Ta niezbyt szanowana i parząca roślina uchodzi za jeden z najcenniejszych darów natury. Jego atuty powinny docenić kobiety w ciąży, a także szukające sposobów na oczyszczenie organizmu czy poprawę kondycji włosów i skóry.
Ta niezbyt szanowana i parząca roślina uchodzi za jeden z najcenniejszych darów natury. Jego atuty powinny docenić kobiety szukające sposobów na oczyszczenie organizmu czy poprawę kondycji włosów i skóry, a także ciężarne.
Pokrzywa towarzyszy nam od najmłodszych lat. Podczas letnich wędrówek chyba każdy doświadczył "uroków" rośliny, której łodygi i liście pokryte są tzw. gruczolakami wydzielającymi kwas mrówkowy, powodujący podrażnienie skóry oraz pieczenie. Nic dziwnego, że pokrzywa nie cieszy się nadmierną sympatią.
Jednak zdecydowanie warto odrzucić w kąt uprzedzenia, ponieważ "parzące zielsko" jest jednocześnie prawdziwą kopalnią zdrowia, a w swoim składzie kryje mnóstwo wartościowych substancji, które powinny zainteresować kobiety w każdym wieku.
Tekst: Rafał Natorski/(RN)/(kg), kobieta.wp.pl
Piękna skóra i włosy
Liście pokrzywy (zwłaszcza najmłodsze, rosnące na wierzchołku pędu) zawierają potężną dawkę witaminy C, która podnosi odporność organizmu i skutecznie wspiera go w walce z infekcjami czy przeziębieniem.
Roślina jest również skarbnicą witaminy A, nieprzypadkowo nazywanej przyjaciółką oczu i urody. Dba o sprawność widzenia, chroni przed przetłuszczaniem i starzeniem się skóry, wpływa na wygląd i zdrowie paznokci oraz włosów.
Źródło żelaza
Pokrzywa jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza. Jego niedobór we krwi sprawia, że szpik kostny nie wytwarza wystarczających ilości hemoglobiny, w efekcie czego organizm nie jest odpowiednio "dotleniony", co fatalnie wpływa na stan zdrowia i samopoczucie.
To dlatego często skarżymy się na permanentne zmęczenie, nasza skóra przybiera blady odcień, a włosy mają skłonność do wypadania. Konsekwencją zbyt niskiego poziomu żelaza bywa anemia, na którą cierpi wiele kobiet.
Zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci zapewnia też odpowiednia dawka krzemu. Pokrzywa jest skarbnicą tego cennego pierwiastka, który utrzymuje także w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stawy.
Ważne mikroelementy
Pokrzywa dostarcza również wielu innych cennych mikroelementów (m.in. potasu), które pomagają przywrócić odpowiedni bilans płynów w organizmie. Nadmiar wody, przejawiający się obrzękami palców czy stóp, to problem, z którym zmaga się wiele współczesnych kobiet.
Roślina jest bogata we flawonoidy (związki charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, usuwające z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu), garbniki (działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdziałają wrzodom czy biegunkom) oraz cenne kwasy organiczne.
Dla przyszłych mam
Ze względu na bogaty skład, jest zalecana kobietom w okresie wzmożonej pracy organizmu - w czasie ciąży czy menopauzy. Dzięki stosowaniu produktów na bazie tej rośliny przyszła mama zyska większą odporność i usunie groźne toksyny, a po narodzinach dziecka zwiększy produkcję mleka oraz przyspieszy likwidację obrzęków. Łatwiej upora się także z zakażeniami dróg moczowych, szczególnie niebezpiecznymi w okresie ciąży.
Pokrzywy nie zaleca się tylko osobom z niewydolnością nerek, ponieważ moczopędna roślina może je nadmiernie obciążać.
Jak stosować pokrzywę?
Najłatwiej kupić (w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością) gotową herbatkę lub jeden z licznych preparatów mających w składzie wyciąg z tej rośliny.
Jednak znacznie lepszym rozwiązaniem jest własnoręczne zebranie młodych liści (pamiętajmy, by robić to w rękawiczkach). Można je samemu ususzyć (najlepiej w cieniu, w miejscu pozbawionym wilgoci), albo wykorzystać do przyrządzenia smakowitych potraw. Będą świetnym dodatkiem do sałatek, jajecznicy, omletów czy słonych tart.
Po zblanszowaniu i krótkim podsmażeniu na patelni z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem, pokrzywa stanie się świetnym dodatkiem do mięs. Gdy dodamy ją do wywaru z włoszczyzny i wołowiny, uzyskamy pyszną oraz zdrową zupę.
Smakuje i pielęgnuje
Wyciśnięty z pokrzywy sok to świetne remedium na wiele problemów zdrowotnych, a także skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Wystarczy pić codziennie kilka łyżek mikstury, której smak można poprawić dodając miód lub sok z cytryny.
Z ususzonych liści przyrządzimy zdrową herbatkę - łyżkę ziela zalewamy szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Suszoną pokrzywą można też posypywać potrawy.
Jak już wspomnieliśmy, roślina poprawia też stan włosów, paznokci i cery. Pomoże nam w tym pokrzywowa kąpiel lub specjalna nalewka, przygotowana z pokrzywy i nasturcji. Ze świeżych liści obu gatunków (w proporcji pół na pół) wyciskamy sok i zalewamy go spirytusem (w takiej samej ilości jak wsad roślinny). Odstawiamy w ciemne miejsce, a po dwóch tygodniach otrzymujemy doskonały środek do pielęgnacji włosów. Nalewką smarujemy skórę głowy.