FitnessDieta na zamówienie - dietetyczny catering!

Dieta na zamówienie - dietetyczny catering!

Podstawą redukcji masy ciała jest odpowiednio dobrana dieta. Ciągły pośpiech, praca, obowiązki rodzinne stają się często przeszkodą w zmianie nawyków żywieniowych. Brak czasu nie musi być już wymówką od odchudzania. Ostatnio powstała bowiem oferta dla „zabieganych” odchudzających się – dietetyczny catering. Niskokaloryczne posiłki dostarczane są w wybrane miejsce, nie trzeba poświęcać czasu na zakupy i gotowanie, a waga spada... Brzmi idealnie? Na czym polega dieta?

Dieta na zamówienie - dietetyczny catering!
Źródło zdjęć: © stockbyte/Thinkstock

24.11.2010 | aktual.: 26.11.2010 16:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podstawą redukcji masy ciała jest odpowiednio dobrana dieta. Ciągły pośpiech, praca, obowiązki rodzinne stają się często przeszkodą w zmianie nawyków żywieniowych. Brak czasu nie musi być już wymówką od odchudzania. Ostatnio powstała bowiem oferta dla „zabieganych” odchudzających się – dietetyczny catering. Niskokaloryczne posiłki dostarczane są w wybrane miejsce, nie trzeba poświęcać czasu na zakupy i gotowanie, a waga spada... Brzmi idealnie? Na czym polega dieta?

Zazwyczaj decyzja o skorzystaniu z dietetycznego cateringu wiąże się ze spotkaniem z dietetykiem, który na podstawie pomiarów ciała i wywiadu żywieniowego ustala odpowiednią kaloryczność i skład diety. Czasami nie trzeba umawiać się na wizytę, a wywiad przeprowadzany jest telefonicznie lub mailowo.

W niektórych firmach samemu podejmuje się decyzję o zastosowaniu diety np. 1000 czy 1500 kcal. Można też wybrać ilość zamawianych posiłków (pięć, trzy podstawowe lub tylko ciepły obiad). Różne są terminy dostaw. W niektórych firmach posiłki rozwożone są codziennie, czasami, co drugi, trzeci dzień. Jedzenie dostaje się w specjalnych pojemnikach, dokładne podzielone na porcje, przeznaczone na konkretne posiłki. Mogą one być dostarczane do domu lub miejsca pracy. Do wyboru jest również ilość dni dostawy - tylko w określone dni robocze lub 7 dni w tygodniu. Oferta wydaje się więc być bardzo atrakcyjna.

Plusy i minusy stosowania diety

Plusy:

1. Nie trzeba robić zakupów, przygotowywać posiłków, gotować, myśleć o tym, co można jeść, a co jest niewskazane dla osób odchudzających się.

2. Dieta jest zazwyczaj dobrze dobrana kalorycznie, wiec skuteczna.

3. Właściwy podział i wielkość porcji jedzenia umożliwia stosowanie się do podstawowej zasady odpowiedniego żywienia, jaką jest regularność spożywania posiłków.

4. Posiłki są w miarę urozmaicone, dzięki czemu nie popada się w „monotonie jedzenia”.

5. Dania zazwyczaj się bardzo ciekawe i oryginalne, co zachęca do stosowania diety.

Minusy:

1. Dieta może nie przynieść trwałych efektów. Trzeba pamiętać o tym, że żywić się zamówionymi daniami nie można przez całe życie. Sama dieta nie wystarczy by pozbyć się problemu nadmiernych kilogramów. Jeżeli stosuje się ograniczenia w jedzeniu tylko przez określony czas, to powrót do „starych nawyków żywieniowych” spowoduje szybki wzrost masy ciała, czyli wszystkim znany efekt jo-jo. Pożegnanie z nadwagą i otyłością raz na zawsze wymaga trwałych zmian w sposobie odżywiania, nauki jak jeść zdrowo przy swoim trybie życia.

2. Jeżeli wszystko do spożycia podane jest „na tacy”, nie trzeba myśleć o tym, co powinno się jeść, zaniechana jest więc bardzo istotna w odchudzaniu edukacja żywieniowa.

3. Posiłki czasami są małe objętościowo i nie dają odpowiedniego poczucia nasycenia.

4. Jeżeli jedzenie nie jest dostarczane codziennie może nie być świeże.

5. Dość wysoka cena kuracji.

Ideałem jest samodzielne przygotowywanie posiłków podczas odchudzania, myślenie o tym, co powinno się znajdować w diecie, samodzielne sprawowanie kontroli nad odżywianiem. Jeżeli jednak pomimo wszystkich „minusów” i tak decydujemy się na korzystanie z oferty posiłków na zamówienie trzeba mieć pewność, że dieta jest odpowiednia i skuteczna, czyli pamiętać o poniższych zasadach.

1. Posiłki spożywać regularnie, o stałych porach. Trzeba dobrze ustawić godzinę dostawy, tak by pierwszy posiłek zjeść do godziny po przebudzeniu. Ważne jest również odpowiednie rozłożenie kaloryczności i składu posiłków w ciągu dnia. Racja pokarmowa powinna być podzielona na 5 posiłków, a pod względem kaloryczności, skala malejąca powinna układać się w następujący sposób; obiad – śniadanie – kolacja – 2 śniadanie – podwieczorek. Wszystko oczywiście w odpowiednich porach np. śniadanie – 7.00, 2 śniadanie – 10.00, obiad – 13.00, podwieczorek – 16.00, kolacja – 19.00.

2. Posiłki powinny być odpowiedniej objętości, tak by po ich spożyciu nie odczuwać głodu.

3. W diecie odchudzającej powinna się znaleźć odpowiednia ilość wszystkich składników odżywczych: białek, tłuszczy i węglowodanów (ważne są proporcje między tymi składnikami), witamin i składników mineralnych. Co to oznacza w praktyce? Dieta ma być jak najbardziej urozmaicona, a w składzie posiłków powinny się znaleźć produkty ze wszystkich grup. Przede wszystkim warzywa i owoce, ale też, produkty zbożowe, te nieprzetworzone (pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, makaron razowy, ryż naturalny, płatki owsiane czy otręby), chude produkty mleczne, chude mięso i wędliny, ryby oraz mała porcja tłuszczy roślinnych.

4. Zaproponowany jadłospis powinien być dopasowany do preferencji kulinarnych. Nawet będąc na diecie nie trzeba jeść produktów i potraw, które nie smakują.

5. Trzeba zwrócić uwagę, czy produkty skrobiowe zaproponowane w diecie są wyprodukowane z mąki z pełnego przemiału; czy pieczywo zawsze jest ciemne, ryż brązowy, makaron razowy, a kasza pełnoziarnista.

6. Poza dostarczonymi posiłkami pamiętać o płynach - przede wszystkim wodzie w ilości 6-8 szklanek na dobę!

Przykładowy dzień diety:

1.
śniadanie – twarożek z płatkami i owocami,
II śniadanie – sałatka warzywna z serem feta,
obiad – makaron z tuńczykiem i warzywami,
podwieczorek – sernik na zimno z galaretką i owocami,
kolacja – pierś kurczaka z żurawiną.

2.
śniadanie – pasta pomidorowo – serowa z pieczywem ryżowym,
II śniadanie – jogurt z owocami i płatkami czekolady,
obiad – cielęcina w potrawce z gotowanymi warzywami i brązowym ryżem,
podwieczorek – budyń czekoladowy,
kolacja – grillowany kurczak z sosem tzatziki.

Źródło artykułu:WP Kobieta
dietamałgorzata krukowskadietetyk
Komentarze (10)