Dodaj dwie łyżeczki do żurku. Goście będą się zajadać
Żurek jest najpopularniejszą zupą, która gości na polskich stołach podczas świąt wielkanocnych. Przyrządzenie go nie jest skomplikowane, ale istnieje kilka istotnych zasad, o których nie można zapomnieć. Ciekawostką jest, że istnieje jeden tajemniczy składnik, który znacznie poprawia smak tej tradycyjnej zupy.
23.03.2024 | aktual.: 23.03.2024 16:49
Żur na zakwasie to danie, które zyskało miano tradycyjnej zupy wielkanocnej w Polsce. Na świątecznym stole w różnych regionach kraju pojawia się wiele charakterystycznych dań, ale to żurek jest zdecydowanie najbardziej popularny.
Jak przygotować idealny żurek? Pamiętaj o jednym składniku
Kluczem do smakowitego żurku jest ugotowanie go na wywarze z wędzonego boczku lub żeberka, a także na włoszczyźnie. Następnie dodajemy do niego zakwas, najlepiej domowej roboty. Niezbędna jest również biała kiełbasa, która powinna być ugotowana bezpośrednio w zupie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aby nadać żurkowi charakterystycznego smaku, warto wykorzystać odpowiednie przyprawy. Najlepiej sprawdzi się majeranek, ale również czosnek. Niewielu jednak wie o sekretnym składniku, który sprawi, że zupa będzie o wiele lepsza, pełna aromatu i wyrazistego smaku. Do wywaru należy dodać niewielką ilość chrzanu – najlepiej dwie łyżeczki. Dzięki temu żur nie będzie zbyt ostry.
Przepisy na smaczny żurek
Żur to zupa, która pochodzi z regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej, a także innych Słowian północnych. Nazwa zupy pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dzisiaj oznacza "kwaśny". Przygotowanie żurku różni się nieco w zależności od regionu Polski.
Zakwas może być przygotowany z różnych rodzajów mąki - najpopularniejszy jest ten z żytniej mąki razowej. W Małopolsce i na Podlasiu stosuje się również mąkę owsianą, a na Lubelszczyźnie - mąkę gryczaną. Dodatki do żurku też różnią się w zależności od regionu kraju i tradycji w danym domu. Najczęściej są to ugotowane na twardo jajka lub ziemniaki i plasterki białej kiełbasy.
Parzona czy surowa? Idealna kiełbasa do żurku
Są dwie opcje. Możesz dodać do ugotowanego już żurku kiełbasę parzoną. Jest ona smaczna i dobrze komponuje się z resztą składników zupy. Druga opcja to gotowanie zupy razem z kiełbasą. W tym przypadku najlepszym wyborem będzie surowa kiełbasa. W trakcie gotowania kiełbasa rozpada się, co dodaje żurkowi wyjątkowego aromatu. Kluczowe jest to, aby kiełbasa była najwyższej jakości. Dlatego też zawsze powinniśmy wybierać towary pochodzący ze sprawdzonych źródeł.
Zobacz także
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.