Domowe pierogi, burgery czy wykwintne sushi. Jak wyglądają kulinarne upodobania Polaków?
Polacy to w dużej mierze koneserzy tradycji kulinarnej, jadający głównie w domu i ceniący rodzime smaki. Coraz więcej osób eksperymentuje jednak kulinarnie, starając się przyrządzać bądź zamawiać także inne potrawy niż te jadane przez rodziców czy dziadków.
Polacy to w dużej mierze koneserzy tradycji kulinarnej, jadający głównie w domu i ceniący rodzime smaki. Coraz więcej osób eksperymentuje jednak kulinarnie, starając się przyrządzać bądź zamawiać także inne potrawy niż te jadane przez rodziców czy dziadków.
Gotowanie powoli przestaje być postrzegane jako uciążliwy obowiązek. Niekiedy wręcz staje się sposobem na rodzinne spędzenie czasu czy zaprezentowanie swych umiejętności. Na fali sukcesu rozmaitych programów kulinarnych oraz nieograniczonego dostępu do oryginalnych i nietrudnych przepisów wielu Polaków na nowo przekonuje się do gotowania i nie traktuje go jako zła koniecznego. Coraz częściej też próbujemy nowych smaków. A co najchętniej jadają Polacy i jaka kuchnia cieszy się wśród nas największą popularnością?
Kebab, sajgonki, sushi – popularne dania kuchni azjatyckiej w Polsce
Kuchnia azjatycka wpisała się na stałe w pejzaż polskich restauracji. Tak bardzo, że każda z jej lokalnych wariantów doczekała się pewnych stereotypów (nie zawsze do końca prawdziwych). Sushi często uważane jest za danie dla snobów. Kebab, a ściślej döner kebab, czyli cięte mięso z rożna, to kolejny popularny fast food chętnie jadany zwłaszcza późnym wieczorem, gdy restauracje są zamknięte. „Chińczyk” to jedno z najpopularniejszych dań na wynos, a kuchnia indyjska kojarzy się z ostrymi przyprawami, kurczakiem i ryżem. Dania azjatyckie cieszą się niemałą popularnością – głównie w restauracjach i jako dania na wynos, gdyż niewiele osób próbuje przyrządzać je samodzielnie. Sushi jest praco- i czasochłonne. Kebab również nie należy do dań domowych, zresztą nawet specjalizujący się w nim Turcy jadają go tylko od święta oraz na mieście. Kuchnię turecką i arabską ceni 22% pytanych Polaków, kuchnię chińską – 15%, a japońską – 9%. Dania kuchni azjatyckiej stanowią łącznie 13% zamawianych przez internet potraw, czyli
więcej niż dania kuchni amerykańskiej, a aż połowa z restauracji azjatyckich serwuje dania kuchni tureckiej. Z dań kuchni chińskiej i wietnamskiej najbardziej lubimy sajgonki i potrawy z kurczaka. Z menu restauracji japońskich chętnie wybieramy sushi.
Jak u mamy – polska kuchnia regionalna
Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2014 r. przez CBOS, 82% dorosłych Polaków jada przynajmniej 3 posiłki dziennie. 79% z nas codziennie je śniadanie, a 90% każdego dnia spożywa obiad. Posiłek główny większość osób regularnie jada w domu (95% w dni powszednie i 97% – w weekendy). Ponad połowa (57%) ankietowanych przyznaje, że posiłki, które przyrządzają, są podobne do tych, które jadali ich rodzice. 40% pytanych osób twierdzi natomiast, że gotuje odmienne dania. Dość podobnie zresztą kształtuje się opinia Polaków wyrażona w raporcie „Polska na talerzu” MAKRO Cash & Carry. 56% badanych osób przyznało, że najbardziej lubi tradycyjne dania polskie.
Przygotowanie obiadu dla rodziny zabiera sporo czasu – a tego po pracy mamy często niewiele. Nie sposób po powrocie do domu z energią zabrać się chociażby za lepienie pierogów. Stąd popularność sklepów oferujących wyroby domowe, np. pierogi lepione ręcznie z bogatym i dobrze doprawionym farszem. Z podobnego względu cenimy restauracje z kuchnią domową oraz pierogarnie. Zapracowani dania domowe zamawiają także na wynos, choć akurat w tym sektorze większą popularnością cieszą się inne potrawy. Jak wynika z danych serwisu PizzaPortal.pl, zaledwie 20% wszystkich zamówień stanowią dania domowe. Najwyraźniej nasze ulubione polskie potrawy wciąż wolimy przygotować samodzielnie.
Pizze i makarony
Jaka kuchnia święci zatem triumfy wśród dań zamawianych z dostawą? Kuchnia domowa znajduje się na drugim miejscu w rankingu popularności, natomiast znacznie wyprzedza ją kuchnia włoska, której potrawy stanowią 55% wszystkich zamówień odnotowanych przez wspomniany portal. Według raportu „Polska na talerzu” dania włoskie należą zresztą do grupy ulubionych potraw aż 52% ankietowanych. Są pyszne, przygotowywane ze świeżych składników, a jednocześnie nie są skomplikowane i pracochłonne. Pamiętajmy, że kuchnia włoska to nie tylko pizza, choć ta niezmiennie święci triumfy, ale także rozmaite makarony – spaghetti, lasagne czy carbonara. Jeśli chodzi o pizzę, najbardziej lubimy włożyć w nią nieco własnej inwencji i samodzielnie skomponować dodatki (65% osób). Modyfikujemy oryginalne włoskie receptury poprzez niewłoskie dodatki, wśród których króluje pieczarka. Jeżeli chodzi o makarony, najczęściej jednak decydujemy się na włoską klasykę – spaghetti bolognese.
Burger nie musi być fast foodem
Kuchnia amerykańska to trzecia pod względem popularności kuchnia wymieniana w raporcie „Polska na talerzu”. Potrawy te coraz rzadziej kojarzą się z restauracjami typu fast food. Coraz większą wagę przywiązujemy chociażby do jakości burgerów. Popularnością (zwłaszcza wśród mężczyzn) cieszą się burgery ze 100% mięsa wołowego. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, czy mięso pochodzi od lokalnych dostawców; nie zadowalamy się także byle jaką bułką. Burger (np. sojowy) może być też propozycją specjalnie dla wegetarian. Zwrot w stronę wysokiej jakości burgerów spowodował wzrost liczby barów i restauracji serwujących to danie.
Nie zapominajmy, że oprócz dobrego smaku zwracamy też uwagę na koszt naszego obiadu czy lunchu. Większość przebadanych Polaków niechętnie płaci więcej niż 25 zł za danie obiadowe. Stąd też popularność prostych i smacznych, a zwykle niedrogich potraw kuchni włoskiej, domowych pierogów czy tureckiego döner kebaba. Na droższe dania, np. kuchni indyjskiej, tajskiej czy japońskiej, decydujemy się „od święta” – przy rodzinnej okazji, podczas spotkania z przyjaciółmi bądź z chęci zjedzenia czegoś innego niż na co dzień.