FitnessDlaczego kobiety powinny stosować pokrzywę?

Dlaczego kobiety powinny stosować pokrzywę?

Dlaczego kobiety powinny stosować pokrzywę?

Ta niezbyt szanowana i parząca roślina uchodzi za jeden z najcenniejszych darów natury. Jego atuty powinny docenić kobiety w ciąży, a także szukające sposobów na oczyszczenie organizmu czy poprawę kondycji włosów i skóry.

Ta niezbyt szanowana i parząca roślina uchodzi za jeden z najcenniejszych darów natury. Jego atuty powinny docenić kobiety szukające sposobów na oczyszczenie organizmu czy poprawę kondycji włosów i skóry, a także ciężarne.

Pokrzywa towarzyszy nam od najmłodszych lat. Podczas letnich wędrówek chyba każdy doświadczył "uroków" rośliny, której łodygi i liście pokryte są tzw. gruczolakami wydzielającymi kwas mrówkowy, powodujący podrażnienie skóry oraz pieczenie. Nic dziwnego, że pokrzywa nie cieszy się nadmierną sympatią.

Jednak zdecydowanie warto odrzucić w kąt uprzedzenia, ponieważ "parzące zielsko" jest jednocześnie prawdziwą kopalnią zdrowia, a w swoim składzie kryje mnóstwo wartościowych substancji, które powinny zainteresować kobiety w każdym wieku.

Tekst: Rafał Natorski/(RN)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 6

Piękna skóra i włosy

Obraz
© 123RF

Liście pokrzywy (zwłaszcza najmłodsze, rosnące na wierzchołku pędu) zawierają potężną dawkę witaminy C, która podnosi odporność organizmu i skutecznie wspiera go w walce z infekcjami czy przeziębieniem.

Roślina jest również skarbnicą witaminy A, nieprzypadkowo nazywanej przyjaciółką oczu i urody. Dba o sprawność widzenia, chroni przed przetłuszczaniem i starzeniem się skóry, wpływa na wygląd i zdrowie paznokci oraz włosów.

2 / 6

Źródło żelaza

Obraz
© 123RF

Pokrzywa jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza. Jego niedobór we krwi sprawia, że szpik kostny nie wytwarza wystarczających ilości hemoglobiny, w efekcie czego organizm nie jest odpowiednio "dotleniony", co fatalnie wpływa na stan zdrowia i samopoczucie.
To dlatego często skarżymy się na permanentne zmęczenie, nasza skóra przybiera blady odcień, a włosy mają skłonność do wypadania. Konsekwencją zbyt niskiego poziomu żelaza bywa anemia, na którą cierpi wiele kobiet.

Zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci zapewnia też odpowiednia dawka krzemu. Pokrzywa jest skarbnicą tego cennego pierwiastka, który utrzymuje także w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stawy.

3 / 6

Ważne mikroelementy

Obraz
© 123RF

Pokrzywa dostarcza również wielu innych cennych mikroelementów (m.in. potasu), które pomagają przywrócić odpowiedni bilans płynów w organizmie. Nadmiar wody, przejawiający się obrzękami palców czy stóp, to problem, z którym zmaga się wiele współczesnych kobiet.

Roślina jest bogata we flawonoidy (związki charakteryzujące się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym, usuwające z organizmu wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu), garbniki (działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdziałają wrzodom czy biegunkom) oraz cenne kwasy organiczne.

4 / 6

Dla przyszłych mam

Obraz
© 123RF

Ze względu na bogaty skład, jest zalecana kobietom w okresie wzmożonej pracy organizmu - w czasie ciąży czy menopauzy. Dzięki stosowaniu produktów na bazie tej rośliny przyszła mama zyska większą odporność i usunie groźne toksyny, a po narodzinach dziecka zwiększy produkcję mleka oraz przyspieszy likwidację obrzęków. Łatwiej upora się także z zakażeniami dróg moczowych, szczególnie niebezpiecznymi w okresie ciąży.

Pokrzywy nie zaleca się tylko osobom z niewydolnością nerek, ponieważ moczopędna roślina może je nadmiernie obciążać.

5 / 6

Jak stosować pokrzywę?

Obraz
© 123RF

Najłatwiej kupić (w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością) gotową herbatkę lub jeden z licznych preparatów mających w składzie wyciąg z tej rośliny.
Jednak znacznie lepszym rozwiązaniem jest własnoręczne zebranie młodych liści (pamiętajmy, by robić to w rękawiczkach). Można je samemu ususzyć (najlepiej w cieniu, w miejscu pozbawionym wilgoci), albo wykorzystać do przyrządzenia smakowitych potraw. Będą świetnym dodatkiem do sałatek, jajecznicy, omletów czy słonych tart.

Po zblanszowaniu i krótkim podsmażeniu na patelni z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem, pokrzywa stanie się świetnym dodatkiem do mięs. Gdy dodamy ją do wywaru z włoszczyzny i wołowiny, uzyskamy pyszną oraz zdrową zupę.

6 / 6

Smakuje i pielęgnuje

Obraz
© 123RF

Wyciśnięty z pokrzywy sok to świetne remedium na wiele problemów zdrowotnych, a także skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Wystarczy pić codziennie kilka łyżek mikstury, której smak można poprawić dodając miód lub sok z cytryny.

Z ususzonych liści przyrządzimy zdrową herbatkę - łyżkę ziela zalewamy szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Suszoną pokrzywą można też posypywać potrawy.

Jak już wspomnieliśmy, roślina poprawia też stan włosów, paznokci i cery. Pomoże nam w tym pokrzywowa kąpiel lub specjalna nalewka, przygotowana z pokrzywy i nasturcji. Ze świeżych liści obu gatunków (w proporcji pół na pół) wyciskamy sok i zalewamy go spirytusem (w takiej samej ilości jak wsad roślinny). Odstawiamy w ciemne miejsce, a po dwóch tygodniach otrzymujemy doskonały środek do pielęgnacji włosów. Nalewką smarujemy skórę głowy.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (146)