FitnessDieta dr Dąbrowskiej - odchudzająca dieta warzywno-owocowa

Dieta dr Dąbrowskiej - odchudzająca dieta warzywno-owocowa

Dieta dr Dąbrowskiej cieszy się ogromną popularnością. To skuteczna kuracja oczyszczająca, odchudzająca, a nawet lecznicza. Dietę dr Ewy Dąbrowskiej stosuje się w celu poprawy wyglądu, leczenia otyłości, chorób endokrynologicznych oraz schorzeń skóry. Trwa maksymalnie 40 dni, a pozwala pozbyć się nawet 15 kg.

Dieta dr Dąbrowskiej - odchudzająca dieta warzywno-owocowa
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC0

Zasady diety dr Dąbrowskiej

W diecie dr Ewy Dąbrowskiej znajdują się warzywa niskoskrobiowe oraz owoce o niskiej zawartości cukru. W diecie nie znajdziemy ziemniaków, mięsa, ryb, słodyczy, produktów zbożowych i mlecznych. Warzywa trzeba spożywać głównie w postaci surowej. Na obiad i kolację można przygotować zupę lub koktajl z gotowanych warzyw. Podczas kuracji należy wypijać co najmniej 3 litry wody. Na czas diety dr Dąbrowskiej zabrania się intensywnej aktywności fizycznej. Zalecany jest spacer lub lekka gimnastyka.

Efekty diety dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej jest małokaloryczna, często nazywana "głodówką"”. Na dobę dostarcza się organizmowi ok. 800 kcal. Przy tak skomponowanej diecie warzywno-owocowej organizm odwadnia się, spala tkankę mięśniową i tylko częściowo tkankę tłuszczową. Po zakończeniu kuracji często występuje efekt jo-jo. Osoby będące na diecie niskokalorycznej czują senność, poirytowanie i brak energii. Dzieje się tak, ponieważ dieta owocowo-warzywna dostarcza małą ilość węglowodanów, białek i tłuszczów. Są jednak osoby, którym udało się dzięki diecie dr Dąbrowskiej zgubić zbędne kilogramy i utrzymać wagę po zakończeniu kuracji.

Przeciwwskazania do diety dr Dąbrowskiej

Przystąpienie do diety dr Dąbrowskiej powinno być skonsultowane z lekarzem rodzinnym. Diety dr Dąbrowskiej nie poleca się osobom zmagającym się z nowotworami, chorującym na cukrzycę, choroby serca, depresję, bulimię i anoreksję. Przeszkodą w rozpoczęciu diety dr Dąbrowskiej jest również stosowanie leków hamujących układ immunologiczny, np. hormonów sterydowych, oraz choroba Addisona. Inne przeciwwskazania do diety to okres ciąży, karmienia piersią oraz dojrzewania.

Przykładowy jadłospis na diecie dr Dąbrowskiej

Podstawą jadłospisu diety dr Ewy Dąbrowskiej są owoce i warzywa. Dozwolone są warzywa korzeniowe (seler, burak, marchewka)
, warzywa liściaste (sałata, szpinak, rukola)
, warzywa psiankowate (pomidory, papryka, bakłażan)
, warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior)
, warzywa dyniowate (dynia, ogórki, cukinia)
oraz owoce (jabłka, cytrusy, truskawki).

Dieta dr Dąbrowskiej: dzień 1

  • Śniadanie: woda z cytryną, sałatka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pomidora i szczypiorku;
  • Przekąska: sok z marchewki, szpinaku i jabłka; grejpfrut;
  • Obiad: zupa z buraków + surówka z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki;
  • Kolacja: młoda kapusta z koperkiem, herbata owocowa.

Dieta dr Dąbrowskiej: dzień 2

  • Śniadanie: woda z cytryną, sałatka z kalafiora, rzodkiewki, ogórka kiszonego i pomidora skropiona sokiem z cytryny;
  • Przekąska: pomidorki koktajlowe i ogórki z odrobiną soli;
  • Obiad: zupa ogórkowa, pomidory z cebulą i szczypiorkiem;
  • Kolacja: pieczone jabłko z cynamonem, herbata owocowa.
Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)