Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki nazywany też „złotem faraonów” ma niesamowity wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również urodę. Doskonale wzmacnia organizm, pomagając walczyć z wieloma często bardzo groźnymi chorobami i procesem starzenia. Dzięki swym właściwościom antybakteryjnym z powodzeniem może być stosowany do tzw. skóry problemowej a jako silny antyoksydant świetnie sprawdzi się w roli kosmetyku anti-aging. Olej z czarnuszki jest naturalnym bogactwem między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, E, F, B1, B3 i B6, znajdziemy w nim również biotynę, fitoestrole, flawonoidy, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas i wiele innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu substancji odżywczych. W starożytności mówiono, że olej z czarnuszki „leczy wszystko oprócz śmierci” Dziś poznajcie 10 powodów, dla których warto stosować go w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki?
(Materiały prasowe, Fot: drgojdz.com)
  1. Wspomaga walkę z trądzikiem Olej z czarnuszki jest skuteczny zarówno w walce z trądzikiem, jak i zaskórnikami. Reguluje wydzielanie sebum, oczyszcza i zwęża pory, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne, a zmniejszając wydzielanie łoju, ma korzystny wpływ na cerę tłustą, nadając jej zdrowy i promienny wygląd. Trzeba jednak uważać, bo stosowany bezpośrednio na skórę, w przypadku cery delikatnej może wykazywać zbyt silne działanie. Dlatego lepiej jest wymieszać go np. z olejem kokosowym. Wystarczy pół łyżeczki oleju z czarnuszki połączyć z trzema łyżeczkami oleju kokosowego, można też kilka jego kropelek dodać do ulubionego kremu. Jeśli zaskoczy nas pokaźny pryszcz, olej z czarnuszki użyty bezpośrednio na wykwity, świetnie zastąpi preparaty stosowane punktowo i szybko upora się ze zmianami skórnymi.
  2. Ogranicza wypadanie włosów Olej z czarnuszki odżywia i wzmacnia cebulki naszych włosów, dzięki temu zmniejsza ich wypadanie i poprawia kondycje. Bardzo ważne jest jednak stosowanie go regularnie. Jeśli wykonacie masaż skóry głowy z użyciem oleju z czarnuszki 1-2 razy w tygodniu już po miesiącu zauważycie, że wasze włosy są mocniejsze, mniej podatne na uszkodzenia podczas stylizacji, lśniące i zdrowsze a przede wszystkim mniej wypadają. Możecie też użyć oleju z czarnuszki, wcierając go w końcówki włosów, wtedy będą się one o wiele mniej rozdwajały. Przykryjcie głowę folią i owińcie ręcznikiem a po około 30 minutach zmyjcie olej używając delikatnego szamponu.
  3. Zwalcza łupież Olej z czarnuszki doskonale oczyszcza i nawilża skórę głowy, uelastycznia ją, zapobiega łuszczeniu się oraz pękaniu. Potrafi złagodzić również uporczywy świąd, a działając antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo świetnie sprawdzi się w leczeniu łupieżu. Olej z czarnuszki należy wcierać w skórę głowy i po około 30 minutach spłukać i umyć delikatnym szamponem. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie naparu ze zmielonych nasion z czarnuszki, który świetnie sprawdzi się jako płukanka. Wystarczy jedną łyżkę zmielonych nasion zalać szklanką wrzątku a kiedy napar ostygnie płukać nim włosy.
  4. Wspomaga leczenie łuszczycy i atopowego zapalenia skóry Olej z czarnuszki przyspiesza gojenie się ran i aktywuje procesy regeneracyjne skóry, sprawdza się wiec jako preparat wspomagający leczenie zmian skórnych występujących w przebiegu łuszczycy i AZS. Jeśli olej z czarnuszki nie wywołuje u Was reakcji alergicznych i jego działanie nie jest zbyt silne, możecie stosować go bezpośrednio na skórę. Można również wymieszać go z olejem lnianym lub kokosowym i używać jako balsamu. Osobom, które mają problemy ze skórą, polecam również kąpiel z dodatkiem wywaru z rozdrobnionych nasion czarnuszki, który pomoże uporać się z podrażnieniami i przyspieszy gojenie pękającej skóry.
  5. Działa przeciwzmarczkowo Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, aminokwasów i białek, olej z czarnuszki znacznie przyspiesza procesy odnowy skóry, stymuluje syntezę kolagenu i elastyny oraz niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki temu doskonale sprawdza się w walce ze śladami zostawionymi na naszej skórze przez upływający czas. Olej z czarnuszki sprawia, że zmarszczki stają się mniej widoczne a skóra gładka, elastyczna, jędrna i dobrze nawilżona. Jeśli nie wywołuje u Was reakcji alergicznej możecie stosować go bezpośrednio na skórę. Dla osób o skórze wrażliwej skuteczne działanie będzie miał również rozcieńczony z olejem kokosowym (proporcje 1:2).
  6. Zmniejsza przebarwienia Olej z czarnuszki pobudzając procesy regeneracyjne i ochronne skóry, działa złuszczająco jednocześnie przyspieszając powstawanie nowych komórek. Dzięki temu przebarwienia z czasem przybliżają się do wierzchniej warstwy skóry, a ich widoczność zmniejsza się wraz z usuwaniem martwego naskórka. Olejek z czarnuszki ma również działanie lekko rozjaśniające, co z kolei wpływa na wyrównanie kolorytu skóry. Stosowanie zależy od indywidualnych potrzeb i reakcji Waszej skóry, olej z czarnuszki doskonale działa bezpośrednio nałożony na skórę, ale jeśli czujecie że w jakiś sposób ją podrażnia możecie dodać kilka jego kropelek do kremu który stosujecie na co dzień.
  7. Zmniejsza blizny potrądzikowe Olej z czarnuszki stosowany na zmiany trądzikowe, działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się wykwitów skórnych, co znacznie zmniejsza ryzyko powstawania blizn potrądzikowych. Z kolei używany na już istniejące blizny, działa złuszczająco, przyspiesza odnowę skóry, przebudowuje strukturę blizn i wyrównuje kolor, zmniejszając tym samych ich widoczność i wygładzając skórę. Jeśli olej nie wywołuje u Was podrażnień najlepiej stosować go bezpośrednio na skórę.
  8. Poprawia stan paznokci Olej z czarnuszki stosowany na paznokcie, wzmacnia i wygładza ich płytkę, przyspiesza regenerację zniszczonych paznokci, nadaje im zdrowy kolor i połysk oraz stymuluje wzrost. Dzięki temu nawet słabe paznokcie po zastosowaniu kuracji z olejem z czarnuszki mogą stać się piękne i mocne. Wystarczy wcierać olej w paznokcie najlepiej 2-3 razy dziennie żeby już po kilku tygodniach zobaczyć pierwsze efekty.
  9. Chroni skórę przed promieniowaniem UV Olej z czarnuszki stosowany na skórę, chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV i choć nie może być używany jako zamiennik kremów z filtrami, będzie doskonałym ich uzupełnieniem, zmniejszając ryzyko pojawienia się przebarwień i zmarszczek powstających w wyniku nadmiernej ekspozycji skóry na słońce.
  10. Wspomaga leczenie grzybicy skóry i paznokci Działając silnie przeciwgrzybiczo, olej z czarnuszki z powodzeniem stosowany jest w leczeniu zakażeń grzybiczych zarówno skóry, jak i paznokci. Podczas terapii dobrze jest również stymulować organizm do walki, działając od środka. Olej z czarnuszki ma właściwości silnie wzmacniające nasz układ immunologiczny, co pozwoli szybciej uporać się z zakażeniem. Dorośli mogą stosować jedną łyżeczkę oleju dwa razy dziennie przed posiłkiem, jeśli jednak jego smak jest dla Was nie do zniesienia, połączcie go np. z miodem.
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.