Dobry tłuszcz istnieje? Porównujemy właściwości najpopularniejszych produktów w naszej kuchni
Tłuszcze w diecie kojarzą się z niezdrowym trybem życia, jednak tłuszcz nie taki straszny, jak go malują. Sprawdźmy, który warto mieć w swojej kuchni i porównajmy właściwości zdrowotne popularnych produktów.
Tłuszcze w naszej domowej spiżarni
Nie wyobrażamy sobie gotowania bez tłuszczu. Jest on nośnikiem smaku, pozwala uwydatnić aromat składników, a podczas obróbki cieplnej produktów wpływa na ich konsystencję, miękkość, a także uwielbianą przez nas chrupkość mięsa czy warzyw.
Gdy przeanalizujemy nasze codzienne gotowanie, okaże się, że tłuszcze towarzyszą nam na każdym kroku. Podczas przygotowania kanapek, sałatek, porcji warzyw, jajecznicy oraz podczas wszelkich obiadów czy kolacji. Dodajemy je na patelnię, do garnka, na tacę piekarnika oraz do naczyń do zapiekania.
Tłuszcze towarzyszą nam także w przygotowywaniu deserów i wypieków. Ciasto na pizzę, focaccię, biszkopt, babka, ciasta z kruszonką oraz na chrupkim spodzie – bez tłuszczów nie poradziłby sobie nawet doświadczony cukiernik czy piekarz.
Korzystając z tłuszczów niemal przy każdej kulinarnej okazji, warto mieć wiedzę, jak na nasze organizmy oddziałuje każdy z nich – które powinniśmy ograniczać, a które wesprą nasze zdrowie i urozmaicą dietę całej rodziny.
Podstawowe rozróżnienie tłuszczów spożywczych
Biorąc pod uwagę pochodzenie tłuszczów, możemy je podzielić na te pochodzenia zwierzęcego oraz na tłuszcze roślinne.
Do pierwszej grupy należy choćby masło, słonina i smalec, które wprawdzie zawierają witaminę A oraz D, ale są także źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych (NKT). Kwasy te, spożywane regularnie i w nadmiarze, mogą prowadzić do wielu chorób, w tym niebezpiecznych chorób układu sercowo-naczyniowego. NKT prowadzą do zwiększenia cholesterolu całkowitego, a także "złego cholesterolu", czyli cholesterolu LDL. Choć lubimy ich smak, warto z uważnością stosować je w kuchni, zmniejszając ich porcje do minimum.
Badania pokazują, że korzystnym zabiegiem jest zastępowanie w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych korzystnymi dla zdrowia kwasami jednonienasyconymi oraz wielonienasyconymi, których bogatym źródłem są tłuszcze roślinne – olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany czy oliwa z oliwek oraz roślinne margaryny. Tłuszcze roślinne różnią się od siebie wartościami odżywczymi, zawartością witamin oraz steroli roślinnych, a ich zbawiennym działaniem na organizm coraz szerzej interesują się specjaliści zdrowego odżywiania i profilaktyki chorób.
Oliwa z oliwek kontra olej rzepakowy
Analizując skład wybranych olejów roślinnych, warto przyjrzeć się szczególnie wartościom jedno- i wielonienasyconych kwasów, kwasów omega-3 i omega-6 oraz sterolom roślinnym – to właśnie one wspierają nasze organizmy w codziennych wyzwaniach i dbają o nasze zdrowie. Chcąc porównać wartości najpopularniejszych w polskiej kuchni olejów, na "warsztat" weźmiemy olej rzepakowy i jego najpopularniejszą konkurentkę – oliwę z oliwek. Z obu produktów korzystamy często, a ich zdrowotne właściwości znacząco się od siebie różnią. W poniższym porównaniu widnieją cenne wartości oleju rzepakowego i oliwy, o których warto pamiętać dokonując wyboru tłuszczu do przyrządzania posiłków.
Kwasy jednonienasycone:
· olej rzepakowy 62,97 w 100 g,
· oliwa z oliwek – 70,12 w 100 g,
Kwasy wielonienasycone:
· olej rzepakowy 25,84 w 100 g,
· oliwa z oliwek 10,61 w 100 g,
Kwasy omega-3:
· olej rzepakowy 8,07 w 100 g,
· oliwa z oliwek 0,83 w 100 g,
Kwasy omega-6:
· olej rzepakowy 17,70 w 100 g,
· oliwa z oliwek 9,78 w 100 g
Sterole roślinne:
· olej rzepakowy 893/725 mg,
· oliwa z oliwek 288/185 mg
Oliwa z oliwek, która tak chętnie wkładana jest do koszyka w sklepach ze zdrową żywnością, w ogromnej większości powyższych porównań składu ustępuje miejsca olejowi rzepakowemu. Ten niedoceniany polski produkt genialnie wspiera nasze zdrowie, a jego uniwersalność pozwala na wiele możliwości wykorzystania go w naszej kuchni. Olej rzepakowy jest doskonały do smażenia – ma o wiele wyższą temperaturę dymienia niż oliwa, a w sałatkowych dressingach sprawdzi się równie dobrze. Możemy korzystać z niego podczas pieczenia ciast, grillowania i przyprawiania ulubionych warzyw.
Witaminy pod lupą
Tłuszcze roślinne są również cennym źródłem witamin, dlatego warto zacząć traktować je jako element zdrowego odżywiania. Odpowiednio wybrany olej roślinny może być nie tylko nośnikiem smaku, ale i elementem wspierającym nasze ciało.
Oleje roślinne dostarczają nam witaminę A (dbającą m.in. o nasz wzrok), witaminę E (silny przeciwutleniacz chroniący komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników) oraz witaminę K (biorącą udział w procesie krzepnięcia krwi i pomagającej w utrzymaniu zdrowych kości).
Dla niektórych zaskakująca może być informacja, że tak popularna i zdrowa oliwa z oliwek w kategorii zawartości witamin przegrywa z naszym rodzimym olejem rzepakowym! Ten zawiera aż 71,3 wit. E w 100 g produktu! Według ekspertów już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają zapotrzebowanie organizmu w około 50 proc. wit. E oraz 20 proc. wit. K.
Cudze chwalimy, swego nie znamy
Komponując swoją domową spiżarnię, często jesteśmy pod wpływem zachwytu popularnymi trendami. Rozpowszechnione produkty niekiedy nie dorastają do przysłowiowych "pięt" naszym polskim superfoods. Chcąc cieszyć się zdrowiem, dobrą odpornością i energią każdego dnia, warto sięgnąć po ekspercką wiedzę, by podczas kolejnej wyprawy na zakupy dokonać właściwego wyboru. Jeśli do tej pory wybieraliśmy popularną oliwę z oliwek, chcąc odżywiać się zdrowo i czuć się pełnym energii, najwyższy czas zmienić przyzwyczajenie i wypróbować dobry, polski i niezwykle odżywczy olej rzepakowy. Na zdrowie!
#Fundusze Promocji