original. Każde okienko to okazja, do odkrywania nowych smaków kaw lub delektowania się ulubionymi mieszankami. Inspirowane podróżami opakowanie sprawia, że każda poranna kawa to mała świąteczna wyprawa, której finałem jest wyjątkowy prezent ukryty za ostatnimi drzwiczkami. To porcelanowy kubek z limitowanej kolekcji, który uświetni zimowy, kawowy rytuał.
Idealnym dopełnieniem tej świątecznej podróży przez kawowe przyjemności będą też pozostałe prezentowe inspiracje Nespresso – elegancki kieliszek Barista Festive Glass, idealny do tworzenia świątecznych kawowych koktajli, oraz nowy Travel Mug z limitowanej kolekcji, w głębokim odcieniu niebieskiego, wykonany w 90% z recyklingowanej stali nierdzewnej, który zabierze twój ulubiony napój w każdą podróż, jaką sobie wymarzysz!
Limitowana, świąteczna kolekcja Nespresso zabierze Cię w podróż już od 7 listopada. Odkryj ją w butikach Nespresso i na stronie internetowej.