FitnessDlaczego powinnaś zacząć częściej jeść ziemniaki?

Dlaczego powinnaś zacząć częściej jeść ziemniaki?

Dlaczego powinnaś zacząć częściej jeść ziemniaki?

Dietetycy twierdzą, że ziemniaki są nie tylko smacznym urozmaiceniem każdej diety, ale przede wszystkim mają wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto je podawać nie tylko na obiad? Przekonaj się, że każdy posiłek może być dobrą okazją do ich serwowania.

Dietetycy twierdzą, że ziemniaki są nie tylko smacznym urozmaiceniem każdej diety, ale przede wszystkim mają wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto je podawać nie tylko na obiad? Przekonaj się, że każdy posiłek może być dobrą okazją do ich serwowania.

Bogate w witaminę B6

Witamina B6 pomaga zapobiegać miażdżycy spowodowanej wysokim poziomem homocysteiny w organizmie. Zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego, zmian zakrzepowych i udaru mózgu. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Warto zwiększyć jej zapotrzebowanie w przypadku stresu, miesiączki, niewydolności serca, podeszłego wieku czy przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych.

Na podst. fitnea.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 7

Dobre źródło witaminy C

Obraz
© 123RF.COM

Podczas gdy większość osób dobrze wie, że witamina C odgrywa ważną rolę w zwalczaniu wirusów powodujących przeziębienie i grypę, to niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że wzmacnia także kości i zęby oraz pomaga w procesie formowanie się komórek krwi. Dlaczego jeszcze jest istotna? Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nowotworami, chorobą niedokrwienną serca. Przyspiesza gojenie ran, zmniejsza powstawanie sińców i jest niezbędna w produkcji kolagenu. Zwiększyć jej dawkę powinny między innymi osoby walczące z gorączką, uprawiające sport, ciężko pracujące fizycznie, palące oraz kobiety w ciąży.

2 / 7

I witaminy D

Obraz
© 123RF.COM

Witamina D ma kluczowe znaczenie dla układu odpornościowego, nerwowego i ogólnego stanu zdrowia. Odgrywa ważną rolę w procesie zapamiętywania oraz budowaniu pozytywnego nastroju, podnosi poziom energii, wzmacnia kości, nerwy, skórę i zęby oraz wspomaga pracę serca i tarczycy. Naukowcy dowiedli, że niedobór witaminy D jest związany z podwyższonym ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej.

3 / 7

Dużo żelaza

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniaki zawierają żelazo, które odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni przed infekcjami i podnosi odporność na stres. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do narządów ciała. Wykazuje także właściwości przeciwutleniające, czyli skutecznie walczy z wolnymi rodnikami.

4 / 7

Dobre źródło magnezu

Obraz
© 123RF.COM

Warzywo to jest cennym źródłem magnezu, który jest doskonałym antidotum na stres. Usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego. Naukowcy szacują, że nawet ok. 75 proc. ludności może zmagać się z niedoborem tego ważnego minerału. Magnez pomaga w leczeniu przewlekłego zmęczenia, wzmacnia mięśnie, poprawia trawienie i pracę tarczycy. Ponadto łagodzi bóle miesiączkowe, zapobiega migrenom i cukrzycy typu II.

5 / 7

Źródło potasu

Obraz
© 123RF.COM

Potas jest odpowiedzialny za dostarczanie komórkom substancji odżywczych i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego, pracy mięśni oraz nerek, a także kontrolowaniu ciśnienia krwi. Ten ważny elektrolit dotleniając mózg, poprawia koncentrację. Jego kluczowym zadaniem jest regulowanie gospodarki wodnej.

6 / 7

Naturalnie słodkie i wszechstronne

Obraz
© 123RF.COM

Naturalne cukry zawarte w słodkich ziemniakach są powoli uwalniane do krwiobiegu, co sprawia, że przyczyniają się do dostarczenia zrównoważonego i regularnego źródła energii. Ziemniaki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Podajemy je na wiele sposobów: pieczone, puree, gotowane na parze, grillowane, itd. Możesz dodać je do gulaszu, zup lub sałatek.

7 / 7

Bogate w karotenoidy

Obraz
© 123RF.COM

Ziemniaki są bogatym źródłem karotenoidów, takich jak beta-karoten. Pomagają wzmocnić nasz wzrok i układ odpornościowy. Zawarte w nich cenne przeciwutleniacze zapobiegają nowotworom i chronią przed skutkami starzenia.

Badania naukowców przeprowadzone na grupie 125 tys. osób wykazały 30 proc. redukcję ryzyka wystąpienia raka płuc u osób spożywających pokarmy bogate w karotenoidy. Inny eksperyment pokazał, że kobiety, które włączyły do swojej diety takie produkty, miały mniejsze prawdopodobieństwo nawrotu raka piersi.

Na podst. fitnea.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl * Potrawy na płaski brzuch*

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (69)