FitnessDieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

24.06.2010 14:54, aktual.: 24.06.2010 16:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Peter D’Adamo, twórca tej kontrowersyjnej diety, twierdzi, że grupa krwi jest czynnikiem kształtującym podatność na choroby, metabolizm, bilans energetyczny, upodobanie do żywności, aktywność fizyczną, a nawet cechy osobowości. W swojej książce pt.: „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” przedstawia fundamentalną zależność między poszczególnymi grupami krwi (0, A, B, AB), a wyborem diety i stylu życia.

Peter D’Adamo, twórca tej kontrowersyjnej diety, twierdzi, że grupa krwi jest czynnikiem kształtującym podatność na choroby, metabolizm, bilans energetyczny, upodobanie do żywności, aktywność fizyczną, a nawet cechy osobowości. W swojej książce pt.: „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” przedstawia fundamentalną zależność między poszczególnymi grupami krwi (0, A, B, AB), a wyborem diety i stylu życia.

D’Adamo uważa, że grupa krwi identyfikuje człowieka podobnie jak DNA, wpływa na jego tożsamość, o wiele bardziej niż kultura, rasa, terytorium zamieszkania, powinna być więc główną wskazówką do programowania diety i stylu życia każdego. Kluczem do zrozumienia znaczenia grupy krwi jest historia ewolucji człowieka. Poszczególne grupy krwi kształtowały się wraz z kolejnymi etapami rozwoju ludzkości i przystosowania do nowych rodzajów żywności. Pierwotni myśliwi mieli grupę krwi 0, która u plemion prowadzących osiadły tryb życia i uprawiających rolę ewoluowała do grupy A. Grupa krwi B pojawiła się wśród koczowniczych pasterzy, a najmłodsza grupa AB jest efektem mieszania się ludów z grupami krwi A i B.

Ludzie współcześni odziedziczyli poszczególne grupy krwi, a więc i osobowość, w genach. Powinnyśmy więc w związku z nimi odpowiednio się odżywiać.

Podstawą tworzenia planu dietetycznego dla każdej grupy jest podział żywności na bardzo zdrową (wysoce wskazaną), neutralną (obojętną) i taką, której trzeba unikać (działa jak trucizna). Produkty z pierwszej i drugiej grupy można jeść bez ograniczeń. Dodatkowo, każdej z grup krwi przypisano listę produktów, które powodują ubytek kilogramów lub tycie.

Jadłospisy diety dostarczają ok. 16000- 1700 kcal, są więc niskokaloryczne, a ich wartość odżywcza jest różna w zależności od grupy krwi.

Ludzie z grupą krwi 0 to myśliwi, podstawą ich jadłospisu powinno być więc mięso, z niego najlepiej przyswajają i wchłaniają składniki. Z kolei zasada diety dla grupy krwi A jest odmienna: żadnego mięsa i nabiału, jedynie produkty roślinne, bo to dieta „rolników”. Menu osób z grupą krwi B jest najbardziej urozmaicone i dopuszcza największą dowolność w doborze produktów. Pomimo, że tutaj również szereg produktów zostało sklasyfikowanych jako niekorzystne, to jednak nie podlega wykluczeniu cała grupa, tak jak to ma miejsce w przypadku zaleceń dla grup A i 0. Dla grupy krwi AB ciężko jest dokonać konkretnego podziału produktów żywnościowych na wskazane i zabronione.

* DIETA DLA FITNESSKI *Wpływ na organizm i efektywność

Dieta zgodna z grupą krwi odchudza. Jest to wynik ograniczenia energetyczności jadłospisu związanego z eliminacją dużych grup produktów. Im większe ograniczenia i dłuższa lista produktów zakazanych tym jemy mniej. Niestety powoduje to też często, że w diecie brakuje wielu składników odżywczych, co wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, np. anemią czy odwapnieniem kości.

Dla mało wytrwałych, po przerwaniu diety – efekt jojo bardzo prawdopodobny.

Plusy i minusy stosowania diety

Stanowczo na minus jest duża liczba zakazów pojawiająca się w diecie D’Adamo i co się z tym wiąże, ograniczenia w urozmaiceniu jadłospisów. W przypadku wytycznych dla niektórych grup krwi wykluczeniu podlegają duże grupy produktów np. nabiał czy mięso. Może prowadzić to do poważnych niedoborów pokarmowych, np. wapnia (grupa krwi 0) czy żelaza (grupa A). Jadłospisy są odmienne w zależności od tego, dla jakiej grupy krwi są przeznaczone, jednak żadne nie są pełnowartościowe. Pokrycie zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy jest różne.

Dodatkowo dieta zgodna z grupą krwi jest niepraktyczna w stosowaniu. Zniechęca liczna lista zakazów i nakazów. Jest też ciężka do zastosowania np. w rodzinie, gdzie mogą występować odmienne grupy krwi, w związku z czym potrzebne było różne menu dla różnych jej członków.

Czytając książkę D’Adamo i poznając jego koncepcję, wydaje się, że brzmi ona bardzo przekonywująco, zaznaczyć jednak trzeba, że teorie w niej zawarte nie mają żadnego uzasadnienia naukowego. To chyba największy minus diety.

* DIETA DLA FITNESSKI * Produkty dla poszczególnych grup krwi:

Poniżej tabelki produktów wskazanych i zabronionych, niewymienione produkty są obojętne.

Grupa 0

Mięso i drób
Wysoce wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny

Ryby i owoce morza
Wysoce wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń
Unikać: barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego

Jaja i nabiał
Wysoce wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych.
OBOJĘTNE SĄ: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozarella, sojowy, mleko sojowe
Unikać: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera

Oleje i tłuszcze
Wysoce wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy

Orzechy i pestki
Wysoce wskazane: pestki dyni, orzech włoski
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych

Fasola i inne strączkowe
Wysoce wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko”
Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej

Przetwory zbożowe Wysoce wskazane: brak, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety
Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi

Chleb i grzanki
Wysoce wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba

Ziarna i makarony
Wysoce wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk

Warzywa
Wysoce wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy

Owoce Wysoce wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone
Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek

Soki i napoje
Wysoce wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych

Przyprawy
Wysoce wskazane: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii

Inne dodatki
Wysoce wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek
Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych

* Herbatki ziołowe*
Wysoce wskazane: chmiel, imbir, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, śliski wiąz
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy

Używki
Wysoce wskazane: woda gazowana
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych

Mięso i drób
Wysoce wskazane: Najkorzystniejsza jest eliminacja
Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej

Ryby i owoce morza
Wysoce wskazane: dorsz, karp, łosoś, makrela, nawet żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń. Ryby nie powinny być wędzone
Unikać: barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza, żółwia, żab

Jaja i nabiał
Wysoce wskazane: mleko sojowe, ser sojowy; Obojętne: kefir, zsiadłe mleko
Unikać: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego

Oleje i tłuszcze
Wysoce wskazane: oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soi
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego

Orzechy i pestki
Wysoce wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni
Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych

Fasola i inne strączkowe
Wysoce wskazane: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone
Unikać: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej

Przetwory zbożowe
Wysoce wskazane: amarant, gryka, kasza
Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi, ziemniaków

Chleb i grzanki
Wysoce wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełno-pszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla

Ziarna i makarony
Wysoce wskazane: gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies
Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszennej

Warzywa
Wysoce wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak
Unikać: bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich

Owoce
Wysoce wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina
Unikać: bananów, mandarynek, mango, melonów, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru

Soki i napoje
Wysoce wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z winogron, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, sok z ananasa, sok grejpfrutowy, woda (z cytryną)
Unikać: soku pomarańczowego, soku pomidorowego, soku z papai

Przyprawy
Wysoce wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari
Unikać: kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny

Inne dodatki
Wysoce wskazane: musztarda
Unikać: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire

Herbatki ziołowe
Wysoce wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń
Unikać: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy

Używki
Wysoce wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej

Mięso i drób
Wysoce wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik
Unikać: bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny

Ryby i owoce morza
Wysoce wskazane: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola
Unikać: barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wysoce wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski
Unikać: lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string

Oleje i tłuszcze
Wysoce wskazane: olej z oliwek
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola

Orzechy i pestki
Wysoce wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B
Unikać: masła sezamowego (tahini), masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu

Fasola i inne strączkowe
Wysoce wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej

Przetwory zbożowe
Wysoce wskazane: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany
Unikać: amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta

Chleb i grzanki
Wysoce wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa
Unikać: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba

Ziarna i makarony
Wysoce wskazane: mąka z owsa, mąka ryżowa
Unikać: dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum

Warzywa
Wysoce wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki
Unikać: awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu

Owoce
Wysoce wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona
Unikać: granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru

Soki i napoje
Wysoce wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny
Unikać: soku pomidorowego

Przyprawy
Wysoce wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka
Unikać: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny

Inne dodatki
Wysoce wskazane: Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup
Unikać: ketchupu

Herbatki ziołowe
Wysoce wskazane: imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeń-szeń
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, tasznika pospolitego, kukurydzy

Używki
Wysoce wskazane: zielona herbata
Unikać: coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej

Mięso i drób
Wysoce wskazane: baranina, indyk, jagnię, królik
Unikać: bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej

Ryby i owoce morza
Wysoce wskazane: tuńczyk, aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk
Unikać: barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab

Jaja i nabiał
Wysoce wskazane: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski
Unikać: lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmesan

Oleje i tłuszcze
Wysoce wskazane: olej z oliwek
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego

Orzechy i pestki
Wysoce wskazane: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych
Unikać: masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika

Fasola i inne strączkowe
Wysoce wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku „czarne oczko”

Przetwory zbożowe
Wysoce wskazane: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany
Unikać: gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych

Chleb i grzanki
Wysoce wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe
Unikać: bułek kukurydzianych

Ziarna i makarony
Wysoce wskazane: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy
Unikać: makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej

Warzywa
Wysoce wskazane: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu
Unikać: awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki

Owoce
Wysoce wskazane: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malino-jeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina
Unikać: bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru

Soki i napoje
Wysoce wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej
Unikać: soku pomarańczowego

* Przyprawy*
Wysoce wskazane: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka
Unikać: allspice, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamicznego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny

Inne dodatki
Wysoce wskazane: Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych
Unikać: ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich, relish, sosu Worcestershire

Herbatki ziołowe
Wysoce wskazane: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń
Unikać: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy

Używki
Wysoce wskazane: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną)
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych