Dieta Okinawa – sposób na długowieczność?
Mieszkańcy tej wyspy wyjątkowo długo cieszą się dobrym zdrowiem, częściej dożywają sędziwego wieku i nie mają problemów z nadwagą. Nic dziwnego, że wzbudzają zainteresowanie naukowców, którzy doszli do wniosku, że sekretem Japończyków z Okinawy jest odpowiednia dieta oraz styl życia. Może warto wziąć z nich przykład?
26.11.2014 | aktual.: 01.12.2014 11:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mieszkańcy tej wyspy wyjątkowo długo cieszą się dobrym zdrowiem, częściej dożywają sędziwego wieku i nie mają problemów z nadwagą. Nic dziwnego, że wzbudzają zainteresowanie naukowców, którzy doszli do wniosku, że sekretem Japończyków z Okinawy jest odpowiednia dieta oraz styl życia. Może warto wziąć z nich przykład?
Przez wiele lat Okinawa kojarzyła się przede wszystkim z miejscem gigantycznej operacji desantowej wojsk amerykańskich podczas II wojny światowej. Dziś nazwa japońskiej wyspy najczęściej pojawia się w kontekście zdrowotno-dietetycznym. Gwiazdy show-biznesu, m.in. pierwsza dama telewizji – Oprah Winfrey, przyznają się do stosowania diety wzorowanej na jadłospisie mieszkańców Okinawy, która może poszczycić się największym odsetkiem 100-latków. Na 100 tys. przypada ich aż 33. Jakby tego było mało, wyspiarze bardzo rzadko skarżą się na choroby układu krążenia, a także omijają ich problemy nowotworowe.
Naukowcy przez wiele lat badali ten fenomen. Efektem analiz było opracowanie „The Okinawa Program”. Jego autorzy – prof. Makoto Suzuki, Bradley i Craig Willcox doszli do wniosku, że sekretem zdrowia i długowieczności mieszkańców Okinawy nie są czynniki genetyczne (jak uważało się wcześniej), ale głównie styl życia oraz przekazywana z pokolenia na pokolenie dieta, bogata w składniki obniżające ryzyko nadwagi, spowalniające procesy starzenia i zmniejszające ryzyko chorób serca czy nowotworów.
Zmiany w jadłospisie
Dla zrozumienia diety Okinawa ważne jest pojęcie gęstości energetycznej, czyli skoncentrowania kalorii w 100 g produktu. Zdaniem wielu specjalistów to kluczowy wskaźnik dla procesu odchudzania i trwałego utrzymywania odpowiedniej wagi. Tajemnicą dobrego zdrowia mieszkańców japońskiej wyspy jest spożywanie produktów o stosunkowo niewielkiej gęstości energetycznej, czyli przede wszystkim warzyw, którymi można się objadać bez ograniczeń: szparagów, szpinaku, ogórków, a także soi, owoców cytrusowych czy melonów.
W ich jadłospisie czerwone mięso zastępują zwykle ryby i owoce morza, a pieczywo – brązowy ryż. W kuchni mieszkańców Okinawy używa się bardzo mało cukru i tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.
Japońska dieta bogata jest w przeciwutleniacze, dostarczające m.in. flawonoidów – związków charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym, usuwających z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu. Gdzie je znajdziemy? W zielonej herbacie, czerwonym winie, soi, winogronach, kakao, burakach, brokułach, nasionach lnu, aronii, żurawinie i owocach cytrusowych.
Jeśli chcemy przedłużyć młodość i uniknąć licznych chorób, warto także wprowadzić do jadłospisu inne „okinawskie” produkty, zwłaszcza ryby morskie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wzmacniają odporność organizmu i pomagają ochronić go przed schorzeniami układu krążenia.
Na Okinawie dużą popularnością cieszy się również tofu – twarożek z mleka, który, dzięki dużej zawartości białka, znakomicie przyspiesza przemianę materii. Dostarcza też cennego magnezu, podobnie jak inne cenione przez Japończyków produkty, m.in. ziarna sezamu, zielone warzywa czy bataty.
Uśmiech przedłuża życie
Dietę Okinawa należy stosować przynajmniej dwa miesiące. W tym czasie musimy ograniczyć spożywanie słodyczy, białego pieczywa, czerwonego mięsa, smażonych potraw czy produktów wysoko przetworzonych (chipsów, dań typu instant). Do jadłospisu warto natomiast wprowadzić jak najwięcej surowych warzyw i owoców, produktów sojowych i pełnoziarnistych, brązowego ryżu, olejów roślinnych, ryb i owoców morza.
Ważne jest picie sporych ilości płynów, zwłaszcza wody i zielonej herbaty. Unikajmy alkoholu, choć na pewno nie zaszkodzi nam kieliszek czerwonego wina.
Z dietą Okinawa nierozerwalnie wiąże się cyfra „7”. Tyle porcji warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych powinniśmy spożywać każdego dnia. Siedem godzin warto przeznaczać na sen. Świetnie wpłyną na nasze zdrowie codzienne, 7-kilometrowe spacery.
Nie mniej istotna jest zmiana podejścia do życia. Naukowcy nie mają wątpliwości, że na długowieczność mieszkańców Okinawy wpływa aktywność fizyczna oraz umiejętność wyciszenia, relaksowania się i redukcji stresu. Warto dbać o dobre relacje interpersonalne z innymi ludźmi, m.in. sąsiadami. Uśmiechajmy się i nauczmy cieszyć z małych rzeczy. Pozytywne myślenie poprawia bowiem samopoczucie, a także kondycję całego organizmu.
Rafał Natorski/(mtr), kobieta.wp.pl
POLECAMY:
Wideo: Warzywa i owoce dwukrotnie tańsze niż przed rokiem: