Dodaj zamiast bułki. Już nigdy nie przygotujesz ich inaczej
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Choć wydawać by się mogło, że klasyki nie powinno się zmieniać, warto wypróbować ich nieco inną wersję. Wystarczy zastosować jeden składnik.
03.02.2023 | aktual.: 03.02.2023 18:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety mielone, to obok rosołu, schabowego czy pierogów, jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań w Polsce. Wystarczy ugotować do nich ziemniaki i podać z buraczkami lub ulubioną surówką, a smaczny i sycący obiad gotowy.
Choć każda gospodyni lub każdy gospodarz mają swój sposób na to, aby kotlety mielone wyszły idealnie, warto nieco zmodyfikować klasyczny przepis, a dodawaną do mięsa moczoną w mleku bułkę zamienić na coś innego. Efekt będzie zaskakujący!
Dodaj to do mięsa zamiast bułki. Mielone wyjdą idealnie
Zdecydowana większość osób, przygotowując kotlety mielone, dodaje do nich m.in. namoczoną w mleku lub wodzie bułkę. Polecamy jednak od czasu do czasu zmienić nieco przyzwyczajenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy bułkę zamienić na kaszę mannę - smak pozostanie niezmieniony, a kotlety będą niesamowicie soczyste i zdecydowanie lżejsze niż te z klasycznego przepisu. Kasza manna w kotletach mielonych świetnie sprawdzi się u osób z nietolerancją laktozy.
Kotlety mielone z dodatkiem kaszy manny
Aby przygotować lżejszą wersję kotletów mielonych z kaszą manną potrzeba dokładnie takich składników, jak zawsze. Jedną zmianą jest brak wspomnianej bułki i mleka. Przykładowo do przygotowania kotletów z 400 g mięsa mielonego, do jednej, średniej wielkości, przesmażonej wcześniej na oleju cebuli i jednego jajka należy dodać około 45 g kaszy manny, starannie wymieszanej w ciepłym rosole drobiowym lub wołowym.
Bulion najlepiej wcześniej podgrzać, a po dosypaniu kaszy całość starannie wymieszać, ale już nie gotować. Po wystudzeniu przelać do masy i całość wymieszać. Jeśli konsystencja będzie zbyt luźna, należy dosypać odrobinę bułki tartej, a następnie zwilżonymi dłońmi uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. I gotowe! Domownicy będą zachwyceni.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl