FitnessDieta rozdzielna

Dieta rozdzielna

Twórcą diety jest dr William Howard Hay. W 1930 roku opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu pokarmów. Dieta rozdzielna opiera się na podziale produktów na trzy grupy: węglowodanową, białkową i neutralną. Podstawową zasadą jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej z grupą węglowodanową. Natomiast składniki z obu grup można łączyć z grupą neutralną.

Dieta rozdzielna
Źródło zdjęć: © Thinkstock

16.11.2010 | aktual.: 18.11.2010 16:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Twórcą diety jest dr William Howard Hay. W 1930 roku opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu pokarmów. Dieta rozdzielna opiera się na podziale produktów na trzy grupy: węglowodanową, białkową i neutralną. Podstawową zasadą jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej z grupą węglowodanową. Natomiast składniki obu grup można łączyć z grupą neutralną.

Wariacji diety dra Haya powstało mnóstwo, nie ma jednego obowiązującego jadłospisu. Na rynku dostępnych jest sporo książek (np. "Nowoczesna dieta rozdzielna" - Ursula Summ). Podstawą diety rozdzielnej jest podział artykułów spożywczych na trzy grupy: neutralną, białkową i węglowodanową. Produkty z różnych grup są inaczej trawione i przetwarzane przez nasz układ trawienny. Dr Hay (i jego „następcy”) uważa, że mieszanie tych grup powoduje nadmierne obciążenie układu trawiennego, wątroby i trzustki, co utrudnia odchudzanie i jest przyczyną wielu chorób.

Podział produktów na 3 grupy:

1. Grupa białkowa - to mięso, ryby, nabiał, jajka, nasiona roślin strączkowych. Należą tu: mięso gotowane, gotowany drób, gotowane kiełbasy i wędliny, gotowane, nie wędzone ryby, gotowane owoce morza, wyroby sojowe, jajka, mleko, ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m., gotowane pomidory, soki owocowe, wytrawne wina, herbaty owocowe, owoce jagodowe (oprócz czarnych jagód), owoce ziarnkowe (oprócz słodkich miękkich jabłek), owoce pestkowe, winogrona, owoce cytrusowe, owoce egzotyczne (oprócz bananów oraz świeżych fig i daktyli).

2. Grupa węglowodanowa – to pieczywo, kasze, ryż, makarony, płatki, muesli, ziemniaki, owoce suszone, cukier i słodycze. Zalicza się tu także: zboża pełnoziarniste, kasza gryczana, produkty pełnoziarniste, ziemniaki, banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle, suszone owoce (oprócz rodzynek), fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, budyń.

3. Grupa neutralna - to warzywa (wyłączając ziemniaki kukurydzę) owoce, nasiona, orzechy etc., soki warzywne i owocowe, woda, tłuszcze (oprócz utwardzanych). W skład grupy wchodzą: tłuszcze (oprócz utwardzanych tłuszczów), zakwaszane produkty mleczne, słodka śmietana i śmietanka do kawy, sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m., białe sery, surowe lub wędzone wędliny, surowe mięso, surowe, marynowane lub wędzone ryby, warzywa i sałaty, grzyby, kiełki i zarodki, zioła i przyprawy, orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona, czarne jagody, rodzynki, oliwki, żółtko, drożdże, bulion warzywny, wysokoprocentowe czyste alkohole, żelatyna.

W posiłkach można łączyć dowolnie produkty z grup 1 i 3 oraz 2 i 3. Wykluczone jest łączenie grupy białkowej z węglowodanową. Nie można więc jeść mięsa z ziemniakami, ryżem czy pieczywem, jedynie z warzywami. Można natomiast ryż łączyć z warzywami, płatki z owocami etc. Możemy też spożywać białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami.

W ciągu dnia należy zjeść jeden posiłek oparty na węglowodanach, jeden białkowy i jeden złożony z samych owoców lub warzyw. Z jadłospisu eliminujemy cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę, białe pieczywo, czerwone mięso, wędliny, piwo, ciasta, fast-foody. Jemy często, ale mało - 3 posiłki i ewentualnie dwie przekąski.

Przed każdym posiłkiem powinno się wypić szklankę soku ze świeżych warzyw lub szklankę wody albo herbaty owocowej. Zalecane jest również picie 1,5-2 litrów płynów dziennie - najlepiej wody niegazowanej. Jadłospisy diety wahają się między 1000 a 1500 kcal.

Plusy i minusy stosowania diety

Dieta rozdzielna pozbawiona jest podstaw naukowych. Układ pokarmowy człowieka przyzwyczajony jest do trawienia różnorodnych produktów. Wszystkie enzymy trawienne wydzielane są jednocześnie i nie zmniejsza to efektywności ich działania, ani nie zakłóca procesów trawienia.

Dieta jest mało praktyczna, szczególnie biorąc pod uwagę polskie zwyczaje kulinarne. W naszym kraju posiłki tradycyjne komponuje się łącząc produkty węglowodanowe z białkowymi, np. kanapki z wędliną lub serem, mięso z ziemniakami i surówką. Mała praktyczność sprawia, że mało osób jest w stanie utrzymać ją długo. Jak każda dieta i rozdzielana niesie za sobą konsekwencje w postaci ubytku kilku kilogramów, często jednak jest to utrata nietrwała, zakończona efektem jo-jo.

Poza tym już same produkty spożywcze mają czasem taki skład, że ciężko sklasyfikować je do określonej grupy produktów np. nasiona roślin strączkowych są źródłem węglowodanów, białek i tłuszczów. Nielogiczny czasami wydaje się sam podział produktów. Dlaczego np. niektóre owoce i soki owocowe zaklasyfikowane są do tych białkowych? To produkty będące głównie źródłem węglowodanów. Diety nie polecam. Zniechęcają dodatkowo błędy merytoryczne widoczne np. w książce „Nowoczesna dieta rozdzielna”.

Przykładowy jadłospis diety rozdzielnej

Śniadanie
Posiłek węglowodanowy lub białkowy:
- węglowodanowy: owsianka na wodzie z owocami;
- białkowy: jajko sadzone lub gotowane, pomidor.

Obiad
Posiłek węglowodanowy lub białkowy:
- węglowodanowy: warzywa z makaronem lub ryżem;
- białkowy: porcja kurczaka lub ryby z warzywami.

Podwieczorek
Owoce

Kolacja:
Wyłącznie posiłek węglowodanowy.

Komentarze (5)