FitnessDietetyczne zupy - z czego je przygotować?

Dietetyczne zupy - z czego je przygotować?

Zupy to niezwykle popularny element jadłospisu, który bardzo często gości na naszych stołach. Cenimy sobie szczególnie ich smak i przyjemną konsystencję, a w wersji dietetycznej mogą nam pomóc w walce o szczupłą figurę. Jakich produktów warto użyć do ugotowania fit zupy?

Dietetyczne zupy - z czego je przygotować?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | Maciej Gillert

12.12.2018 | aktual.: 01.01.2019 21:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zalety zup dietetycznych

Zupy bardzo często goszczą na naszych stołach, a same w sobie również mają wielu zwolenników, ponieważ są stosunkowo niskokaloryczne. W przypadku diety oraz chęci pozbycia się kilku zbędnych kilogramów warto włączyć do swojego jadłospisu właśnie dietetyczne zupy. Różnią się one od regularnych zup tym, że ich kaloryczność została dodatkowo obniżona poprzez zamianę niektórych składników.

Główną zaletą zup dietetycznych jest zachowanie wysokiej zawartości witamin przy uzyskaniu niskiej kaloryczności. Niskokaloryczne zupy bogate są w wartości odżywcze i cenne dla organizmu substancje, co sprawia, że są ważnym elementem naszego jadłospisu. Kolejne powody, dla których warto sięgnąć po gorącą dietetyczną zupę są takie, że rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni, poprawi metabolizm oraz podwyższy odporność.

Dietetyczne zupy - produkty

Przygotowując dietetyczną zupę, powinniśmy się przede wszystkim zastanowić, których produktów należałoby w niej użyć, a których się wystrzegać. Czysta zupa ugotowana na wywarze warzywnym, taka jak na przykład jarzynowa, będzie mieć jedynie około 100 kalorii, ale to dodatki sprawiają, że jej kaloryczność drastycznie rośnie.

Należy więc ograniczyć do minimum dodawanie makaronu, ziemniaków czy ryżu, a także zrezygnować z wszelkiego rodzaju tłustych mięs oraz śmietany do zabielania zup, które nie są wskazane przy przygotowywaniu zupy niskokalorycznej.

Przy wyborze składników na zupę dietetyczną należy więc kierować się ich walorami odżywczymi i zawartymi w nich witaminami. Najbardziej wartościowym warzywem, które warto dodać do zupy będzie kapusta. Jest ona wbrew pozorom bogata w wiele składników odżywczych, takich jak fosfor, potas, żelazo, wapń oraz witamin A, B czy C.

Dodatkowo warto dodać do zupy kalafiora, który jest niskokaloryczny, czy marchew, która zawiera cenny dla naszego zdrowia beta-karoten. Na lepszą przemianę materii oraz regulację układu nerwowego odpowiedni będzie z kolei pomidor, który także jest bogatym źródłem witamin.

Zupy dietetyczne - rodzaje, kalorie

Zupy dietetyczne nie muszą być nudne i kojarzyć się jedynie z charakterystycznym warzywnym smakiem. Pomysłów na niskokaloryczne wywary jest wiele, a to tylko od nas i naszej wyobraźni zależy, co stworzymy w kuchni. Nie ma praktycznie żadnego ograniczenia w przypadku zup warzywnych zarówno tych na wywarze, jak i zup krem.

Niemniej jednak lepiej wystrzegać się ziemniaków w naszej zupie, ponieważ stosunek ich kaloryczności do wartości odżywczych nie jest korzystny dla organizmu. W przypadku zup na wywarze mięsnym warto użyć porcji rosołowej, która będzie lepszym rozwiązaniem niż kostki rosołowe.

Najbardziej znaną zupą w kuchni polskiej jest z pewnością rosół, który może się wydawać bardzo kaloryczny i tłusty, lecz jest to nieprawda. Sam rosół zawiera tylko około 200 kalorii na porcję, a tradycyjnie ugotowany i przygotowany z dużą ilością dodatków warzywnych z pewnością dostarczy nam wielu składników odżywczych.

W przypadku zup dietetycznych warto również sięgnąć po wszelkiego rodzaju zupy krem, takie jak te ze szpinaku, groszku czy pomidorów. Jeżeli natomiast chcemy oczyścić organizm lub pomóc sobie w odchudzaniu, to nie ma lepszej zupy dietetycznej niż zupa kapuściana, która może posłużyć jako dodatek do zbilansowania naszej diety.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)