Sekret Japończyków
Jednym ze sposób na odjęcie sobie lat i przedłużenie życia jest przerzucenie się na dietę okinawską. Okinawa to japońska wyspa, której mieszkańcy słyną z długowieczności. Na 100 tys. osób przypada tutaj 50 stulatków, a dla porównania w Stanach Zjednoczonych - tylko 10-20. Ludność Okinawy od pokoleń stosuje bardzo zdrową dietę, która polega na:
- jedzeniu dużej ilości warzyw, w tym strączkowych (bardzo popularne są tam produkty sojowe);
- umiarkowanym spożyciu mięsa i produktów mięsnych;
- niedużym spożyciu nabiału;
- spożywaniu produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3;
- umiarkowanym piciu alkoholu i herbaty jaśminowej;
- wybieraniu węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym;
- spożywaniu potraw niskokalorycznych (ludność okinawska spożywa średnio 1900 kcal dziennie);
- unikaniu rafinowanych olejów roślinnych oraz cukrów prostych.