Dodaj na patelnię. Fasolka jak u babci

Jak zrobić okrasę do fasolki szparagowej?
Jak zrobić okrasę do fasolki szparagowej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.06.2024 12:26, aktual.: 25.06.2024 13:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Nic więc dziwnego, że często gości na naszych stołach. Wiele osób dodaje do niej bułkę tartą. Jak jednak ją przyrządzić, by nie straciła swojego wyjątkowego smaku? Znamy prosty sposób.

Fasolkę szparagową można podawać na wiele sposobów. W Polsce i tak największym uznaniem cieszy się ugotowanie jej w wodzie, a następnie dodanie do niej podsmażonej bułki tartej. Niestety nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Na szczęście wystarczy znać prosty trik, dzięki któremu dodatek będzie smakować jak u babci.

Bułka tarta do fasolki szparagowej

W wielu polskich domach króluje od lat. Fasolka szparagowa to prawdziwe bogactwo błonnika, który ma wpływ na pracę układu pokarmowego. Nic więc dziwnego, że doceniana jest nie tylko za smak, ale również prozdrowotne właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Można traktować ją jako jeden z dodatków do obiadu, ale również jeść jako danie główne. Osoby decydujące się na tę drugą opcję, często dodają do niej smażoną bułkę tartą, która od razu przywodzi na myśl smaki znane z dzieciństwa. Jak ją w takim razie zrobić?

Okazuje się, że klucz do idealnej bułki tartej do fasolki szparagowej tkwi w kolejności dodawania składników na patelni. Wiele osób najpierw podsmaża tłuszcz, co niestety jest częstym błędem.

Aby bułka tarta zachowała swój smak, warto przez chwilę smażyć ją bezpośrednio na patelni bez użycia masła lub oleju, które należy dodać dopiero wtedy, gdy zacznie się rumienić. Po kilku minutach okrasa powinna być już gotowa.

Do czego użyć okrasy z bułki tartej?

Okrasa z bułki tartej to jeden z tych dodatków, który przydaje się nie tylko w połączeniu z gotowaną fasolką szparagową, ale również z innymi daniami. Często dodaje się ją także do kalafiora, dzięki czemu jeszcze bardziej wydobywamy z niego smak.

Nie wszyscy też wiedzą, że smażona na tłuszczu bułka tarta świetnie sprawdzi się również do pierogów z serem, a nawet tych z owocami.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
fasolkafasolka szparagowaokrasa