Dieta bogata w magnez
Chcemy jeść smacznie i zdrowo. Jednak nie zawsze to, co nam smakuje jest również dobre dla naszego zdrowia. Produkty, które zawierają w sobie magnez są tymczasem naprawdę apetyczne, a do tego doskonale wpływają na organizm
05.03.2009 | aktual.: 25.05.2010 23:36
Samo zdrowie
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak wiele magnez może zdziałać dobrego. Przede wszystkim, koi nerwy. Sprawia, że jesteśmy spokojniejsze i nie reagujemy nerwowo na każdą stresującą sytuację. Uspokaja i pomaga zachować zimną krew. Dzięki niemu mamy też silniejsze mięśnie, kości i zęby. Jest doskonały dla wszystkich pań zmagających się z problemem bolesnego napięcia przedmiesiączkowego. Pomaga łagodzić bóle mięśni i sprawia, że przestajemy cierpieć na nieprzyjemne skurcze. Co ważne, zapobiega również odkładaniu się cholesterolu i chroni serce pozytywnie wpływając na jego pracę. Obniża zbyt wysokie ciśnienie i zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
Gdy go brak
Jeśli czujesz, że jesteś wciąż nerwowa, pobudzona i masz coraz większe problemy z koncentracją, być może masz niedobór magnezu. Brak tego składnika powoduje także stany lękowe, a nawet depresyjne. Utrudnia także proces zapamiętywania i możliwości koncentracji. Często może sprawiać duże kłopoty ze snem i dokuczliwe bóle głowy, a także bardzo bolesne i powtarzające się skurcze mięśni. Jeśli więc rozpoznajesz u siebie takie objawy, musisz zaopatrzyć się w magnez. Jednak nie zawsze dobrym pomysłem jest łykanie tabletek. O wiele zdrowiej, bezpieczniej i przyjemniej jest wzbogacić swoją dietę o produkty z dużą zawartością magnezu.
Co jeść?
Chleb pełnoziarnisty jest doskonałym produktem. Zdrowy, smaczny i zawiera w sobie cenny magnez. Kanapka z ciemnego chleba z wędliną, serem i najlepiej świeżą, niezwykle pożywną rzeżuchą zaopatrzy nasz organizm w wiele cennych składników, w tym magnez! Na obiad można zrobić smaczną grochówkę, która również zaopatrzy nas w ten cenny komponent diety. Nie każdy jednak lubi takie zupy. Dla nich idealnym rozwiązaniem będzie zamiana tradycyjnych ziemniaków na ciemny ryż lub kasze. Ci, którzy lubią fasolkę szparagową mogą być zadowoleni – ona również ma w sobie sporo magnezu. Jest on także w szpinaku, który można stosować jako dodatek do wielu potraw, w tym makaronów, mięs, ale i pieczonych ryb. Znajduje się także w owocach morza, coraz bardziej popularnych także w naszym kraju.
Zdrowe przekąski
Nie tylko obiadowe i śniadaniowe dania mają w sobie dużo magnezu. Bardzo dużo zawierają go w sobie słodycze, między innymi czekolada! Zajadając więc ten przysmak możesz nie mieć wyrzutów sumienia i martwić się o kalorię. Czekolada ma w sobie dużo magnezu, ale lepiej wybrać dobrą, prawdziwą i mniej słodką. Taka zawiera dużo więcej zdrowej i wartościowej miazgi kakaowej. Można również popijać kakao! Dobra wiadomość dla wielbicieli przekąsek – spora dawka magnezu znajduje się w orzechach i migdałach.
Magnez jest niezwykle ważnym składnikiem, dlatego warto wprowadzić do diety takie produkty, które mogą go nam dostarczyć. Na szczęście, nie jest to trudne, bo znajduje się on w takich potrawach, które śmiało można nazwać bardzo smacznymi.