Dodaj do ziemniaków. Będą smaczne jak nigdy
Ziemniaki to ulubiony obiadowy dodatek Polaków. Dobrze doprawione świetnie smakują i są źródłem cennych składników odżywczych. Jeśli nie przepadacie za ugotowanymi w wodzie ziemniakami, mamy dla was rozwiązanie, które urozmaici ich smak.
Co roku każdy z nas zjada prawie 30 kilogramów ziemniaków. Dodajemy je do mięs, ryb oraz dań wegetariańskich. Możemy przyrządzać je na różne sposoby. Smakują wyśmienicie, gdy są upieczone lub usmażone. Najczęściej na talerzu lądują jednak w ugotowanej formie. Doprawiamy je wówczas solidną porcją soli, a następnie odcedzamy i ubijamy na ziemniaczane purée. Istnieje jednak znacznie lepszy sposób na przyrządzenie ziemniaków z wody.
Zobacz także: Miarkę wlej do wody. Kurz na meblach prędko nie wróci
Ta mieszanka doda więcej smaku gotowanym ziemniakom
Większość osób gotuje ziemniaki w tradycyjny sposób. Do wody dodaje wyłącznie sól. Jest jednak sposób, aby ten obiadowy dodatek nabrał więcej smaku i zyskał niepowtarzalny aromat. Wystarczy, że ugotujemy go z dodatkiem ziół i jarzyn. W ten sposób zyskamy dodatkowe wartości odżywcze, a ugotowane warzywa będą kolejnym, smacznym dodatkiem do posiłku.
Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodajmy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek i kozieradkę. Takie połączenie przypraw wzbogaci smak dania. Do wody można także wrzucić świeżą natkę pietruszki. Jest bardzo aromatyczna, a do tego zdrowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Istotnym krokiem w gotowaniu smacznych ziemniaków jest dodanie do nich marchewki, czerwonej papryki oraz korzenia pietruszki. Dla fanów wyrazistych smaków polecamy wrzucić do garnka także czerwoną cebulę i czosnek. Ugotowany miks warzyw odcedźmy, odparujmy i podajmy z ulubionym daniem.
Jak szybciej ugotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków jest czasochłonnym zajęciem. Można go jednak znacznie przyśpieszyć, stosując tę niezawodną metodę. Ziemniaki ugotują się szybciej, kiedy wrzucimy je do wrzącej wody. Zanim to zrobimy, warto pokroić je na mniejsze kawałki. Wtedy gotowe będą po ok. 15 minutach. Gotowanie bulw w całości wydłuży znacznie cały proces.
Pamiętajmy, aby odpowiednio przechowywać ziemniaki. Najlepiej robić to w suchym i zacienionym miejscu. Idealnie nada się na to spiżarnia lub piwnica, gdzie panuje niższa temperatura. Dzięki odpowiednim warunkom warzywa zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl