GotowaniePrzepisyDomowe lody orzechowe

Domowe lody orzechowe

Domowe lody orzechowe
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl
15.09.2016 10:00, aktualizacja: 15.09.2016 17:02

Lody to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych deserów na lato - nawet to późne. Przygotowanie domowej wersji zmrożonego przysmaku wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Monika z bloga "Kuchenny kredens" podpowiada, jak wykonać samodzielnie orzechowe lody.

Lodami zajadano się już w XIX wieku. Ukręcano je w cynowej puszce umieszczonej w cebrze wypełnionym dużą ilością rozbitego lodu z solą (sól spowalnia proces topnienia lodu), aż do stężenia śmietanowej masy. Co ciekawe, na bogatych dworach było coś na podobieństwo zamrażarki - mowa tu oczywiście o osobnym zabudowaniu, zazwyczaj wykopywanym w pagórku niedaleko dworu z obmurowanymi ścianami, czyli o lodowni. Do pomieszczenia takiego zimą z pobliskich rzek i jezior zwożono bryły lodu, a następnie topiono je gorącą wodą, by zastygały w dużych blokach, które wolniej się topią. To wszystko przykryte było grubą warstwą soli. W dwudziestoleciu międzywojennym w miastach i w bogatych domach używano już jednak powszechnie maszynek do lodów produkowanych przez amerykańską firmę Shepard’s Lightning.

Składniki:

  • 200-250 g orzechów włoskich
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 130-150 g cukru
  • 4 żółtka
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki stołowe mocnej parzonej kawy

Wykonanie:
Orzechy włoskie (bez łupin) podpiec lekko w piekarniku lub na suchej patelni. Po ostudzeniu rozdrobnić i zalać gorącą śmietanką z mlekiem. Odstawić na pół godziny, a po tym czasie odcisnąć przez serwetę lub drobne sitko. Jeśli nie zależy nam na lodach aksamitnych w konsystencji, można je też całości lub część z nich w lodach zostawić. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą, jasną masę. W tym czasie w rondelku zagotować śmietankę z mlekiem, zdjąć z ognia i energicznie mieszając trzepaczką powoli dodać masę jajeczną. Ciągle mieszając ponownie zagotować na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do całkowitego wystudzenia i przelać do pojemnika. Wstawić do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny co ok. 30-40 minut zmiksować lub dobrze wymieszać. Pozostawić do całkowitego stężenia.
Zobacz także: pyszne muffiny marchewkowe

W oryginalnym polskim przepisie mowa co prawda była jedynie o śmietance i jak najbardziej tylko przy niej można pozostać. Lody będą wówczas naprawdę kremowe, intensywne. Nie ukrywajmy jednak - lody polskim wynalazkiem nie są i przeszukując włoskie przepisy można natknąć się w większości z nich na dodatek mleka do tradycyjnych gelato. Ciekawym akcentem do podkręcenia smaku takich lodów jest również dodanie kilku łyżek mocnej, świeżo zaparzonej kawy.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Lody marchewkowe z cynamonem
Które orzechy są najbardziej kaloryczne?

Domowy niezbędnik:

Źródło artykułu:kuchennykredens.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także