FitnessDietyDieta redukcyjna. Jakie są główne zasady, co jeść, a czego unikać? Poznaj sposób na zdrowe odżywianie

Dieta redukcyjna. Jakie są główne zasady, co jeść, a czego unikać? Poznaj sposób na zdrowe odżywianie

Dieta redukcyjna. Jakie są główne zasady, co jeść, a czego unikać? Poznaj sposób na zdrowe odżywianie
Źródło zdjęć: © Getty Images
05.05.2020 10:37, aktualizacja: 07.05.2020 10:19

Jeśli jeszcze nie słyszałaś o diecie redukcyjnej, powinnaś nadrobić zaległości. W przeciwieństwie do innych diet, które z założenia mają być "cudowne", dieta redukcyjna ma bardzo proste zasady, ponieważ głównie chodzi o obniżenie kaloryczności w naszym codziennym menu. Przekonaj się, jakich jeszcze zasad powinnaś przestrzegać oraz co jeść będąc na diecie redukcyjnej.

Dieta redukcyjna przede wszystkim opiera się na zasadach zdrowego odżywiania, więc można powiedzieć, że jest stylem życia, a nie chwilowym sposobem na odchudzanie. Idealnie sprawdzi się u osób, którym zależy na spalaniu tkanki tłuszczowej, aby uwidocznić mięśnie i wysmuklić sylwetkę. Co jeszcze należy wiedzieć o diecie redukcyjnej?

Dieta redukcyjna – jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?

Chcąc przystąpić do rozpoczęcia diety redukcyjnej, powinnaś przede wszystkim wyliczyć podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne. Wystarczy pomnożyć swoją masę ciała przez 24, a uzyskana liczba wymaga wprowadzenia korekty uwzględniającej aktywność fizyczną. Wówczas otrzymany wynik należy pomnożyć przez:

  • 1 – 1.1 – jeśli nie ćwiczysz i masz siedzącą pracę;
  • 1.2 – 1.3 – jeśli ćwiczyć 2-3 razy w tygodniu z umiarkowaną intensywnością, ale masz siedzącą pracę;
  • 1.3 – 1.4 – gdy intensywnie ćwiczysz przy siedzącej pracy;
  • 1.5 – gdy intensywnie ćwiczysz i masz ciężką pracę.

Dzięki temu mnożeniu otrzymasz ilość kalorii, które powinnaś dostarczać do organizmu każdego dnia. Następnie od tej liczby odejmij kalorie, które pozwolą na pełnię diety redukcyjnej. W przypadku osób początkujących należy odjąć 200 kalorii, u osób średnio zaawansowanych 300-400 kalorii, a u zaawansowanych 500 kalorii. Pamiętaj, aby kontrolować swoją wagę raz w tygodniu (rano i na czczo) i w zależności od wyniku wprowadzać modyfikacje. Jeśli zauważysz, że waga spada więcej niż 0,5 kg, lecz mniej niż 1-2 kg to oznacza, że dobrze obliczyłaś zapotrzebowanie energetyczne. Gdy tracisz za dużo, zwiększ kaloryczność posiłków, a gdy nic się nie zmienia, odejmij kolejne 200 kalorii z diety.

Zobacz także: Dieta ketogeniczna

Jakie są główne zasady diety redukcyjnej?

Dieta redukcyjna opiera się przede wszystkim na zasadach zdrowego żywienia, więc nie wyklucza składników odżywczych. Polega na manipulacji metabolizmem, dlatego też przeznaczona jest dla osób jedzących regularne posiłki.

Główne zasady diety redukcyjnej:

1. Zachowanie odstępu pomiędzy posiłkami, czyli 2-3 godziny. Wynika stąd, że codziennie możesz zjadać do 5 posiłków.
2. Dostarczanie odpowiedniej ilości wody.
3. Urozmaicona dieta – tylko w ten sposób nie zniechęcisz się w kolejnych dniach.
4. Odstawienie używek.
5. Pora ostatniego posiłku – uzależniona jest od godzin snu.

Co jeść, a czego unikać na diecie redukcyjnej?

Podczas diety redukcyjnej zjadaj dużo warzyw i owoców, a także orzechy, chude mięso oraz nabiał. Dostarczaj organizmowi wodę i staraj się unikać nadmiaru herbaty i kawy. Unikaj wszelkich fast-foodów, słodyczy, słodzonych napoi, słonych przekąsek, żywności przetworzonej, alkoholu oraz produktów instant. Dieta redukcyjna oparta na zbilansowanym jadłospisie pozwoli na stopniowe wprowadzanie dobrych nawyków żywieniowych. Radykalna zmiana z czasem stanie się normą, więc utrzymanie formy będzie banalnie proste.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (5)
Zobacz także