FitnessDietetyczne mity

Dietetyczne mity

Dietetyczne mity

W sieci możemy się spotkać z wieloma przekonaniami dotyczącymi zdrowej diety. Które są prawdziwe, a które nie? W co wierzyć?

W sieci możemy się spotkać z wieloma przekonaniami dotyczącymi zdrowej diety. Które są prawdziwe, a które nie? W co wierzyć?

Warzywa są zdrowe zarówno w postaci surowej, jak i gotowanej! Są i takie składniki zawarte w warzywach, które podczas obróbki stają się lepiej przyswajalne.

Likopen, silny antyoksydant jest lepszy dla organizmu po rozdrobnieniu i ugotowaniu swojego źródła - pomidora. Lepsza więc zupa pomidorowa niż surowe pomidory.

Podobnie sprawa wygląda z luteiną - związkiem pozytywnie wpływającym na funkcjonowanie wzroku. Choć luteina ma żółty kolor, to można znaleźć ją przede wszystkim w zielonych warzywach, np. szpinaku. Przetworzenie szpinaku (np. rozdrobnienie, mrożenie czy gotowanie) sprawia, że luteina jest lepiej wykorzystywana przez organizm. Nie można więc jednoznacznie powiedzieć, że przetworzone warzywa są mniej zdrowe niż surowe.

Małgorzata Różańska, dietetyk
* hellozdrowie.pl*

[ **

** ]( http://www.hellozdrowie.pl/ )

1 / 5

Woda gazowana jest mniej zdrowa?

Obraz
© 123RF

Jeśli preferujesz wodę z bąbelkami, to nie znaczy, że to twój zły nawyk. Gazowana woda mineralna jest tak samo zdrowa dla organizmu jak niegazowana. A niektóre wody wysokozmineralizowane, np. te o dużej zawartości magnezu i wapnia, naturalnie zawierają niewielką ilość gazu.

Przeciwwskazaniem do picia wody gazowanej są niektóre schorzenia przewodu pokarmowego oraz wzdęcia i zgaga.

2 / 5

Jedzenie jajek podnosi poziom cholesterolu

Obraz
© 123RF

To prawda, że jajka zawierają dużo cholesterolu (sztuka średniej wielkości jajka to ok. 200 mg cholesterolu, a dzienny limit z całej diety to 300 mg). Ale cholesterol występuje nie w całych jajkach, tylko w żółtkach. Oznacza to więc, że nie musisz ograniczać jedzenia białek jaj.

Poza tym nawet żółtka jaj to nie czysty cholesterol. Znajdziesz w nich nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę, które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Jeśli więc lubisz jajka, możesz je jeść codziennie. Ogranicz wtedy w diecie pozostałe produkty będące źródłem cholesterolu. Szczególnie tłuste mięsa, które oprócz cholesterolu są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe podwyższające "zły" cholesterol we krwi.

3 / 5

Czekolada uzupełnia magnez

Obraz
© 123RF

Naprawdę w to wierzysz? Większość osób decydujących się na zjedzenie czekolady ma po prostu na nią ochotę. Fakt, że gorzka czekolada zawiera sporo magnezu, ale znacznie więcej znajdziesz go w innych produktach, np. orzechach czy kaszy gryczanej.

4 / 5

Na diecie trzeba być głodnym?

Obraz
© 123RF

Prawie każdemu odchudzanie kojarzy się z głodem. Ale dobrze zbilansowana, indywidualnie dopasowana dieta to taka, przy której nie czuje się głodu.
Większość moich pacjentów nie udaje zaskoczenia, gdy podczas procesu odchudzania okazuje się, że nigdy wcześniej nie byli tak najedzeni. Chudnąć bez głodu - to możliwe? Tak! Tylko musisz zaufać specjaliście, a nie doświadczać na sobie którejś z głodowych diet.

5 / 5

Chrupkie pieczywo jest zdrowsze niż tradycyjne?

Obraz
© 123RF

To zależy, o jakim pieczywie myślimy. Bo jeśli o prawdziwym pieczywie, bez sztucznych, niepotrzebnych dodatków, to chrupkie pieczywo może się... schować.

Jeśli wybierzemy pieczywo z pełnego ziarna, to ma ono nieporównywalnie więcej witamin (np. z grupy B) i składników mineralnych (np. magnezu) niż jakiekolwiek pieczywo chrupkie. Zawiera również zdecydowanie większą ilość błonnika pokarmowego niż to chrupkie, co sprawia, że po jego zjedzeniu uczucie sytości jest szybciej odczuwalne i nie masz ochoty sięgnąć po kolejną kromkę.

Małgorzata Różańska, dietetyk
* hellozdrowie.pl*

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)