FitnessDlaczego kobiety powinny jeść soję?

Dlaczego kobiety powinny jeść soję?

Dlaczego kobiety powinny jeść soję?

Jej ziarna, zawierające w swym składzie od 30 do 50 procent protein, w pełni pokrywają zapotrzebowanie człowieka na białko. Roślina ta jest także przyjazna dla kobiet. Jej spożywanie łagodzi objawy menopauzy, pomaga dłużej zachować młody wygląd. A wszystko to dzięki bogactwu składników odżywczych.

Ziarna soi zawierają od 30 do 50 procent protein i w pełni pokrywają zapotrzebowanie człowieka na białko. Roślina ta jest wskazana dla kobiet. Jej spożywanie łagodzi objawy menopauzy, pomaga dłużej zachować młody wygląd.

To nie przypadek, że diety wykluczające mięso i produkty mleczne lub ograniczające do minimum ich spożycie (dieta niskocholesterolowa) upodobały sobie soję.

Roślina ta zawiera dużo białka, które jest podstawowym budulcem tkanek organizmu. Dzięki niemu wzmacniany jest nasz układ immunologiczny oraz mięśniowy. Jeśli mamy niedobory tego składnika, pojawia się słabość, podatność na infekcje oraz alergie.

Tekst na podst. Marie Claire Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta

1 / 5

Dieta sojowa

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy stracić kilka zbędnych kilogramów, powinniśmy spróbować diety opartej na produktach sojowych.
Dzięki dużej zawartości aminokwasów będziemy długo nasyceni. Wystarczy niewielka porcja, aby przestać odczuwać głód.

Tłuszcze zawarte w soi należą do nienasyconych, co oznacza, że spożywanie nie powoduje podwyższenia poziomu złego cholesterolu.

Ponadto zawiera witaminy (głównie te z grupy B oraz C i E) oraz bogactwo minerałów (żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor).

2 / 5

Sposób na przedłużenie młodości?

Obraz
© 123RF

W Chinach roślina ta uprawiana jest od czterech tysięcy lat. Chińczycy spożywają ją codziennie w postaci kiełków, tofu, a także całych ziaren.

Soja obfituje w najważniejsze przeciwutleniacze, czyli witaminy C i E, dzięki którym organizm lepiej chroni się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Warto wspomnieć o innym składniku ziaren sojowych - genisteinie. Ten związek organiczny, należący do grupy flawonoidów, nie tylko redukuje niedobory estrogenów, ale także spowalnia proces tworzenia się zmarszczek.

3 / 5

Pokarm stworzony dla kobiet

Obraz
© 123RF

Gdybyśmy chciały wybrać najlepsze pożywienie dla kobiet, soja zajęłaby z pewnością bardzo wysokie miejsce w rankingu. Po pierwsze, działa na nas odmładzająco. Po drugie, zawiera estrogeny (kobiece hormony).

Estrogeny sojowe należą do grupy fitoestrogenów. Ich spożywanie łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy, takie jak nadpotliwość, uderzenia gorąca, czy też nerwowość.

4 / 5

Nie więcej niż 50 g dziennie

Obraz
© 123RF

Regularne spożywanie soi zmniejsza ryzyko powstania nowotworów kobiecych, czyli raka piersi i narządów rodnych. Statystyki pokazują, że w krajach azjatyckich zachorowalność na raka piersi jest o 60 procent niższa niż na innych kontynentach. Naukowcy twierdzą, że przyczyną takiego stanu rzeczy może być właśnie dieta oparta na soi.

Pamiętajmy jednak, że dzienna dawka nie powinna przekroczyć 50 g. Jedzenie zbyt dużych ilości soi może prowadzić do rozrostu gruczołu tarczycy.

5 / 5

Katarzyna Bosacka o zdrowej diecie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (42)