Dieta jabłkowa - zasady, efekty, skuteczność. Ile można schudnąć?
Dieta jabłkowa to jedna z najpopularniejszych diet odchudzających. Ten niezwykle smaczny sposób na utratę wagi swoją skuteczność zawdzięcza błonnikowi i cennym witaminom, które znajdziemy właśnie w jabłkach. Podstawą kilkudniowego jadłospisu stają się wtedy produkty z dodatkiem jabłek lub, w przypadku bardziej rygorystycznej diety, wyłącznie jabłka. Jakie efekty ma dieta jabłkowa? Czy warto ją stosować?
17.10.2018 | aktual.: 19.11.2018 13:45
Jabłka – rodzaje, kalorie, wartości odżywcze
Nie oszukujmy się – Polacy kochają jabłka i to widać. Ten soczysty owoc na co dzień spożywamy nie tylko w formie deseru czy dodatku do dania głównego, ale także jako szybką i zdrową przekąskę na śniadanie oraz w ciągu dnia. Mowa oczywiście nie tylko o witaminach i minerałach w nich zawartych, ale także o ich walorach smakowych, bowiem na rynku znajdziemy rodzaje jabłek odpowiednie praktycznie dla każdego. Gatunkowo jabłka możemy podzielić na odmiany słodkie, czyli Landsberskie, Ligol i Lobo, słodko-kwaśne, a więc Golster, Jonagold i Spartan, a także kwaśne, do których zaliczamy Szarą renetę, Papierówkę i Piękną z Boskoop.
Do niewątpliwych atutów jabłek należą naturalnie występujące w nich witaminy i przeciwutleniacze, które wzmacniają nasz organizm, zmniejszają ryzyko infekcji i działają przeciwzapalnie. Jabłka zawierają również pektyny oraz błonnik, które regulują trawienie, poprawiają metabolizm i wspomagają poprawną pracę jelit. Dzięki nim również pozbywamy się z organizmu toksyn i metali ciężkich, a zyskujemy takie cenne minerały jak chociażby potas, fosfor, wapń, sód, magnez czy żelazo. Pamiętajmy, że jabłka są niskokaloryczne, bowiem w 100 g dostarczają naszemu organizmowi maksymalnie 70 kcal, a przy tym aż 2 g naturalnego błonnika.
Zasady diety jabłkowej
Podstawą diety jabłkowej są oczywiście jabłka, które z racji zawartości odpowiednich witamin i minerałów nie pozwolą nam narazić się na ich nagły niedobór w organizmie. Ten wyjątkowy owoc oczyszcza nasz organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie, a do tego redukuje zły cholesterol. Warto pamiętać o tym, że rozpoczynając dzień powinniśmy wypić szklankę wody z łyżką octu jabłkowego, ponieważ przyspieszy to naszą naturalną przemianę materii. W trakcie diety jabłkowej oczywiście wolno nam pić jedynie wodę mineralną lub herbatę bez cukru, a potrawy powinny być niskokaloryczne i w miarę możliwości pozbawione soli i tłuszczu.
Dieta w dużej mierze polega na dodawaniu jabłek w miarę możliwości do wszystkiego – od dań głównych, po śniadania i desery. Musimy to oczywiście robić rozważnie i z głową, ponieważ źle dobrana dieta jabłkowa może wpływać negatywnie na nasz organizm, a w końcu nie o to nam przecież chodzi. Rygorystyczna dieta jabłkowa z kolei powinna trwać maksymalnie trzy dni i służy głównie oczyszczeniu organizmu z toksyn. Nie można stosować jej dłużej z powodu możliwości wystąpienia osłabienia organizmu, zawrotów głowy oraz omdleń, które są efektem braku w diecie kluczowych składników odżywczych.
Efekty diety jabłkowej
Efekty diety jabłkowej zależą w dużej mierze od jej intensywności i czasu trwania, ale także od ewentualnych treningów i wykonywanych ćwiczeń. Jeśli zależy nam na większym spadku wagi, to należy bezwzględnie postawić na odpowiednią aktywność fizyczną, ponieważ sama dieta powinna być traktowana jedynie jako wsparcie dla naszego organizmu, a nie główny punkt skutecznego odchudzania. Faktem jest natomiast, że dieta jabłkowa jest w stanie pomóc nam pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów i poprawić nasz ogólny stan zdrowia.