Dieta na zamówienie - dietetyczny catering!
Podstawą redukcji masy ciała jest odpowiednio dobrana dieta. Ciągły pośpiech, praca, obowiązki rodzinne stają się często przeszkodą w zmianie nawyków żywieniowych. Brak czasu nie musi być już wymówką od odchudzania. Ostatnio powstała bowiem oferta dla „zabieganych” odchudzających się – dietetyczny catering. Niskokaloryczne posiłki dostarczane są w wybrane miejsce, nie trzeba poświęcać czasu na zakupy i gotowanie, a waga spada... Brzmi idealnie? Na czym polega dieta?
24.11.2010 | aktual.: 26.11.2010 16:12
Podstawą redukcji masy ciała jest odpowiednio dobrana dieta. Ciągły pośpiech, praca, obowiązki rodzinne stają się często przeszkodą w zmianie nawyków żywieniowych. Brak czasu nie musi być już wymówką od odchudzania. Ostatnio powstała bowiem oferta dla „zabieganych” odchudzających się – dietetyczny catering. Niskokaloryczne posiłki dostarczane są w wybrane miejsce, nie trzeba poświęcać czasu na zakupy i gotowanie, a waga spada... Brzmi idealnie? Na czym polega dieta?
Zazwyczaj decyzja o skorzystaniu z dietetycznego cateringu wiąże się ze spotkaniem z dietetykiem, który na podstawie pomiarów ciała i wywiadu żywieniowego ustala odpowiednią kaloryczność i skład diety. Czasami nie trzeba umawiać się na wizytę, a wywiad przeprowadzany jest telefonicznie lub mailowo.
W niektórych firmach samemu podejmuje się decyzję o zastosowaniu diety np. 1000 czy 1500 kcal. Można też wybrać ilość zamawianych posiłków (pięć, trzy podstawowe lub tylko ciepły obiad). Różne są terminy dostaw. W niektórych firmach posiłki rozwożone są codziennie, czasami, co drugi, trzeci dzień. Jedzenie dostaje się w specjalnych pojemnikach, dokładne podzielone na porcje, przeznaczone na konkretne posiłki. Mogą one być dostarczane do domu lub miejsca pracy. Do wyboru jest również ilość dni dostawy - tylko w określone dni robocze lub 7 dni w tygodniu. Oferta wydaje się więc być bardzo atrakcyjna.
Plusy:
1. Nie trzeba robić zakupów, przygotowywać posiłków, gotować, myśleć o tym, co można jeść, a co jest niewskazane dla osób odchudzających się.
2. Dieta jest zazwyczaj dobrze dobrana kalorycznie, wiec skuteczna.
3. Właściwy podział i wielkość porcji jedzenia umożliwia stosowanie się do podstawowej zasady odpowiedniego żywienia, jaką jest regularność spożywania posiłków.
4. Posiłki są w miarę urozmaicone, dzięki czemu nie popada się w „monotonie jedzenia”.
5. Dania zazwyczaj się bardzo ciekawe i oryginalne, co zachęca do stosowania diety.
Minusy:
1. Dieta może nie przynieść trwałych efektów. Trzeba pamiętać o tym, że żywić się zamówionymi daniami nie można przez całe życie. Sama dieta nie wystarczy by pozbyć się problemu nadmiernych kilogramów. Jeżeli stosuje się ograniczenia w jedzeniu tylko przez określony czas, to powrót do „starych nawyków żywieniowych” spowoduje szybki wzrost masy ciała, czyli wszystkim znany efekt jo-jo. Pożegnanie z nadwagą i otyłością raz na zawsze wymaga trwałych zmian w sposobie odżywiania, nauki jak jeść zdrowo przy swoim trybie życia.
2. Jeżeli wszystko do spożycia podane jest „na tacy”, nie trzeba myśleć o tym, co powinno się jeść, zaniechana jest więc bardzo istotna w odchudzaniu edukacja żywieniowa.
3. Posiłki czasami są małe objętościowo i nie dają odpowiedniego poczucia nasycenia.
4. Jeżeli jedzenie nie jest dostarczane codziennie może nie być świeże.
5. Dość wysoka cena kuracji.
Ideałem jest samodzielne przygotowywanie posiłków podczas odchudzania, myślenie o tym, co powinno się znajdować w diecie, samodzielne sprawowanie kontroli nad odżywianiem. Jeżeli jednak pomimo wszystkich „minusów” i tak decydujemy się na korzystanie z oferty posiłków na zamówienie trzeba mieć pewność, że dieta jest odpowiednia i skuteczna, czyli pamiętać o poniższych zasadach.
1. Posiłki spożywać regularnie, o stałych porach. Trzeba dobrze ustawić godzinę dostawy, tak by pierwszy posiłek zjeść do godziny po przebudzeniu. Ważne jest również odpowiednie rozłożenie kaloryczności i składu posiłków w ciągu dnia. Racja pokarmowa powinna być podzielona na 5 posiłków, a pod względem kaloryczności, skala malejąca powinna układać się w następujący sposób; obiad – śniadanie – kolacja – 2 śniadanie – podwieczorek. Wszystko oczywiście w odpowiednich porach np. śniadanie – 7.00, 2 śniadanie – 10.00, obiad – 13.00, podwieczorek – 16.00, kolacja – 19.00.
2. Posiłki powinny być odpowiedniej objętości, tak by po ich spożyciu nie odczuwać głodu.
3. W diecie odchudzającej powinna się znaleźć odpowiednia ilość wszystkich składników odżywczych: białek, tłuszczy i węglowodanów (ważne są proporcje między tymi składnikami), witamin i składników mineralnych. Co to oznacza w praktyce? Dieta ma być jak najbardziej urozmaicona, a w składzie posiłków powinny się znaleźć produkty ze wszystkich grup. Przede wszystkim warzywa i owoce, ale też, produkty zbożowe, te nieprzetworzone (pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, makaron razowy, ryż naturalny, płatki owsiane czy otręby), chude produkty mleczne, chude mięso i wędliny, ryby oraz mała porcja tłuszczy roślinnych.
4. Zaproponowany jadłospis powinien być dopasowany do preferencji kulinarnych. Nawet będąc na diecie nie trzeba jeść produktów i potraw, które nie smakują.
5. Trzeba zwrócić uwagę, czy produkty skrobiowe zaproponowane w diecie są wyprodukowane z mąki z pełnego przemiału; czy pieczywo zawsze jest ciemne, ryż brązowy, makaron razowy, a kasza pełnoziarnista.
6. Poza dostarczonymi posiłkami pamiętać o płynach - przede wszystkim wodzie w ilości 6-8 szklanek na dobę!
Przykładowy dzień diety:
1.
śniadanie – twarożek z płatkami i owocami,
II śniadanie – sałatka warzywna z serem feta,
obiad – makaron z tuńczykiem i warzywami,
podwieczorek – sernik na zimno z galaretką i owocami,
kolacja – pierś kurczaka z żurawiną.
2.
śniadanie – pasta pomidorowo – serowa z pieczywem ryżowym,
II śniadanie – jogurt z owocami i płatkami czekolady,
obiad – cielęcina w potrawce z gotowanymi warzywami i brązowym ryżem,
podwieczorek – budyń czekoladowy,
kolacja – grillowany kurczak z sosem tzatziki.