Dietetyczne mity
Surowe warzywa są zdrowsze niż inne?
W sieci możemy się spotkać z wieloma przekonaniami dotyczącymi zdrowej diety. Które są prawdziwe, a które nie? W co wierzyć?
W sieci możemy się spotkać z wieloma przekonaniami dotyczącymi zdrowej diety. Które są prawdziwe, a które nie? W co wierzyć?
Warzywa są zdrowe zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej! Są i takie składniki zawarte w warzywach, które podczas obróbki stają się lepiej przyswajalne.
Likopen, silny antyoksydant jest lepszy dla organizmu po rozdrobnieniu i ugotowaniu swojego źródła - pomidora. Lepsza więc zupa pomidorowa niż surowe pomidory.
Podobnie sprawa wygląda z luteiną - związkiem pozytywnie wpływającym na funkcjonowanie wzroku. Choć luteina ma żółty kolor, to można znaleźć ją przede wszystkim w zielonych warzywach, np. szpinaku. Przetworzenie szpinaku (np. rozdrobnienie, mrożenie czy gotowanie) sprawia, że luteina jest lepiej wykorzystywana przez organizm. Nie można więc jednoznacznie powiedzieć, że przetworzone warzywa są mniej zdrowe niż surowe.
Małgorzata Różańska, dietetyk
* hellozdrowie.pl*
[ **
** ]( http://www.hellozdrowie.pl/ )