Dodaj dwie łyżeczki do żurku. Goście będą się zajadać

Żurek jest najpopularniejszą zupą, która gości na polskich stołach podczas świąt wielkanocnych. Przyrządzenie go nie jest skomplikowane, ale istnieje kilka istotnych zasad, o których nie można zapomnieć. Ciekawostką jest, że istnieje jeden tajemniczy składnik, który znacznie poprawia smak tej tradycyjnej zupy.

Jak przygotować idealny żurek?Jak przygotować idealny żurek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  AFAL

Żur na zakwasie to danie, które zyskało miano tradycyjnej zupy wielkanocnej w Polsce. Na świątecznym stole w różnych regionach kraju pojawia się wiele charakterystycznych dań, ale to żurek jest zdecydowanie najbardziej popularny.

Jak przygotować idealny żurek? Pamiętaj o jednym składniku

Kluczem do smakowitego żurku jest ugotowanie go na wywarze z wędzonego boczku lub żeberka, a także na włoszczyźnie. Następnie dodajemy do niego zakwas, najlepiej domowej roboty. Niezbędna jest również biała kiełbasa, która powinna być ugotowana bezpośrednio w zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Aby nadać żurkowi charakterystycznego smaku, warto wykorzystać odpowiednie przyprawy. Najlepiej sprawdzi się majeranek, ale również czosnek. Niewielu jednak wie o sekretnym składniku, który sprawi, że zupa będzie o wiele lepsza, pełna aromatu i wyrazistego smaku. Do wywaru należy dodać niewielką ilość chrzanu – najlepiej dwie łyżeczki. Dzięki temu żur nie będzie zbyt ostry.

Przepisy na smaczny żurek

Żur to zupa, która pochodzi z regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej, a także innych Słowian północnych. Nazwa zupy pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dzisiaj oznacza "kwaśny". Przygotowanie żurku różni się nieco w zależności od regionu Polski.

Zakwas może być przygotowany z różnych rodzajów mąki - najpopularniejszy jest ten z żytniej mąki razowej. W Małopolsce i na Podlasiu stosuje się również mąkę owsianą, a na Lubelszczyźnie - mąkę gryczaną. Dodatki do żurku też różnią się w zależności od regionu kraju i tradycji w danym domu. Najczęściej są to ugotowane na twardo jajka lub ziemniaki i plasterki białej kiełbasy.

Parzona czy surowa? Idealna kiełbasa do żurku

Są dwie opcje. Możesz dodać do ugotowanego już żurku kiełbasę parzoną. Jest ona smaczna i dobrze komponuje się z resztą składników zupy. Druga opcja to gotowanie zupy razem z kiełbasą. W tym przypadku najlepszym wyborem będzie surowa kiełbasa. W trakcie gotowania kiełbasa rozpada się, co dodaje żurkowi wyjątkowego aromatu. Kluczowe jest to, aby kiełbasa była najwyższej jakości. Dlatego też zawsze powinniśmy wybierać towary pochodzący ze sprawdzonych źródeł.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"